Print this page

Valovuosien matkat...?

Dekadi - tarkoittaa (matematiikassa) luonteeltaan logaritmista väliä, jonka yläraja on alarajan kymmenkerta. Esimerkiksi väli [100, 1000[ muodostaa yhden dekadin.

27.11.2011 - Jere

Maapallohan on jotain 10 - 20 tuhatta vuotta vanha tai jotakin kuten koko muukin kaikkeus, eikös? Niin minua kiinnostaisi tietää että missä kohtaa teoriat menee ristiin kun kaikkeuden nuoresta iästä on paljon todisteita (magneettikenttien heikkenemiset yms...) niin miten voi olla että joku miljoonan valovuoden päässä oleva tähti näkyy tänne? Yritin ottaa selvää että pitääkö nämä puna- ja sinisiirtymät paikkaansa mutta vastaukseksi sain että pitää paikaansa ja niin voiaan mitata semmonen pitkä matka... Eli kuis kaukana ne tähdet meistä nyt oikeesti on?

Vastaus:

07.01.2012

 Maapallohan on jotain 10 - 20 tuhatta vuotta vanha tai jotakin kuten koko muukin kaikkeus, eikös?

Pidämme 10 000 vuotta jonkinlaisena maksimirajana, joten mainitsemasi 20 000 menee jo hieman yläkanttiin.1

Niin minua kiinnostaisi tietää että missä kohtaa teoriat menee ristiin kun kaikkeuden nuoresta iästä on paljon todisteita (magneettikenttien heikkenemiset yms...)

Magneettikentät eivät liity maailmankaikkeuden ikään vaan planeettojen ikiin, ja toistaiseksi meillä on mittaustuloksia vain oman aurinkokuntamme planeetoista. Tunnettu kreationisti, fyysikko Russell Humphreys2 ennusti mm. Merkuriuksen3, Uranuksen4 ja Neptunuksenmagneettikentät oikein luomisnäkemykseen pohjautuvan teoriansa avulla, kun taas sekulaaritieteen tällä hetkellä materialismiin/naturalismiin sitoutuneet ennusteet ovat pääsääntöisesti menneet pieleen jopa useita dekadeja. Lisäksi maapallon tapauksessa Humphreys ennusti magneettikentän muuttavan suuntaansa nopeasti, josta sitten löydettiin muutama vuosi myöhemmin konkreettiset todisteet. Humphreys myös osoitti sekulaaritieteessä vallitsevan selityksen, jonka mukaan harmonisten magneettikenttien kasvu kompensoisi maapallon dipolikentän heikkenemisen, vääräksi.

niin miten voi olla että joku miljoonan valovuoden päässä oleva tähti näkyy tänne?

Olemme pyrkineet käsitellemään tätä aihetta tyhjentävästi jo vastauksessamme vuonna 2008.6

Yritin ottaa selvää että pitääkö nämä puna- ja sinisiirtymät paikkaansa mutta vastaukseksi sain että pitää paikaansa ja niin voiaan mitata semmonen pitkä

Asia ei ole lainkaan noin yksinkertainen. Puna- ja sinisiirtymät ovat osa doppler-ilmiötä, joka on todellinen ilmiö.7 Mutta doppler-ilmiö ei ole ainoa, joka voi aiheuttaa kyseiset havainnot. Lisäksi avaruudesta on havaittu mielenkiitoisia anomalioita, jotka ovat ristiriidassa Big Bang -kosmologian sisältämien selitysmallien kanssa.8 Kreationisti, fyysikko John Hartnett9 selittää havaitut puna- ja sinisiirtymät mallilla, joka ei edellytä pimeää energiaa.10,11 Aiheestä syvällisemmin kiinnostuneita suosittelemme tutustumaan liitteissä mainittuhin papereihin ja Harttnet'n kirjaan.12

matka... Eli kuis kaukana ne tähdet meistä nyt oikeesti on? 

Näkemyksemme mukaan tähdet ovat, mikäli nykyiset tietomme maailmankaikkeudesta pitävät paikkansa, niin kaukana kuin nykyinen sekulaaritieteessäkin vallitseva käsitys esittää niiden olevan. Meillä ei siis ole mitään syytä kyseenalaistaa nykyisiä näkemyksiä esitetyistä etäisyyksistä.

Katso myös