Print this page
perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 15.27

Sikiön karvapeite

12.05.2008 - Daniel Salo

Hei! Haluaisin kysyä sellaista juttua että miksi sikiöillä on seitsemän kuukauden ikäisenä tiheä karvapeite päässä, huulissa ja silmäkulmissa? Biologian opettaja sanoi että sikiö käy läpi sen omaa evoluutiotaan ja viittasi myös siihen että sikiöllä on pienet kiduksen alut molemmin puolin kaulaa, mutta ei niistä mitään kehity. Kiitos jo etukäteen vastauksesta=)Muistakaa uskoa sydämellänne älkääkä aivoillanne. Siunausta.

Vastaus:

01.02.2009

Kiitos kysymyksestä, ohessa vastauksemme.

 Hei! Haluaisin kysyä sellaista juttua että miksi sikiöillä on seitsemän kuukauden ikäisenä tiheä karvapeite päässä, huulissa ja silmäkulmissa? Biologian opettaja sanoi että sikiö käy läpi sen omaa evoluutiotaan ja viittasi myös siihen että sikiöllä on pienet kiduksen alut molemmin puolin kaulaa, mutta ei niistä mitään kehity.

Ihmisen yksilönkehitystä on käsitelty perusteellisesti kirjassa Evoluutio - kriittinen analyysi sivuilla 187-196. Lyhyesti voidaan todeta, että ihmisellä sikiönkehityksen aikana ilmenevällä lanugokarvoituksella on tärkeä tehtävänsä suoliston toiminnan kannalta kun sikiö nielee lapsiveteen irronneita karvojaan. Tämän lisäksi lanugokarvoitus huolehtii lapsenkinan (Vernix caseosa) kiinnittymisestä ihoon, jolloin se suojaa sikiötä mm. lapsiveden aggressiivisilta ainesosilta. Lanugokarvoitus ei myöskään toimi todisteena siitä että ihmiset periytyisivät turkillisista esi-isistä, jolloin lanugo olisi surkastunut turkin jäänne, sillä esimerkiksi apinoilla esiintyy myös tilapäinen lanugokarvoitus, joka korvautuu myöhemmin pysyvällä turkilla.

Kiduskaariksi nimitetyt rakenteet eivät myöskään toimi todisteena ihmisen periytymisestä kiduksellisista esi-isistä. Vaikka luukaloilla onkin vastaavanlaisia rakenteita joista pieni osa toimii  alkionkehityksessä pohjana kiduksia kantavien rakenteiden kehittymiselle, maaeläinten "kidusaiheet" eroavat selvästi luukalojen alkiovaiheen kidusaiheista. Sen sijaan näistä rakenteista rakentuvat mm. ala- ja yläleukaluut, kieliluu, kurkunpää sekä aiheita kuuloluille, rauhasille ja lymfaelimille kaulan sisällä. Niiden poimuttunut muoto johtuu hermoston sekä sydämen ja verenkiertojärjestelmän kasvusta.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta=)Muistakaa uskoa sydämellänne älkääkä aivoillanne. Siunausta.

Kristillinen usko on tietenkin muutakin kuin asioiden tiedollista totena pitämistä. Ihmisen on tunnustettava syntisyytensä Jumalalle ja pyydettävä niitä anteeksi. Tämän jälkeen uskovaisen tulisi tietysti myös pyrkiä elämään uskonsa mukaisesti rakastamalla Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistään niin kuin itseään. Uskon voi kuitenkin olla vaikea syntyä tai vahvistua jos ihminen kohtaa selvittämättömiä älyllisiä ristiriitoja uskonsa ja todellisuuden välillä. Ihminen ei voi uskoa mihin tahansa vaikka haluaisi, vaan uskon kohteen tulee vastata todellisuutta niin että ihmismielen älylliset esteet kumoutuvat. En voisi alkaa uskoa saunatonttuihin vaikka minulle maksettaisiin miljoona euroa. Tämän takia on tervettä että usko vastaa todellisuutta ja että uskolla on myös tiedollisia perusteita. Uskon vahvistumiseksi on hyvä kohdata epäilyksensä ja tutkia niiden totuudellisuutta usein pohjamutia myöten. Sama todistusaineisto voidaan usein tulkita monella tavalla riippuen maailmankatsomuksellisista ennakko-oletuksista. On myös tärkeätä tehdä selvä ero epäilyksen ja systemaattisen epäuskon välille. Totuus kestää kriittisen tarkastelun, eikä sen asettaminen koetukselle ole synti.

Kiitos palautteestasi, ja siunausta!

Katso myös