Print this page
maanantaina, 10. elokuuta 2020, klo 18.17

Huolto tehdasasennuksena

Pekka Reinikainen

Solujen ja eliöiden korjausmekanismit kertovat suunnittelusta

ja poissulkevat evoluution. Vauriot on korjattava, jotta elämä voi jatkua säädetyn pituisen ajan. Tämä edellyttää käyttöohjetta ja työkalupakkia, joilla vaurioituneet rakenteet ja laitteet voidaan korjata. Evoluutio havaitsee vain käsillä olevaan tilanteen, eikä välitä vielä kokemattomista tulevaisuuden haasteista. Elämää ylläpitäviä rakenteita pitää korjata. Mitä herkempi rakenne, sen hienompaa kellosepäntyötä tarvitaan. Elämä ei voi jatkua ilman tehdasasennettuja korjausmekanismeja. Tuore tieteellinen tutkimus on paljastanut eräiden korjausmekanismien hämmästyttävän monimutkaisuuden.

Ensin huonot uutiset

Eräät hoitopolut edellyttävät todella tarkkaa suunnittelua. Kirurgi pohtii murtuneen luun korjausta, ja vuosien kokemuksen perusteella voi joutua murtamaan luuta lisää saadakseen pirstaleisen murtuman oikeaan asentoon. Leikkausavustajia tarvitaan myös pitämään haavaa auki ja luita halutussa asennossa. Lawrence Berkeleyn laboratorion tutkijat havaitsivat, kuinka solujen tapahtumat muistuttavat leikkausta: ”Jos jokin menee rikki, sitä täytyy usein rikkoa lisää, jotta korjaaminen voi tapahtua”. Solussa oleva XPG:ksi nimetty molekyylikone toimii kirurgin tavoin: ”Se laittaa murtuneen DNA:n luotisuoraan, taivuttaa sen sitten ällistyttävän taitavasti oikealle kierteelle ja laittaa koodin emäkset järjestykseen”, kertoo rakennebiologi Susan Tsutakawa ja jatkaa: ”Tämä taitava oikaisu ja taivutus on kunnioitusta herättävän työkalupakin osa. XPG tunnistettiin DNA-leikkuriksi, joka poistaa uv-säteilyn tai kemikaalien vaurioittamat DNA:n rakenteet”.

Luonnonvalinta ei ikinä pystyisi tuottamaan tällaista mekanismia. Kuinka XPG ensinnäkään pystyisi tunnistamaan ongelman, jolla ei ole välitöntä vaikutusta ja miten se sitten pystyisi laittamaan murtumakohdan, joka ei koske sitä itseään, oikeaan asentoon? Jos XPG sattumalta taivuttaisi murtuneen DNA:n oikeaan asentoon, kuinka se voisi tietää, mitä sen jälkeen on tehtävä, sillä muussa tapauksessa se vain jatkaisi DNA:n pilkkomista. XPG kuitenkin: ”tunnistaa erityyppiset DNA:n vauriot ja kuvanveistäjän taidolla taivuttaa sen asentoon, missä määrätyt entsyymit pystyvät korjaamaan kulloisenkin vaurion”, toteaa biokemisti Priscilla Cooper.

Tutkijat kutsuvat XPG:tä ”monitoimityökaluksi – proteiiniksi, joka toimii taitavan kuvanveistäjän – eikä purkuryhmän tavoin”. Jos sitä ei olisi olemassa ”sairauksien oireet olisivat sietämättömiä”. Tutkijoiden julkaisussa kerrotaan enemmän XPG:n toimintahäiriöistä: ”Usein yhdenkin aminohapon virhe voi saattaa proteiinin epätasapainoon”. Näin ilmeistä suunnitteluviestiä on vaikea olla tunnistamatta. Lawrence Berkeleyn työryhmä totesi lisäksi, että XPG toimii yhteistyössä kahden muun korjauskoneen kanssa eli kyseessä on kokonainen ”leikkaussalihenkilöstö”. Artikkelissa ei puhuta sanaakaan Darwinista.

Musiikkia” pääkopan sisällä

Kallon sisällä on enemmän ympärivuorokautista toimintaa kuin suurkaupungissa. Loppuun käytettyjä soluja on kierrätettävä. Se toteutetaan ”solujen ruumishuoneessa”, sillä aivojen kuolleet solut tulee poistaa hyvin nopeasti. Yalen yliopiston tutkijaryhmä kuuli ”musiikkia” kallon sisältä, missä astrosyytti- ja mikrogliasolut toimivat orkesterin soittajien tavoin eri tehtävissä.

Soluja kuolee läpi koko elämän, mutta niiden kierrätyksestä aivoissa tiedetään varsin vähän. Nyt tutkijat pystyivät uusien menetelmien avulla selvittämään, kuinka astrosyytit ja mikrogliasolut toimivat. Ne poistavat kuolevia aivosoluja yhteistyössä orkesterin tavoin. Jokaisella gliasolulla on määrätty tehtävä johdetussa yhteistyössä astrosyyttien kanssa. Jälkimmäiset purkivat hermosoluista lähteviä ratoja, gliasolut puolestaan purkivat itse soluja. Toiminta oli joustavaa ja erikoistunutta ja orkesteria johti tyrosiinikinaasi-proteiini, joka varmisti aivotoiminnan kannalta tasapainoisen tuloksen. Tässä artikkelissa ainoaa viittaus Darwiniin oli tekstin alussa ollut tokaisu. ”Solukuolema on yleinen ilmiö, jota evoluutio ylläpitää” – toisin sanoen täysin vailla tieteellistä sisältöä oleva tokaisu, josta tosiasiallisesti ilmenee, että evoluutiota ei todettu!

Hyppysellinen ennaltaehkäisyä

Myös vammainen ihmiselämä on aina arvokasta. Elämme langenneessa maailmassa, missä mikään ei enää ole täysin virheetöntä. Suunnittelu voidaan kuitenkin yhä havaita, koska vaurioiden ennaltaehkäisyä tapahtuu jo alkion kasvun aikana. Caltechin tutkijat toteavat: ”Jo alkion kasvun ensi hetket ratkaisevat raskauden lopputuloksen. Koska soluja alkiossa on vain vähän, jokaisen kunto on elintärkeä. Näissä soluissa on kuitenkin usein poikkeavuuksia kromosomien määrässä ja tämä voi johtaa raskauden keskeytymiseen tai esimerkiksi Downin syndroomaan vastasyntyneellä.

Varhaisalkioilla on kuitenkin ”laaduntarkkailu”, joka estää myöhempiä geenivaurioita: ”Tutkimukset ovat osoittaneet, että alkion kasvun päätösvaiheessa kromosomistopoikkeamia on paljon vähemmän. Hiirillä tehdyt tutkimukset osoittivat, että niiden alkiot kykenivät poistamaan epänormaalit solut jo ennen kohtuun kiinnittymistä tai heti sen jälkeen ja näin alkio pysyi terveenä … on merkittävää, että alkiot kykenevät tähän”, toteaa Zernicka-Goetz ja jatkaa: ”Tämä kertoo niiden joustavuudesta ja antaa niille kyvyn korjata itse itsensä.”

Tutkijat löysivät kaksinkertaisen suojamekanismin. Kromosomistoltaan poikkeavat solut havaittiin ja poistettiin, mutta tämän lisäksi terveiden solujen kasvua voimistettiin, ja ne korvasivat näin menetetyt solut. Tässäkään artikkelissa ei anneta upeasta ennaltaehkäisevästä mekanismista kunniaa evoluutiolle.

Myös kasvit osaavat ennakoida

Aivottomat ja sokeat kasvitkin osaavat korjata vaurioita. Niiden on kuitenkin vaikeampi tehdä sitä, koska korjaustiimi ei pääse tapahtumapaikalle. Itävaltalainen tutkijaryhmä sai selville nerokkaan tavan, millä kasvi lähettää korjausentsyymit kasvivarren vaurion paikalle.

Kasvit eivät voi paeta hyökkääviä eliöitä ja niiden solut on suljettu jäykän ja vankan soluseinän sisään, eivätkä solut pääse liikkumaan vaurioituneelle alueelle, kuten eläimillä tapahtuu. Kasveilla vaurioiden korjaaminen toteutuu pääasiassa kohteen solujen järjestäytyneen toiminnan ja jakautumisen avulla. Auksiinihormoni lisää solujen pituuskasvua löyhentämällä soluseinää. Se oletettavasti sitoutuu ensiksi reseptoriinsa, joka aktivoi solukalvon H+-ATPaasi-ionipumppua, jolloin soluseinän pH laskee ja ekspansiini-niminen proteiini aktivoituu. Se löyhentää soluseinää ja aikaansaa solun varsinaisen kasvun. Auksiinin vaikutuksesta solu myös ottaa enemmän vettä sisälleen ja uuden soluseinän valmistuksessa tarvittavat entsyymit aktivoituvat. Vaurion korjaus on täsmällisesti ennalta suunniteltu toiminto. Myöskään tässä julkaisussa ei mainittu evoluutiota eli darvinistit vaikenivat tässäkin asian kuoliaaksi, samalla toivoen, että ongelmaa ei huomata.

Korjausmekanismit on suunniteltava ennalta

Sokea ja päämäärään pyrkimätön mekanismi ei pysty tunnistamaan ongelmaa. Vaikka annettaisiin periksi ja oletettaisiin kasvin tai eläimen ilmestyneen ilman suunnittelijaa - - luonnonvalinta antaisi niiden yksinkertaisesti kuolla pois, jos niissä ilmenisi ongelmia. Valinta ei kuolemasta välitä. Edellä olevat esimerkit, jollaisia luomakunnassa on paljon, osoittavat korjausmekanismien tehdasasennuksen tosiasiaksi. Ne ovat lisäksi tavattoman monimutkaisia. ”On ällistyttävää, että alkiot kykenevät tähän”, Caltechin tutkijat toteavat. Yalen tiedemiehet tarkkailivat ”tarkasti orkestroitua vastausta” aivoissa tapahtuvaan solukuolemaan. Lawrence Berkeleyn tiedemiehet eivät odottaneet näkevänsä solun tumassa, missä on jo ”vakuuttava valikoima” toimintoja, myös ”huippukuvanveistäjää”, joka kykenee kirurgisella tarkkuudella oikaisemaan DNA:n heidän silmiensä edessä. Tutkijoiden kommentit ovat täynnä tunnetta silloin, kun he törmäävät suunnitteluun, jollaisesta eivät olleet osanneet edes uneksia. Jos he luulevat näitä ihmeitä evoluution tuloksiksi, heidän vaikenemisensa tavasta. millä evoluutio olisi sen tehnyt, kertoo paljon.

In Cells and Whole Organisms, Repair Mechanisms Imply Foresight, Not Evolution

KORONA-APOKALYPSI

Apokalypsi -sana tulee kreikan sanasta apocalupsis, joka tarkoittaa "paljastusta". Ilmestyskirjaa kutsutaan joskus "Johanneksen apokalypsiksi", koska siinä Jumala paljastaa Johannekselle lopun ajan tapahtumat. Maallinen lehdistö on ottanut sanan käyttöön Ranskassa, missä Le Figaro -valtalehti (6.8) viittaa presidentti Macronin lausumaan, jonka mukaan paluu kesälomien jälkeiseen aikaan tulee olemaan vaikeaa. Lehti toteaa, että presidentti on väärässä - paluu ei tule olemaan vaikeaa - vaan apokalyptistista. Le Figaro toteaa myös, että taudin torjunnasta on tullut poliittinen kysymys, joka ei perustu enää siihen, mitä tieteellisesti pitäisi tehdä. Tämä politisoituminen on toteutunut myös Suomessa, missä demaripääministeri ja -kansliapäällikkö päättävät epidemian hoidosta. Maskien kanssa on viivytelty yli puoli vuotta ja paikkakuntakohtaiset maskisuositukset ovat riittämättömiä. Miksi maskisuositus annetaan vasta sitten, kun tauti on karannut käsistä - tämä on täysin takaperoista!

Koronaan kuolee 4 ihmistä joka minuutti

ja vauhti kiihtyy, sillä vasta vajaa 20 miljoonaa eli 0,25% maailman väestöstä on sairastanut taudin. Toinen aalto on palannut voimalla Eurooppaan. Tauti jättää usein jälkeensä kroonisesti monivammaisen ihmisen, jolla on pysyviä elinvaurioita. Espanja on pahassa pulassa, sillä pääasiallinen tulolähde, turismi, on romahtanut ja tauti palaa takaisin. Tauti on palannut myös muun muassa Belgiaan, Saksaan, Hollantiin ja Tanskaan. Kreikassa on tautiryppäitä ja tauti osoittaa voimansa kaikkialla, sillä muunteleva virus leviää tehokkaammin kuin alkuperäinen, mikä tekee myös rokotehaaveista utopiaa. Toinen aalto on käynnistynyt myös Suomessa, missä huippukalliisti ostettu torjunta heitetään hukkaan avaamalla yökerhot ja sallimalla satojen ihmisten kokoontumiset.

Suomen viranomaiset toivottavat taudin takaisin

samaan tapaan kuin he päästivät ensimmäisen aallon lentokentän läpi Suomeen. Maahan epidemia-alueilta tulevia matkustajia ei edelleenkään oteta kunnolla hallintaan ja tämä takaa toisen aallon tulon. On täysin käsittämätöntä, että meillä on yli tuhat virkamiestä THL:n ja STM:n palkkalistoilla, mutta he eivät saa edes maskin käyttösuositusta aikaiseksi, vaan aiheuttavat toisen kymmenien miljardien vahingon taloudelle ja tuottavat satojen ihmisten kuoleman. Rikkiviisaat juristit pohtivat maskimääräysten "laillisuutta" osoittaakseen olemassaolonsa tärkeyden. Yhtä hyvin he voisivat julistaa maskin käyttöpakon asbestitöissä laittomaksi.

ARKKIPIISPA KÄVELI KIRKOLLISKOKOUKSEN YLI

Piispainkokous antoi kirkolliskokoukselle erimielisen lausunnon samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. Suomessa kirkolliskokous päättää kirkon opista. Arkkipiispa kuitenkin julkisti 6. elokuuta YLE:n uutisissa mielipiteensä, jonka mukaan halukkaat papit voisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja "ilman seuraamuksia". Tässä hän sekä ylittää toimivaltansa että väheksyy ennen näkemättömällä tavalla kirkolliskokouksen valtaa päättää kirkkolaista.



PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.