
Carl Wieland ja Jonathan Sarfati puhuvat ohjustutkija Joe Sebenyn kanssa
Kun juttelee henkilön kanssa, joka suunnittelee raketteja työkseen ja vakaasti hylkää evoluution, on vaikea vastustaa muunnelmaa tutusta sanonnasta: ”Ei tarvitse olla ruudinkeksijä tajutakseen, että evoluutiossa/pitkissä ajanjaksoissa on jotain hämärää”.
Joe Sebeny todella on rakettitiedemiehenä ”ruudinkeksijä” [rocket scientist = ruudinkeksijä, suom. huom.]. Hän on ilmailu- ja avaruusteknologia-alan insinööri, jolla on yli 20 vuoden kokemus puolustusteollisuuden parissa. Hänen työpaikkansa Raytheon Company Tucsonissa, Arizonassa, on maailman suurin taktisten ohjusten valmistaja. Joe oli eräänlainen lapsinero ja hän valmistui lukiosta kolme vuotta normaalia aikaisemmin kunniamaininnoin. Hän suoritti kaksi tutkintoa Massachusettsin teknillisessä yliopistossa [Massachusetts Institute of Technology], yhden fysiikasta ja toisen ilmailu-/avaruusteknologiasta ollessaan hädin tuskin 19. Tämän jälkeen hän suoritti New Hampshiren yliopistosta maisterintutkinnon sähkötekniikasta.
Uskomattoman hieno suunnittelu ja monimutkaisuus, jotka ilmenevät kaikissa elämän muodoissa, ovat pääasiallinen syy Joen vakaaseen evoluutioteorian torjumiseen. Hän painottaa, että projektipäällikkönä hän on vastuussa siitä, että suunnittelee asioita, jotka oikeasti toimivat. Hän sanookin: ”Tiedän, kuinka monimutkaista ja vaikeaa se on. Me käytämme satoja miljoonia dollareita ja hirveitä määriä älykkäiden ihmisten työtunteja saadaksemme toimimaan jotakin sellaista, mikä ei ole lähellekään niin monimutkaista kuin elävä olento, vaikkapa lintu. Kuitenkin parhaiden ohjustemme sensorit eli etsintäilmaisimet kalpenevat mitättömiksi elävien olentojen rinnalla, kun niitä vertaa esimerkiksi metsästävän muuttohaukan silmän näköaistien uskomattomiin kykyihin. Mutta tämän päivän ihmiset, jopa monet insinöörikollegani, joiden todella tulisi ymmärtää paremmin, ovat ehdollistuneet kytkemään aivonsa pois päältä ja hairahtuneet uskomaan, että näitä asioita ei ole suunniteltu, että ei ole olemassa perimmäistä historiallista tiedon lähdettä kaikelle sille uskomattoman upealle informaatiolle, joka löytyy elävistä olennoista.”
Joe sanoo, että hän uskoo nuoreen maailmaan sekä raamatullisista että tieteellisistä syistä. ”Paras tapa lukea mitä tahansa kohtaa Raamatusta on suoraviivaisesti, tavalla, jolla se oli tarkoitettu ymmärrettäväksi.”
”Minut kasvatettiin kristityssä kodissa ja kun luin 1. Mooseksen kirjaa lapsena, sen merkitys oli hyvin selvä - mitä Jumala teki, miten kauan se vei Häneltä ja missä järjestyksessä Hän asiat teki. Se myös kertoi minulle, että alkuperäinen luomistyö oli erittäin hyvä, ennen kuin ihmisen synnit sotkivat sen ja sitä kautta kuolema tuli maailmaan. Pitkien ajanjaksojen ajattelutapa ei täsmää, koska silloin Jumala kutsuisi miljoonien vuosien kuolemaa ja verenvuodatusta sanoilla ”erittäin hyvä”. ”
Me kysyimme Joelta miten hän, jolla on vakuuttava pätevyys fyysikkona vastaa väitteeseen, että radiometriset mittaukset todistavat vanhasta maapallosta. Hän sanoo: ”Tiede kertoo minulle, että on ehdottomasti mahdotonta ajoittaa mitään tietämättä jotakin ajoitettavan kohteen historiasta. Täytyy tehdä koko joukko olettamuksia, mutta ellei joku kerro jossain määrin, millainen sen historia oli, ei ole aavistustakaan siitä, ovatko olettamukset oikeita vai eivät.”
Miksi sitten niin monet tekevät noita olettamuksiaan? Joe sanoo: ”2. Pietarin kirjeen kolmas luku kertoo, että on olemassa kaksi tärkeää historiallista tapahtumaa, joita emme saa jättää huomiotta, mutta samalla se ennustaa, että tulee aika, jolloin ihmiset mieluusti jättävät ne joka tapauksessa huomiotta. Yksi on erityinen luominen ja toinen on vedenpaisumus. Mikä tahansa ikälaskelma, joka ei ota huomioon näitä kahta asiaa, antaa vääjäämättä vääriä vastauksia.”
Koska raketeista tulee mieleen avaruuteen liittyvät asiat, kysyimme Joelta hänen näkemystään siitä, miten valtavien etäisyyksien päässä olevat tähdet sopivat yhteen nuoren maailman kanssa. Hän sanoi, että tieteellisesti hän tuntee vetoa Dr. Russell Humpreysin oletusta kohtaan, jonka tämä esitti maallikoille tarkoitetussa kirjassaan (sisältäen tekniset liitteet) Starlight and Time. (Tämä malli alkaa erilaisilla filosofisilla olettamuksilla, jotka ovat erilaisia kuin ateistiset näkemykset, joita käytetään ”big bang” -ajattelutavassa. Vaikka käytetään samoja yhtälöitä, kuten esimerkiksi Einsteinin yleistä suhteellisuusteoriaa, kosmologiasta tulee erilainen. Sivuvaikutuksena voidaan havaita, kuinka kokeellisesti todistettu painovoimaan suhteutettu avaruusajan vääristymä tarkoittaa sitä, että valo voisi matkustaa miljardeja valovuosia siinä ajassa, kun koko maailmankaikkeus luotiin kuudessa normaalimittaisessa päivässä.)
”Minusta on tullut jonkinlainen Humpreysin fani ja olen sitä mieltä, että hän näyttää löytäneen jotakin olennaista,” Joe sanoo ja lisää, että suhteellisuusteoria oli yksi hänen lempiaineistaan yliopistossa.
Joe on nauttinut väittelyn seuraamisesta, jossa Humpreys on saanut vastaansa pitkiä ajanjaksoja kannattavat kriitikot. Väittelyä voi lukea vertaisarvioidusta tiedelehdestä TJ, Technical Journal. [Nykyisin nimellä Journal of Creation.]
Lentävät puhelinpylväät
Joe toteaa hilpeästi: ”Kuvailen mielelläni itseni henkilönä, joka saa puhelinpylväät lentämään. Meidän ohjuksiemme mittasuhteet eivät ole kovin kaukana puhelinpylväiden mitoista.”
Hän vakavoituu ja muistelee lukeneensa kehystetystä lainauksesta, joka roikkui ohjuksia valmistavan johtajan työhuoneessa 1960-luvulla: ”Se tekninen perusoletus, että mikään ei ole mahdotonta, johtaa uhkaavasti siihen sudenkuoppaan, että mikään ei ole naurettavaa.” Joe näkee tämän merkittävänä toteamuksena evolutionismista, varsinkin jos lisää sanojen ”mikään ei ole mahdotonta” perään yleisesti tunnetun fraasin ”jos annetaan tarpeeksi aikaa”.
”Jos olisi totta, että aika tekee kaiken mahdolliseksi, niin sitten todellakin voisin tulkita termodynamiikan lakeja aivan kuten haluaisin ja siten olisi mahdollista, että auringon energia voisi muuttaa puhelinpylväät mitä monimutkaisimmiksi lentäviksi koneiksi, jos vain annettaisiin tarpeeksi aikaa. Mutta se ei tule tapahtumaan ja samat lait tekevät elämän kehittymisen elottomista raaka-aineista yhtä mahdottomaksi, huolimatta siitä, kuinka pitkiä ajanjaksoja kuvitellaan.”
Kysyimme Joelta, ovatko ihmiset ikinä sanoneet, että on epäjohdonmukaista, että hän kristittynä osallistuu tuhoa aiheuttavien aseiden valmistamiseen. Hän vastasi: ”Minulla ei ole juurikaan ollut ongelmia sen kanssa. Vain silloin tällöin. Uskoakseni Raamattu tekee erittäin selväksi, että me saamme puolustaa itseämme.”
Joe Sebeny jakaa erittäin mielellään Creation-lehteä [englanninkielinen Luominen-lehti] ihmisille. Hän on ollut henkilökohtaisesti mukana levittämässä tietoa luomisesta joitakin vuosia, monesti läheisessä yhteistyössä [luomisjärjestön] henkilökunnan kanssa. Hän esimerkiksi menee usein kotikoulujen yhteisiin tapahtumiin ja ottaa mukaan materiaaleja, joita hän saa [Yhdysvaltalaisen luomisjärjestön] toimistolta.
Hän sanoo: ”Palvelutyöni teema on, että Raamattu ja todellinen tiede ovat täydellisessä sopusoinnussa keskenään, mutta kirkko on mielestäni ollut erittäin leväperäinen kirjoitusten puolustamisessa, varsinkin Ensimmäisen Mooseksen kirjan aivan ensimmäisten lukujen suhteen. Kuluneiden noin 150 vuoden aikana tapahtuneet jatkuvat myönnytykset ”tieteelle” ovat saaneet aikaan suurta vahinkoa.”
Joe näkee luomisen julistamisen erittäin hyödyllisenä työkaluna osoittamaan ihmisille, että on olemassa Luoja ja sanoo, että ”Se johdattaa heidät koko raamatullisen historian kulun ääreen, minkä keskipisteenä on Jeesus Kristus, hänen kuolemansa, hautaamisensa ja ylösnousemuksensa.”
”Tämän takia odotan innolla sitä, että voin antaa ihmisille kopioita tästä artikkelista, kun se on valmis ja toivon, että se kiinnittää ihmisten huomion evankeliumin sanomaan, joka on punottu mukaan lehtenne sivuille.”
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.
Kuva ©: Raytheon Company