Pigmenttilöytö kolibrikukasta


vencavolrab78/123RF

David Catchpoole

Kolibrikukan (Strelitzia spp.) trooppisen linnun päätä muistuttavat kukinnot ja niiden kirkkaat värit herättävät ihastusta. Loistava oranssi väri on kukintojakin voimakkaampi pörröisten siementen ulkopinnalla, missä väri säilyy vuosikymmeniä,1 toisin kuin useimmat muut kasvipigmentit, jotka hajoavat nopeasti solujen kuoltua.

Tästä kestävästä ja voimakkaasta väristä innostuneet tutkijat ryhtyivät selvittämään, mistä pigmentistä on kysymys. He käyttivät kahta tehokasta huippuluokan laboratoriomenetelmää (korkean suorituskyvyn nestekromatografiaa ja ydinmagneettista resonanssia) kolibrikukan väripigmentin kemiallisen rakenteen analysoimiseen, mutta oranssin pigmentin kemia ei vastannut minkään tunnetun kasvipigmentin kemiallisia ominaisuuksia.

Tutkijoiden innostus lisääntyi, kun he tajusivat, että tämä eloisa oranssi oli jotakin, mitä ei oltu koskaan aikaisemmin havaittu kasveissa. Lopulta, vuoden kestäneiden mittavien testien jälkeen, tutkijat tunnistivat oranssin aineen ”vain eläimissä esiintyväksi”2 bilirubiiniksi.3-6 Nisäkkäiden bilirubiini on hemoglobiinin (veren punasolujen pigmentin) hajoamistuote, joka antaa kellertävän värin mustelmille ja keltatautipotilaan iholle. Bilirubiini vaikuttaa olevan hyödyllinen myös antioksidanttina.7

Tiedeyhteisö hämmästyi havainnosta. Mitä ”vain eläimissä” esiintyvä pigmentti tekee kasveissa? Bilirubiinia ei ole yksinomaan kolibrikukassa, vaan tutkijat ovat myöhemmin eristäneet sitä muistakin kukkakasveista.8 Se, miten kasvit tuottavat bilirubiinia, joka eläimillä on veren hajoamistuote, ”on yhä mysteeri”.4 Tämän löydön vuoksi evoluutiotarina pitäisi arvioida uudelleen. Sen sijaan evoluutiota vain ylistetään. Evoluutioteoria vaikuttaa pyhältä ja loukkaamattomalta, löydettiinpä mitä todisteita tahansa:

”Se tosiasia, että bilirubiinia on sekä eläimissä että kasveissa, saattaa osoittaa evoluution syvyyttä. Jos bilirubiini muodostuu samaa biokemiallista polkua pitkin kuin eläimissä, niin tämä osoittaisi, että sama polku on todennäköisesti säilynyt läpi koko evoluutiohistorian sekä kasvi- että eläinkunnassa.”4

Säilynyt läpi evoluutiohistorian”? Vain olemassa olevaa voi säilyttää. Asiantuntevalta kuulostava ilmaisu evoluution syvyydestä väistää tärkeimmän kysymyksen: miten tällaiset monimutkaiset ohjelmoidut mekanismit ja biokemialliset polut ovat voineet ylipäätään syntyä ”evoluutiohistorian” aikana? Tällainen tulkinta vaatii pigmentin väriäkin eloisampaa mielikuvitusta.

Asian ydin on: historia kirjataan muistiin, sitä ei kuvitella.9 Kaikkein tärkeimmältä historian hahmolta on kirjattu muistiin sanat kedon kukista, jotka Hän loi: ”ei edes Salomo kaikessa loistossaan ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä” (Luuk. 12:27b). Hänen sanomansa menee tietysti paljon tätä syvemmälle. Kaikki, jotka ovat halukkaita vapautumaan järjenvastaisesta tavasta ylistää elämää ilman Luojaa, voivat vapaasti ottaa vastaan nämä sanat. Valinta on selvä: sisällyksetön ”evoluution syvyys” vai ”Jumalan rikkauden ja viisauden ja tiedon” syvyys (Roomalaiskirje 11:33).

Lähdeluettelo ja kommentit
  1. Esim. kasvinäytteissä, joista tiedetään, että ne on kerätty vähintään 45 vuotta sitten.
  2. ”Eläimet” tarkoittaa tässä biologisesti määriteltyä eläinkuntaa, johon ihminenkin kuuluu.
  3. Pirone, C., and 3 others, Animal pigment bilirubin discovered in plants, Journal of the American Chemical Society 131(8):2830, 2009 | doi:10.1021/ja809065g.
  4. Aguila, S., Florida International University scientists find animal pigment in plants, news.fiu.edu, April 2009.
  5. First discovery of ‘animals-only’ pigment bilirubin in plants, sciencedaily.com, 23.3.2009.
  6. Pirone, C., and 4 others, The animal pigment bilirubin identified in Strelitzia reginae, the Bird of Paradise flower, HortScience 45:1411–1415, 2010.
  7. Sedlak, T.W. and five others, Bilirubin and glutathione have complementary antioxidant and cytoprotective roles, Proceedings of the National Academy of Sciences 106(13):5171–5176, 31 March 2009 | doi:10.1073/pnas.0813132106.
  8. Pirone, C., and 4 others, Bilirubin found in diverse angiosperms, AoB PLANTS 2010:plq020 | doi:10.1093/aobpla/plq020, 28 October 2010.
  9. Ks. [englanniksi] esim. Science, history and the Bible, creation.com/natural-history, 28 July 2012.

DAVID CATCHPOOLE, Filosofian tohtori (kasvifysiologia)Dr Catchpoole on työskennellyt kasvifysiologina sekä luonnontieteiden opettajana erikoisalanaan tropiikin maatalous ja puutarhatalous. Hän työskenteli yli 15 vuotta tutkijana ja puhujana Creation Ministries Internationalille Australiassa ja jatkaa eläkkeellä ollessaan kirjoittamista CMI:lle.

Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla. creation.com