sunnuntaina, 20. helmikuuta 2022, klo 17.33

Eläinten algoritmit

Pekka Reinikainen

Algoritmi on yksityiskohtainen kuvaus tai ohje siitä, miten tehtävä tai prosessi suoritetaan, ja jota noudattamalla voidaan ratkaista tietty ongelma. Eric Cassell on kirjoittanut aiheesta kirjan, Animal Algorithms, missä hän ottaa tämän, monimutkaisuutensa vuoksi paljolti laiminlyödyn, asian lähempään tarkasteluun. Kyseessä on vaistotoimintojen alkuperän arvoitus, joka on vaikea pähkinä evolutionisteille purtavaksi. Siihen ei ole uskottavaa selitystä näköpiirissä.

Tietämättömyyteen tukeutuvia tarinoita

Vaikeat asiat, kuten vaistotoiminnot, joiden ”evoluutiota” ei ymmärretä, verhoillaan näennäistieteen viittaan sanomalla, että ”evoluutio tuotti algoritmit miljoonien vuosien aikana”. Vastaamatta kuitenkin jää kaikki oleellinen, eli esimerkiksi, kuinka kutojat osaavat punoa hienot pesänsä, ymmärtävätkö linnut todella yhteistyön merkityksen? Mihin vaistotoiminto on varastoitu ja kuinka se otetaan käyttöön?

Algoritmeja on paljon

Lintujen suunnistaminen on monimutkaista, mutta sitä huolimatta ne osaavat palata lähes aina kotipesäänsä. Valoisaan aikaan muuttavat voivat seurata vakiintuneita muuttoreittejä, kuten rannikkoja, jokia ja vuorijonoja. Ne pystyvät aistimaan Maan pyörimisliikkeen suuntimalla aurinkoa. Yömuuttajilla on aivoissaan Maan magneettikenttiin reagoiva elin. Sen avulla ne pystyvät suunnistamaan pimeässä ja pilvisessä säässä. Kirkkaina öinä ne käyttävät kuun ja tähtien asemaa suunnan määrittämiseen.

On ilmeistä, että kyseessä on usein peritty taito

Merikilpikonna osaa ”synnynnäisesti” uida satojen kilometrien päässä oleville ravintorikkaille alueille ja palata pesärannalleen 35 vuoden kuluttua. Monarkkiperhosten valtavat parvet lentävät vuosittain Pohjois-Amerikan poikki Kanadasta Meksikoon samoihin puihin, joissa niiden isovanhempien vanhemmatkin talvehtivat. Näitä ihmeitä ei voi kuitata toteamalla ”evoluutio kehitti niille kartan” tai vastaavalla meriselityksellä. 

Mitä vaistotoiminnot ovat?

Cassell käsittelee kirjassaan vaistotoimintojen tutkimusta eli etologiaa, joka on eläinten käyttäytymistä tutkiva biologian tieteenhaara. Hän selvittää vaistomaisen ja synnynnäisen käyttäytymisen eroja ja kertoo eläinten päätähuimaavan monipuolisesta käyttäytymisestä. Mukaan ovat päässeet muun muassa mehiläiset, muurahaiset, termiitit, kilpikonnat ja monet upeasti suunnistavat ja käyttäytyvät eläimet. Cassel ottaa esiin kuusi tapaa palata lähtöpisteeseen. On ällistyttävää, että täysin eri lajit voivat käyttää samaa menetelmää, kuten nisäkkäät, liskot ja hyönteiset. Miten tällaiset algoritmit ohjelmoitiin esimerkiksi muurahaisten aivoihin? Toiminto ei edellytä suuria aivoja.

Kuinka eläimet oppivat soveltamaan aistimaansa tietoa

Maan magneettikentästä (jota me emme aisti), tähtien asennosta tai vaikkapa tuoksuista. Cassellin kirja tarjoaa valtavan lukuelämyksen aiheesta. Seuraavassa joitakin poimintoja.

Pieni laskin

Kärpäsen aivot käyttävät laskinta määrittääkseen sijaintinsa ilmassa. Ne käyttävät vektorilaskentaa lentoratansa suunnitteluun. Tästä kerron myös kirjassani Eläimet opettavat (TV7 kustannus). Ilmavirtoja tulee kolmiulotteisesti ja lentoradalta suistumisen vaara uhkaa joka hetki. Suunnistus ei aina mene suunnitelman mukaan. Miten aivot näistä nopeista muutoksista selviävät, on yhä paljolti arvoitus. Tuore tutkimus osoitti, että kärpäsen aivoissa on hermosoluja, jotka kertovat sille kulkusuunnan, pään asennosta riippumatta. Aivot suorittavat matemaattisen laskutoimituksen tuntoaistin tuottaman tiedon pohjalta. Tämä ei kuitenkaan selitä toiminnon alkuperää, eikä sitä, kuinka aivosolu oppii ”laskemaan päässään” vektorimatematiikkaa. Vektorilaskenta on enemmän kuin pelkkä ”päässälasku”. Kärpäsen aivot suorittavat vektorioperaatioita. Verkostoitunut hermosolujoukko toimii vektorien tavoin tapahtuma-aaltoina ja kukin aallon eri asento kuvaa vektorin kulmaa ja aallon korkeus sen pituutta.

15 valepukua

Matkijatursas voi tekeytyä 15 eri eläimeksi, kuten myrkkykäärmeeksi, sirkkaäyriäiseksi tai muuttaa itsensä korallia muistuttavaan muotoon. Tästä kerron lisää kuvien kera TV7:n Eläimet opettavat sarjan 28. jaksossa, tänään sunnuntaina 20.2.22 kello 19 ja jakson voi katsoa myöhemmin TV7:n ”arkista”.

Rotat pimeässä

Päässään laskeva rotta on nisäkäs eli täysin toisenlainen eläin. Hajut rakentavat sen aivoihin karttoja, joiden avulla se suunnistaa pilkkopimeässä ravinnon luo. Vaikka hajuaisti on erinomainen ja tärkeä, se ei yksin riitä navigointiin, vaan ympäristöstä on rakennettava hajukartta. Karttaa on jatkuvasti muunneltava tilanteen mukaan ja säilytettävä kotiinpaluureitti vaikeakulkuisessa, hajuja pursuavassa maastossa.

Kokonaisvaltaiset elävät olennot

Kuinka näiden toimintojen alkuperä voidaan selittää evoluution avulla? Siihen ei kukaan pysty. Uusdarvinismi ei kerro mistä algoritmit ovat peräisin. Meidän tehtävämme on vaatia selitys, eikä tyytyä pelkkiin tarinoihin, muuten uusdarvinismi menettää uskottavuutensa. On ilmeistä, että mutaatio – luonnonvalinta mekanismi ei tuota algoritmeja.

Älykkääseen suunnitteluun uskovien

kannattaa käyttää eliöiden kokonaisvaltaista olemusta; rakennetta, fysiologiaa ja toimintoja ohjaavia algoritmeja, esimerkkeinä luomisesta. Kokonaisvaltainen eliö; lintu, kärpänen, tursas tai rotta, on enemmän kuin osiensa summa. Voit koota eläimen hermoineen, elimineen ja asianmukaisine geeneineen, mutta ilman algoritmeja se ei elä. Uusdarvinistien mekanistinen maailmanselitys on tullut tiensä päähän.

LÄHDEAnimal Algorithms: Evolution and the Mysterious Origin of Ingenious Instincts

VALTAKUNNANSYYTTÄJÄ VIE VALTION VAARALLISILLE VESILLE

Merkittävä ulkomaalainen uutistoimisto on nostanut näyttävästi näkyville Suomessa käytävän uskonnonvapausoikeudenkäynnin. Asian ytimessä on Uuden testamentin Roomalaiskirjeen 1. luvun opetus. Kirkkolakimme mukaan ylin arvovalta on Jumalan Sanalla, jota piispat eivät kuitenkaan puolusta, vaan arvostelevat Päivi Räsäsen uskoa, johon kristillinen kirkko on sitoutunut koko olemassaolonsa ajan.

Mistä on kysymys?

Kehitysoppi on tämänkin asian ytimessä. Se on rusentanut Raamatun arvovallan: Room.1:21-28:

Vaikka he ovat tunteneet Jumalan, he eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan heidän ajatuksensa ovat käyneet turhanpäiväisiksi, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt. 22 He väittävät olevansa viisaita mutta ovat tulleet tyhmiksi. 23 He ovat muuttaneet katoamattoman Jumalan kirkkauden katoavaisen ihmisen, lintujen, nelijalkaisten ja matelijoiden kuvan kaltaiseksi.

24 Sen vuoksi Jumala on jättänyt heidät sydäntensä himoissa saastaisuuteen, häpäisemään keskenään oman ruumiinsa. 25 He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, häntä, joka on iankaikkisesti ylistetty. Aamen.

26 Sen tähden Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan. Naispuoliset heistä ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen, 27 ja samoin miespuoliset ovat luopuneet luonnollisesta yhteydestä naiseen ja kiihkossaan syttyneet toisiinsa. Miehet ovat harjoittaneet riettautta miesten kanssa ja ovat villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä pitikin saada.

28 Koska heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, Jumala jätti heidät kelvottoman mielen valtaan tekemään sopimattomia”.

Tästä käy ilmi nykyisen kirkon tekopyhyys. Huulillaan he kunnioittavat Jumalaa, mutta sydämestään eivät usko Jumalan Sanassaan antamaan ilmoitukseen, vaan ovat muuttaneet ihmisen eläimeksi, hyväksyneet uusdarvinismin ja korjaavat nyt sen hedelmiä. Tämä tapahtui jo 1800-luvun lopussa, pari vuosikymmentä sen jälkeen, kun Darwin julkaisi Lajien synty -kirjansa. Tästä syystä Roomalaiskirjeen 1.lukuun viittaaminen on kaksinverroin kiellettyä, koska siitä käy ilmi, kuinka nykyisen maailmanajan menoon on ajauduttu. Lääkäri Luukas kirjasi Jeesuksen viittauksen Lootin päiviin, jotka edeltävät Hänen paluutaan: Luuk.17:28:

Käy samoin kuin kävi Lootin päivinä. Ihmiset söivät ja joivat, ostivat ja myivät, istuttivat ja rakensivat. 29 Mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, taivaasta satoi tulta ja tulikiveä, ja se tuhosi heidät kaikki. 30 Samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy”.

Pietari tarkentaa, 2. Piet.2:6:

Hän tuomitsi tuhoon Sodoman ja Gomorran kaupungit ja poltti ne poroksi varoitukseksi niille, jotka vastaisuudessa elävät jumalattomasti”.

Mitä FOX News kirjoittaa 16.2.2022 koko maailman luettavaksi?

Joitakin poimintoja:

Suomalaista lainsäätäjää syytetään uskonnollisen näkemyksensä julkituomisesta, ja hän pitää oikeudenkäyntiä ”vaarallisena”. Kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo, että tapauksen jatkuminen on ”uskomatonta”, koska Suomi on ”demokratia”.

Päivi Räsänen ja luterilainen piispa Juhana Pohjola olivat maanantaina oikeudessa syytettyinä uskonnollisten mielipiteidensä ilmaisemisesta, josta mahdollinen rangaistus olisi jopa 2 vuotta vankeutta.

Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja Raamatun tekstikuvan twiittaamisesta, missä hän kritisoi kirkon kehotusta osallistua LGBTQ paraatiin vuonna 2019.

Räsänen toteaa ”olleensa koko ajan varsin optimistinen oikeudenkäynnin voittamisen suhteen, mutta ei olisi voinut uskoa todeksi, että tällaista voisi koskaan tapahtua Suomessa, joka on demokratia ja jossa vallitsee perustuslaillinen sanan- ja uskonnonvapaus. Tämä on ollut uskomatonta … että juttu jatkuu. Onkin vaikea ennakoida, mitä tapahtuu”.

Valtakunnansyyttäjä syyttää suvaitsemattomuudesta, halveksunnasta ja homojen vihaamisesta.

Oikeudenkäynnin aikana syyttäjät lukivat asiayhteyksistä irrotettuja Raamatun jakeita esimerkkeinä ”pahasta” puheesta ja sanoivat, että Raamattu ei saa ohittaa Suomen lakia, ja ”synti” -sanan käyttö voi olla vahingoittavaa.

Räsänen totesi, että jos hänet tuomitaan, tulee kielletyksi olla samaa mieltä Raamatun kanssa, ja lisäsi, että syyttäjä vertasi Raamattua Mein Kampfiin. (suom. huom.: Hitlerin pääteos) ja jatkoi: ”Saat omassa mielessäsi olla Raamatun kanssa samaa mieltä, mutta et voi todeta sitä julkisesti”.

Räsänen totesi myös syyttäjien lausuneen useita vääriä väittämiä hänen aikaisemmista puheistaan, kuten ”homoseksuaalit ovat muita ihmisiä vähempiarvoisempia tai että Jumala ei ole luonut homoja”.

"En ole koskaan sanonut mitään tuollaista, vakaumukseni on, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, Jumala on luonut kaikki ihmiset ja homoseksuaalit ovat yhtä arvokkaita kuin kuka muu tahansa”.

Kyseessä on sota uskonvapautta vastaan, seiskäämme suomalaisten kristittyjen rinnalla heidän kamppailussaan uskonsa puolesta.

Oikeudenkäynti on saanut myös amerikkalaisen lainsäätäjän reagoimaan: ”Tämä tapaus edustaa, liioittelematta, mieletöntä antikristillistä vihaa toteaa Chip Roy ja Family Research Councilin presidentti Roy Perkins kirjoittaa: ”Suomi on liberaali eurooppalainen demokratia, joka väittää tarjoavansa kansalaisilleen perustavat ihmisoikeudet, kuten puhe- ja uskonnonvapauden, kokoontumisvapauden ja tasa-arvon oikeudessa, omistusoikeuden jne. mutta Suomi näyttää unohtaneen nämä perusarvot ja käyttäytyy kuin woke teokratia, kun se yrittää rangaista kansalaisiaan, jotka uskaltavat vastustaa nykyajan maallistuneita opinkappaleita.

Räsänen on kiitollinen tuesta ja esirukouksista, joita kristityt kautta maailman ovat osoittaneet, mutta toteaa myös, että nyt on korkea aika kristittyjen ”käyttää vapauttaan ja oikeuttaan uskonnon- ja sananvapauteen, koska mitä enemmän vaietaan, sitä kapeammaksi käy liikkumatilamme puhua ja uskoa vapaasti”.

Nyt on tullut aika kristittyjen olla avoimia uskostaan ja kertoa julkisesti Raamatun viesti ja erityisesti evankeliumi”, hän lisää. Room.1:24-27.

Useat senaattorit lähettivät kirjeen U.S. Ambassador for International Religious Freedom järjestön Rashad Hussainille rohkaisten häntä ”tuomitsemaan oikeudettomat syytteet ja seuraamaan jatkuvasti kehitystä, joka uhkaa Suomen ja Euroopan uskonvapautta”. 

LÄHDE: Finnish lawmaker being charged for expressing her religious views speaks out, calls the case 'dangerous'PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.