Kategoria

Kysymyslistat (13)

Vastaukset, joissa käsitellään useita eri aihealueita koskevia kysymyksiä

”Pikakurssi”tieteen filosofiaan ja ajoitusmenetelmien ymmärtämiseen.

Päivitettyjä vastauksia luomiseen kriittisesti suhtautuvan kysymyksiin biologiasta.

Ensisijainen auktoriteetti Luominen ry:lle ja Creation Ministries Internationalille (CMI) on Jumalan erehtymätön Sana, Raamattu. Kaikki tieteelliset teoriat sen sijaan ovat erehtyväisiä, ja usein uudet tutkimustulokset kumoavatkin aiemmin hyvinä pidettyjä teorioita. Evoluutioon uskovat korjailevat jatkuvasti teorioitaan uusien tutkimustulosten myötä, joten kenenkään ei pitäisi olla yllättynyt tai huolissaan luomiseen uskovien tehdessä tieteellisille teorioilleen samoin.

Tässä artikkelisarjassa julkaisemme argumentteja, joita luomiseen uskovien ei mielestämme tulisi käyttää. Osa argumenteista on selvästi virheellisiä, toiset pelkästään epäilyttäviä tai vailla hyviä perusteita. Selitämme lyhyesti, miksi näin on, ja/tai viittaamme lisätietoina muihin artikkeleihin omilla sivuillamme tai englanninkielisellä creation.com-sivustolla. Emme väitä listaa tyhjentäväksi – siihen lisätään (tai siitä poistetaan) osia sitä mukaa kun saamme uutta tietoa. Monia näistä argumenteista Luominen ry tai CMI ei ole koskaan käyttänyt. Joitakin argumentteja ei ole käyttänyt yksikään varteenotettava luomisjärjestö, vaan ne ovat luomisen vastustajien laatimia olkinukkeargumentteja.

Aiemmassa vuoden 2009 vastauksessamme hyväksyimme fuusion ihmisen kromosomeissa. Sen jälkeen asiasta on tullut paljon uutta tutkimustietoa, ja julkaisemme tässä päivitetyn vastauksen.
Kysymys:
Ihmisen kromosomistossa tulee värjäystekniikalla näkyviin fuusio. Edustajanne on vastaus-osiossa samaa mieltä siitä, että fuusiosta on selkeät jäljet nähtävissä mutta lukion biologian analyysissa asia selitetään toisin. Voitteko selventää asiaa.
Hei! En ole vielä kovin paljon ehtinyt sivustoa tutkia, mutta jo nyt heräsi mieleeni muutama kysymys - tai pikemminkin kommentti, - joihin toivoisin kannanottoa. Ensinnäkin, käytätte sanaa 'tiede' rajusti väärin. Tiede lähtee tyhjästä tai teoreettisesta mahdollisuudesta ja etenee kohti selitystä. Kreationismi sen sijaan lähtee Raamatun "selityksestä", jossa kaikki on jo kerrottu ja pyrkii etsimään perusteita tälle. –– ...ette käsitä koko eläinkunnan historian kattavaa evoluutiota. Eläinkunnalla on samaa perimää, sitä enemmän, mitä läheisempää sukua olemme. Esimerkiksi ihmisen ja apinan DNA on lähes täysin sama. Todiste siitä, että olemme kaikki aloittaneet kehityksemme miljardeja vuosia sitten eukaryootti-solujen muodostuessa on esimerkiksi mitokondrio. Mitokondrio on todennäköisesti syntynyt siten, että prokaryoottiin on tunkeutunut aerobinen bakteeri ja näiden symbioosin myötä bakteeri kehittyi mitokondrioksi.

Väite siitä, että tiede lähtisi tyhjästä on itseasiassa sisäisesti ristiriitainen, sillä se itse on todistamaton oletus tieteen taustalla. Lisäksi tällainen oletus on tieteelle haitallinen.

Perimän suurikaan yhtenevyys ei välttämättä tarkoita, että vertailukohteet olisivat läheistä sukua toisilleen, ja perimän samankaltaisuudet voivat viitata myös samaan suunnittelijaan. Ehdottamasi endosymbioositeoria on koottu hakemalla toisistaan irrallaan olevia samankaltaisuuksia mutta kokonaisuutena teoria ei kestä.

Mitä kreationismi teille tarkemmin tarkoittaa? Ovatko olennot kehittyneet toisistaan, mutta ovat tehneet sen Jumalan avulla eikä luonnon valinnalla? Vai onko kaikki luotu valmiina? ...

Näkemyksemme mukaan Raamatun luomiskertomus on historiallisesti pätevä silminnäkijäkuvaus niin kuin se Raamatussa on kirjoitettuna ja täten Raamatun kuvausta voidaan käyttää viitekehyksenä erilaisten luonnonhistoriaa koskevien tieteellisten mallien luomisessa.

1. Miksi Jumala loi maailmaan ensin valon ja vasta sen jälkeen auringon, kuun ja tähdet?
2. "Jumala teki kannen ja erotti toiset vedet sen alapuolelle ja toiset sen yläpuolelle. Niin tapahtui." Miten selittäisitte tuon raamautunkohdan siten, että kaltaiseni luonnotieteitä opiskeleva ihminenkin sen ymmärtää?
3. Voiko Jumala tehdä niin suuren kiven, ettei jaksa itse nostaa sitä? Tämä (lapsellinenkin?) kysymys alleviivaa kaikkein parhaiten ristiriitaa joka syntyy, kun uskotaan johonkin kaikkivoipaan, ylempään olentoon. Odotan innolla vastauksianne.

Raamatusta ei löydy ensimmäiseen kysymykseen suoraa vastausta, mutta valon luominen voidaan tulkita fotonien luomiseksi. Auringon yms. luomisesta ei olisi ollut hyötyä, jos ei olisi ollut fotoneja kuljettamassa energiaa niistä maahan.

Siteeraat käännöstä KR-92, joka ei mielestämme tarjoa tässä kohdassa osuvinta käännöstä, KR-33/38 puhuu taivaanvahvuudesta. Jolla näkemyksemme mukaan viitataan ilmakehään. Vesiin on olemassa useita tulkintavaihtoehtoja. Yhden tulkinnan mukaan alapuoliset vedet tarkoittavat meriä yms vesistöjä ja yläpuoliset höyryvaippaa.

Kolmannesta kohdasta ei synny mitään ristiriitaa, kun termi "kaikkivoipa" ymmärretään oikein. Se ei tarkoita, että voi tehdä mitä tahansa, kuten loogisia mahdottomuuksia.

Jos kreationismi on totta, niin miksi sen teorioiden pohjalta ei ole kehitetty mitään käytännön keksintöjä / lääkkeitä / hoitomenetelmiä?
Jos evoluutioteoria on kerran valhetta, niin miksi sen soveltaminen esimerkiksi lääketieteessä on niin menestyksellistä? Ensimmäisenä tälleen äkkisältään tulee aamukahvikuppi kädessä mieleen AZT, jonka kehittäminen ilman evoluutioteorian ymmärtämistä olisi ollut varmasti mahdottomuus. HI-virushan kehittyy supervauhtia. AZT vaikuttaa oman aikansa, mutta lopuksi sekin menettää lopulta tehonsa, sillä HI-viruksen evoluutio on niin nopeaa.
Ja onhan jalostaminenkin evoluutiota.

Eräs kreationistinen teoria on ennustanut Merkuriuksen, Marsin, Uranuksen ja Neptunuksen magneettikentät oikein, samalla kun evolutionistisen ennusteet ovat menneet enemmän tai vähemmän metsään.1 

Tähtitieteeseen liittyvien teorioiden perusteella kuitenkin harvemmin tehdään lääketieteeseen liittyviä keksintöjä. Kreationismi on siis ismi, joka käsittelee paljon muutakin kuin kysymystä biosfäärin alkuperästä.

Lisäksi esim. merkittävä osa MRI-kuvaustekniikasta on kreationistitiedemies tri R. V. Damadian kehittämää.2

Terve! Tällaisia olen esimerkiksi miettinyt:
1. Jos maailma luotiin seitsemässä päivässä, miten ihmeessä ovat syntyneet ne valtavat fossiilien määrät, joita maaperästä löytyy? Ja vielä juuri ihanteelliseen järjestykseen tukemaan evoluutioteoriaa? Ovatko maailman geologiset kaudet täysin keksittyjä?
2. Jos kaikki maailmalla eläneet eläimet ovat eläneet suurinpiirtein samaan aikaan, miten dinosaurukset, mammutit ja ihmisapinat kuolivat sukupuuttoon niin lyhyessä ajassa? Vedenpaisumushan ei kelpaa vastaukseksi, koska se jättäisi valtavasti avoimia kysymyksiä: Jos maailman asukasluku olisi noin vuonna 4000 eaa. alle kymmenen, kuinka kaikki maailman mantereet olisi ehditty asuttaa kohtalaisen runsaasti parissa sadassa vuodessa?
3. Miksi ihmisillä on viisaudenhampaat ja säärikarvat? Niistähän on vain haittaa: viisaudenhampaat aiheuttavat monilla kipua ja naiset joutuvat näkemään paljon vaivaa poistaakseen rumia säärikarvoja. Tuskin Jahve niitä laittoi millään lailla koristeiksi tai ihmisten iloksi.
3. Jos Raamattu on erehtymätön, miksi niinkin keskeisestä asiasta kuin luomiskertomuksesta annetaan ristiriitaisia tietoja? 1. Moos. 1:25-26 kertoo, että eläimet luotiin ennen ihmisiä, mutta 1. Moos. 2:18-19 ilmoittaa, ainakin Adam luotiin ennen eläimiä.
4. Miksi ihmeessä Jahve loi ihmiset? Jos Jahve on täydellinen olento, ei sillä pitäisi olla tarpeita, eikä näin ollen mitään syytä luoda ihmisiä tai yleensäkään mitään.
5. Raamattu mainitsee useassa kohdassa, että Maapallo on pylväiden tukema litteä levy, esim. 1. Sam. 2:8, Psa. 104:5, Jes. 40:22, Jes. 44:24. Jos Raamattu oli erehtyväinen Maan muodon suhteen, tai toisaalta käytti symboliikkaa, eikö se voisi erehtyä tai käyttää symboliikkaa myös maapallon luomisen ja eliöiden kehittymisen suhteen? Raamattu sanoo myös, että Aurinko kiertää Maapalloa, esim. Joos. 10:12-14 Kiitoksia vastaamisesta jo etukäteen!

Terve itsellesi ja kiitos kysymyksistä. Emme tosin olisi panneet pahaksemme, jos olisit miettimisen lisäksi etsinyt oma-aloitteisesti vastauksia esim CMI:n FAQeista.1

Suurimman osan fossiileista selittää vedenpaisumus.2 Käännetäänpä asetelma hetkeksi toisinpäin, jos fossiileita on valtava määrä, miksi evolutionistit eivät ole kyenneet esittämään minkäänlaista johdonmukaista fossiiliketjua esim. ihmisten ja simpanssien väitetystä esi-isästä nykyisiin simpansseihin? Vai tarkoitatko, että joidenkin lajien yksilöitä on löytynyt niin suuria määriä, että joissakin tapauksissa puhutaan jopa joukkohaudoista?

1. a) Miksi vain linnuilla on ontot luut, jotka helpottavat niitä lentämään?
b) Eikö suunnittelijan olisi kannattanut antaa lepakoille kevyet ontot luut ja lentokykynsä menettäneille linnuille esim. strutsille kestävämmät umpinaiset luut?
2. a) Miksi ihmisillä on geenit häntään, linnuilla hampaisiin ja valailla jalkoihin? http://evolutionfun.com/images/content/human_tail8.jpg
b) Miksi nisäkkäillä ei ole geenejä höyheniin tai linnuilla nänneihin?
3. Miksi ihmiset, jotka eivät ole paimentolaiskansojen jälkeläisiä kuten kiinalaiset, Amerikan intiaanit, ja Australian aborginaalit eivät kestä laktoosia aikuisiällä?
4. Retrovirukset jättävät jäljen perimäämme jos iskevät ituradan soluihin (solut jotka tekevät sukusoluja). Lue lisää aiheesta: http://en.wikipedia.org/wiki/Endogenous_retrovirus Mahdollisuudet siihen, että simpanseilla ja ihmisillä olisi samassa kohtaa DNA:taan saman retroviruksen jättämä jälki on 1:3000000000. Jos kerran olemme luotu erikseen, miten on mahdollista, että löydämme simpanssien perimästä 16 k-luokan (luokkia useampia) retrovirusta samasta paikkaa kuin omastamme?
5.Ihmisillä on 23 paria kromosomeja ja simpanseilla 24 paria. Miksi löydämme fuusion merkit kakkos kromosomistamme?
6.Miksi eläimillä mitokondrion DNA on erilainen kuin eliön tumassa?

Kiitos kysymyksistä. Vastaaminen tosin olisi nopeampaa, jos kysymyksiä olisi yhdessä viestissä vain yhteen aiheeseen liittyen ja rajatuttu määrä. 

Luoja on luonut linnut lentämään, joten loogisesti päätellen Hän on tietysti luonut myös lentämiseen soveltuvan luuston.

Jos strutseilla ja muilla olisi ollut alunperinkin umpinaiset, painavat luut, niin eihän ne silloin olisi olleet lentäviä lintuja. Siis meidän näkemyksemme mukaan kaikki linnut luotiin lentäviksi, ja osa on sitten rappeutumisteorian mukaisesti rappeutunut lentokyvyttömiksi.

Lepakot ovat nisäkkäinä rakenteellisesti erilaisia kuin linnut, joten ontoista luista ei välttämättä olisi niille samaa etua ja toisaalta niistä voisi olla jotain oleellista haittaa, itsekin viittaat kestävyyseroihin.

Hyvää iltaa, haluaisin kysyä kreationisten kantaa muutamiin asioihin, jotka itseäni kovasti askarruttavat:
1. Minkä takia ihmisillä ja simpansseilla on niin samanlaiset DNA:t?
2. Minkä takia "älykäs suunnittelija" loi strutseille siivet? Minkä takia jokin suunnittelija olisi luonut olennon, jolla on neljä raajaa, mutta vain kahdella niistä olisi jotain käyttöä?
3. Jos selitätte edellisen kysymyksen mikroevoluutiolla, niin miksi lintu (joka on ilmeisesti mielestänne aina ollut, ja tulee aina olemaan, _lintu_) olisi kehitysvaiheessa, jossa sillä ei ole lentokykyä?
4. Toisin kuin useimmilla muilla käärmeillä, boalla on pienet, surkastuneet takajalat. Miksi?
5. Joillakin nykyisillä valailla on sikiövaiheessa takajalat, jotka katoavat aikuistumisen myötä. Nykyisillä täyskasvuisilla valailla on myös näkymättömät, surkastuneet lantioluut. Miksi?
6. Minkä takia "älykäs suunnittelija" loi miespuolisille kädellisille nännit?
7. Kaikilla selkärankaisilla silmän jokaisesta kolmesta miljoonasta valoherkästä verkkokalvon solusta lähtevät ”johdot” kulkevat verkkokalvon poikki ja pakkautuvat näköhermoon synnyttäen sokean pisteen. Suunnittelija todennäköisesti ehdottaisi täysin päinvastaista; johtoja jotka kulkevat valoherkkien solujen takaosasta eikä silmän valoisalta puolelta. Toisaalta mustekaloilla ja muilla pääjalkaisilla samaiset johdot lähtevät eri lailla kehittyneiden silmien takaosasta. Miksi suunnittelija on ollut mustekaloille myötämielisempi kuin ihmisille ja luonut ihmisille jotain selkeästi epätäydellistä?
8. Sirppisoluanemia aiheuttaa verenkierto-ongelmia, yleiskunnon heikkenemistä ja periydyttyään molemmilta vanhemmilta tuskallisia tiloja, kun punasolut jähmettyvät ja muuttuvat sirppimäisiksit. PKU (phenylketonuria) heikentää vauvojen aivojen kehitystä. Lihasdystrofia tuhoaa lihaksia ja tekee siihen sairastuneen liikuntakyvyttömäksi. Joissakin tapauksissa mutaatiot ovat vallitsevia. Huntingtonin tauti aiheuttaa keski-ikäisille aivokudoksen asteittaista rappeutumista. Hyperkolesterolemia aiheuttaa kasvavan veren kolesterolipitoisuuden kautta sydänsai­rauksia. Minkä takia "älykkään suunnittelijan" luomuksessä tapahtuu näin tuhoisia mutaatioita? Kiitoksia vastauksista jo etukäteen.

Ihmisen ja simpanssin DNA ovat prosentuaalisesti lähellä toisiaan. Laskentatavasta riippuen on esitetty lukemia 92,5% - 98% välillä. Näkemyksemme on, että tämä samankaltaisuus johtuu itseasiassa siitä, että ihminen ja simpanssi ovat rakenteellisesti hyvin samankaltaisia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseessä olisi sukulaisuussuhde. Sen sijaan näemme, että aivan kuten ihminenkin käyttää samaa ohjelmointikieltä erilaisten sovellusten tekemiseen, niin DNA on vain osoitus Luojan käyttämästä yhteisestä geneettisestä ohjelmointikielestä, jonka tuloksena syntyy sitten koodin mukaisia rakenteita ja toimintoja.

Miten grand canyon olisi kerinnyt muodostumaan 6000 vuodessa teidän mukaan? Jos nojaatte vedenpaisumukseen, niin eihän se kestänyt edes vuotta, ja vaikka olisi ollut niin paljon vettä, se ei olisi niin lyhyessä ajassa kerinnyt muovaamaan sitä?
Ja paisumuksesta, että miten merinisäkkäät selvisivät? Kaloilla oli lokoisat olot vedessä, maa eläimillä arkissa mutta entäpä esim mursut?
Ja grand canyonin ympärillä on ollut ihmisasutusta a 10.000 vuotta, ja miten te sijoitatte egyptin dynastiat vain 6.000 vuoden ajalle?
Eikö teidän mielestä yli 6000 vuotta vanhoja asioita ole olemassa, vai onko niiden ikä vain laskettu virheellisesti?

Oikein hyvin, lyhyemmässäkin ajassa. CMI:n sivustolla on useita sekä nimenomaisesti Grand Canyoniin että yleensä kanjoneiden nopeaan muodostumiseen liittyviä artikkeleita.Huom: artikkelit ovat englanninkielisiä.

Eläimet olivat Arkissa 371 vuorokautta2, jota voidaan käyttää vedenpaisumuksen pituutena. Tarkkaa loppumispäiväähän ei voida määrittää, koska vesi laski ja maa kohosi hitaasti. Grand Canyon ei kuitenkaan muodostunut pelkästään tässä ajassa, vaan vedenpaisumuksen jälkeisinä vuosina tapahtuneet patojen murtumiset, jäätiköiden muodostumiset ja sulamiset (sulamisvedet) jne ovat muovanneet kanjonista ajan kuluessa sellaisen jollaisena sen nykyään näemme.

1. Nykyään on yli 1.5 miljoonaa tunnettua eri lajia[arviot sukupuuttoon kokonaan kuolleista 5-50milj], ja arvellaan että se on alle 1% oikeasta määrästä, miten iso se Nooan paatti oikein oli? jokaista maalajia(yli 125 000)[HUOM. LAJEJA, ei variaatioita samasta lajista] pitäisi ainakin olla useampi kappale geenialtaan kunnossapysymiseen
2. #1, olivatko muut mantereet asutettuja ennen tulvaa? #2. Tulvan jälkeen, miten muut mantereet asutettiin, sekä miten tieto näistä mantereista katosi kokonaan asutuksen jälkeen?
3. Mitä mieltä olette Hovindista? siitä kuuluisasta verorikollishuijarista
4. Miten voitte olla varma että juuri tämä kristittyjen abrahamilainen jumala olisi se oikea, maailmassa on useita vanhempiakin uskontoja
5. mitä mieltä olette eri kristinuskon eri lahkoista ja heidän toimitavoistaan, ja siitä miten ne ovat ristiriidassa raamatun ja/sen käskyjen/ohjeiden kanssa – –
6. ja sitten vielä helvetti, alkuperäisten tulkintojen mukaan, ja vielä 1400-luvulla latinankielisessä raamatussakin, helvetti oli aluksi paikka jossa jossa ihminen joutui kärsimään syntiensä raskaudesta riippuvan ajan, mutta lopulta pääsisi taivaaseen, myöhemmissä versioissa ns. "sielu" lakkasi olemasta vaan synnintekijöiltä kuoleman jälkeen, tuli vasta paljon myöhemmin tämä nykyinen "kärsii ikuisesti"-versio, tämähän on harhaoppia koko nykyinen raamattu jos verrataan vanhempiin opetuksiin
7. mistä tiedätte ettei jumala ole muuttanut suunnitelmiaan(huom. maailman resetoiminen tulvalla, jumala sanoi katuvansa virheitään; todistaa että jumalalla oli alunperin eri suunnitelma kuin nykyään), tai valehdellut, on hän senkin tehnyt raamatussa. – –

Ennen kuin otetaan kantaa arkin kokoon on syytä painottaa, että on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, että Raamatun lajikäsite ei vastaa nykyistä lajikäsitettä. Lisätietoja Raamatun lajikäsitteestä ja sen vaikutuksista mm. eliöiden määrään Nooan arkissa voit katsoa seuraavien linkkien alta: