keskiviikkona, 30. syyskuuta 2020, klo 15.01

Elämän älykäs suunnittelu

Pekka Reinikainen

Elämän älykäs suunnittelu ällistyttää, ihastuttaa ja on huippuviihdettä

Ällistyttävän nerokas suunnittelu tulvii tauotta tietoisuuteemme tieteellisen tutkimuksen tuloksista. Seuraavassa tuoreita esimerkkejä.

Hyppää kuin lehtikuoriainen

Lehtikuoriaiset voittavat kovakuoriaisten korkeushyppykilpailut. Näitä kuoriaisia on noin 9 000 hyvin erinäköistä lajia. Niitä esiintyy kautta maailman kaikenlaisissa ympäristöissä, aina aavikoilta sademetsiin. Niillä on poikkeuksellinen kyky lingota itsensä katapultin tavoin. Mekanismia voisi matkia robotin raajoihin. Sitä kuvataan tarkemmin tuoreessa tutkimusartikkelissa Zookeys -lehdessä. Räjähdysmäinen hyppy on ollut tiedossa jo vuodesta 1929 – mutta sen mekanismi on selvinnyt vasta nyt.

Kuoriaiset ovat alttiita saalistajille lehtien pinnalla ollessaan, mutta niillä ei ole huolen häivääkään, koska ne voivat hävitä hetkessä. Laboratoriotutkimus on hauskaa, kun suoritusta kuvanneen suurinopeuskameran kuvia on katsottu hidastuksella.

Huiman hypyn mahdollistava mekanismi on kätkössä kuoriaisen takaraajojen sisällä ja se on verrattain yksinkertainen. Siinä on vain kolme kovettunutta rakennetta ja muutama lihas. Todellisuudessa ne kuitenkin muodostavat supertehokkaan ”katapultin”, joka linkoaa kuoriaisen satoja kertoja oman pituutensa mitan päähän.

Kuoriaisen mekanismi tallentaa joustavaa voimaa, joka tuottaa liikettä, kun se vapautetaan ”liipaisimesta vetämällä” ja eläin sinkoaa liikkeelle huimalla kiihtyvyydellä. Hyppy toteutuu ilman lihastyötä ja siksi se voidaan toistaa 30 kertaa peräkkäin. Tätä yksinkertaista mutta tehokasta mekanismia voitaneen matkia monissa laitteissa. Bionisen raajan mallikappale onkin jo rakennettu. Bioniikka tarkoittaa biologisten menetelmien ja luonnossa esiintyvien järjestelmien soveltamista tekniikan tutkimukseen ja kehittämiseen. Tutkijat kuitenkin tyypillisesti esittelevät tuotteensa ”evoluution onnistumisena”! He eivät anna kunniaa Luojalle.

Valedelfiini

Lehigh Universityn insinööri Keith Moorad tutkii delfiinien pyrstön liikkeitä tavoitteenaan rakentaa vedenalainen robotti.

Robotin pitäisi olla nopea, tehokas, ketterä ja kaikuluotauksessa huomaamaton. Toisin sanoen samanlainen kuin pullokuonodelfiini. Moorad ei hukkaa aikaa evoluutiotarinoiden sepittämiseen, vaan keskittyy delfiinien evien ”erinomaiseen” suunnitteluun: ”Tämän eläimen uinnin toteutusta on todella jännittävää tutkia, koska ratkaisu on niin monimutkainen - - on kiehtovaa katsoa rakenteiden kaaosta ja havaita mitä lopuksi todellisuudessa tapahtuu”. Laivasto tukee tutkimusta huomattavalla rahasummalla. Tavoitteena on häiverobotti, joka huijaa sekä kalaparvia että ihmisten rakentamia tutkia. Sitä voisi käyttää myös kalakantojen seurantaan.

Näkymättömän näkeminen

Näemme vain tietyt valon aallonpituudet. Tunnemme lämmön ihollamme ja aistimme lämpölähteen suunnan, mutta kohteen näkeminen vaatii infrapunakameran tai yönäkö -laitteen. Yllättävän monilla eläimillä kuitenkin on tehdasasennetut infrapunakamerat. International Society for Photonics and Optics puhuu ”luonnon infrapunakerhosta”. Tutkijat yrittävät kopioida näiden eläinten ratkaisuja.

Eräät katkaravut ”näkevät” merenpohjan mustat savuttajat eli paikat missä maankuoresta pulppuava ylikuumennut vesi läpäisee merenpohjan: ”Katkaravut näkevät kuuman veden valaistuina suihkulähteinä syvyyden pimeydessä”. Monet käärmeet aistivat saaliin lämmön erityisillä elimillä, jotka toimivat neulanreikäkameran tavoin ja tekevät kohteesta eräänlaisen infrapunakuvan. Jotkut perhoset löytävät infrapunasäteilyn avulla kasvin, johon munivat. Punkit ja verta imevät lepakot löytävät tasalämpöiset uhrinsa lämpösäteilyn avulla.

Kuinka biologit voisivat liittyä infrapunakerhoon? University of Massachusettsin Gang Han ehdottaa bionista ihmistä, jonka verkkokalvolle on asennettu infrapunasäteilyä aistivia nanohiukkasia. Tähän mennessä tekniikkaa on kokeiltu vain ”superhiirillä”, mutta tulevaisuudessa mahdollisesti ihmisillä. Sitä voitaisiin käyttää kömpelöiden pimeänäkö -laitteiden asemesta.

Artikkelissa käsitellään myös käärmeiden neulanreikäkameroita. Havaittu infrapunasäteilyn avulla muodostettu kuva on myös välitettävä aivoalueelle, joka pystyy sen tulkitsemaan ja antamaan toimintaohjeet lihaksille. Tätä suoritusta kuitenkin hehkutetaan ”evoluution insinööritaidon upeana saavutuksena.”

Kävelevää paperia

Lopuksi vielä esimerkki, joka muistuttaa paperista taitettua origamia. Origamit ovat hienoja, mutta ne eivät liiku. Olisi hienoa rakentaa origamikukka, joka avautuu. Singaporelaiset insinöörit onnistuivat siinä. He oivalsivat käyttää luonnollista siitepölyä, jota he sekoittivat paperimassaan. Kostuessaan heidän paperikukkansa terälehdet avautuivat oikean kukan tavoin. Toisessa kokeessa he saivat paperin ”kävelemään” samalla tekniikalla. Miten liike toteutuu? – Vesi turvottaa paperia eri tavoin eri pinnoilla. Ilmiö on yleinen luonnossa ja sen soveltaminen oli hauskaa.

Lähde:

In Biology, Intelligent Designs that Amaze, Amuse, and Entertain

AJASSA LIIKKUU -TAPAHTUMA HYVINKÄÄLLÄ

Tähän tapahtumaan Espoon piispa lähetti ”ajatuspoliisit” maaliskuussa 2019 eli kaksi pappia ”tarkastamaan faktoja”. Sama piispa määräsi viime kirkolliskokouksessa, mitä papit saavat Espoossa puhua! Ennen kokematonta sananvapauden rajoittamista ja Paavalin opetuksen mitätöintiä! Tässä Tapio Ruohomäen valmistama nauhoitus maaliskuun 2019 aiheesta, jota Espoon piispa ilmeisesti ei halua kirkossa esitettävän:

Pekka Reinikainen: Ajassa liikkuu

RANSKASSA VAROITETAAN KOKO MAAN KATTAVASTA EPIDEMIASTA

Ranskan lääkäriliiton puheenjohtaja Patrick Bouet varoitti 27. syyskuuta, että maata uhkaa täysimittainen epidemia, jos tämänhetkisiä torjuntatoimia ei tehosteta. Toinen aalto tulee odotettua nopeammin. Koko maan kattava epidemia halvaannuttaa sairaalat, jotka eivät pysty enää vastaamaan tilanteeseen. Bouet toteaa, että toimenpiteet eivät ole riittäviä tilanteessa, jossa tartuntojen määrä kasvaa nykyistä vauhtia. Jos mitään ei muuteta, jo neljän viikon kuluttua käynnistyy syksyn ja talven mittainen epidemia koko maassa. Ei ole mitään varajärjestelmää ja henkilökuntaresurssia, joka selviäisi tästä tilanteesta tyydyttävästi. Ranskaa kohtaa suuri haaste. Sankarillisesti keväästä selvinnyt terveydenhuoltohenkilöstö ei enää pysty korvaamaan järjestelmän rakenteellisia puutteita. Työntekijät ovat uupuneita ja traumatisoituneita, Bouet varoittaa.

"Nyrkki" puuttui myös Ranskasta

Ensimmäisestä aallosta ei otettu opiksi, jotta olisi voitu valmistautua paremmin toiseen aaltoon. Terveysministeriön ja käytännön terveydenhuollon asiantuntijoiden yhteistyö ei toteudu tyydyttävällä tavalla. Kesälomien aikana ei oltu valppaita ja tauti pääsi uudelleen irti syyskuussa. Ministeriön tekninen rakenne on jäykkä ja nyt pitäisi kiireellisesti perustaa tieteellinen asiantuntijaelin, joka johtaisi käytännön torjuntatoimia. Covid-19 : la France face à une «épidémie généralisée» si rien ne change, prévient le président de l'Ordre des médecins

Onko Suomi Ranskan tiellä?

Aivan varmasti on, jos presidentti Sauli Niinistön alkuvuonna 2020 ehdottamaa "nyrkkiä" eli epäpoliittista asiantuntijaelintä ei perusteta. Irtopisteitä haalivat ministerit ja poliittisin perustein nimitetyt virkamiehet eivät pärjää koronavirukselle!

NENÄ PEITETTÄVÄ MASKILLA

Monet käyttävät maskia niin, että nenä ei ole peitettynä. Tällöin maskin hyödystä menetetään 80% eli vain viidesosa maskin suojavaikutuksesta jää jäljelle! Tämä johtuu siitä että avaimenreiät eli reseptorit, jotka viruksen pinnalla olevat avaimet eli proteiinit avaavat, ovat pääasiassa nenän limakalvojen soluissa. Virus pääsee nenän kautta paljon helpommin uhrin kimppuun.

Tartutat muita myös tehokkaammin, jos nenäsi on paljas. Virusta on nenän limakalvoilla enemmän ja tartutat aivastaessasi tehokkaammin kuin yskivä, laulava tai kovaäänisesti puhuva ihminen. Voisiko aivastusta yrittää estää ja näin suojata lähellä olevia? Asiantuntijoiden mukaan aivastusta voi pyrkiä estämään hieromalla nenää tai ylähuulta ja hengittämällä raskaasti nenän kautta. Aivastuksen pidättäminen voi johtaa jopa kuolemaan Viruksen runsas jakautuminen nenän limakalvoilla ja leviäminen aivastuksen kautta sopii myös koronataudin tyypilliseen oireeseen, joka on hajuaistin menettäminen. Henkilöt, jotka eivät käytä maskia oikein aiheuttavat sekä itselleen huomattavasti lisääntyneen riskin että tartuttavat lähipiirinsä tehokkaasti.

Henkilöt, jotka eivät käytä maskia ollenkaan ovat hyvin yksinkertaisia ihmisiä.

Coronavirus: Cover your nose when you wear a mask, doctors say

KORONAPELI ON HÄVITTY HELSINGISSÄ

Tartunnoista 84% jää jäljittämättä. Suosituksia karanteeneista ei noudateta ja suurin osa matkustaa busseissa ja raitiovaunuissa ilman maskia. Oikeusministeri "ei kannata" maskipakkoa. Poliitikot ovat saamattomuudellaan varmistaneet toisen aallon vyörymisen Suomen yli. PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.