sunnuntaina, 20. marraskuuta 2022, klo 20.09

Ihmisen ihmeellinen matka äidin sisällä

Pekka Reinikainen

Evoluution kannattajilla ei ole vastausta kysymykseen, miksi mies ja nainen ovat olemassa, ja miten he olisivat "kehittyneet" bakteerinkaltaisesta "alkusolusta"? Miehen ja naisen sukusolujen alkuperästä ei tiedetä tuon taivaallista, puhumattakaan äidinkohdun ja istukan raskaudenaikaisten tapahtumien "evoluutiosta".

Kun mies ja nainen "tulevat yhdeksi lihaksi" (1. Moos. 2:24),

tässä ihmeellisessä tapahtumassa muodostunut ainutkertainen ihmistaimi kiinnittyy kohtuun. Tämä käynnistää istukan ynnä äidin ja lapsen välisen verenkierron ohjelmoidun rakentumisen. Veret eivät saa sekoittua. Istukan sisällä äidin veri pääsee huuhtelemaan istukan lapsenpuoleisen osan sormimaisia nukkalisäkkeitä. Istukan nukkalisäkepuuston rakentuminen jatkuu aina 32. raskausviikolle asti, jolloin lapsen ja äidin verenkiertoa erottaa enää hyvin ohut, vain kahden solukerroksen paksuinen kalvo. Verenkiertoja erottavan kalvopinnan laajuus on 10 neliömetriä, mikä riittää, koska lapsella on kohdunsisäistä oleskelua varten suunniteltu erikoishemoglobiini, joka kuljettaa happea paremmin! Samanlainen, äärettömän ohut kalvo erottaa keuhkoissamme hengitysilman verenkierrosta. 

Hapen ja ravinnon saanti

Istukka huolehtii lapsen verikaasujen vaihdosta ja kasvavan lapsen ravitsemuksesta. Veri virtaa lapsesta istukkaan kahta napanuoran valtimoa pitkin. Ne haaroittuvat istukassa pieniksi valtimoiksi ja päätyvät lopulta yksittäisten nukkalisäkkeiden hiussuoniksi.

Lapsi saa istukan kautta hapen ja ravintoaineet ja sen kautta ravinnon palamistuotteena syntynyt hiilidioksidi poistetaan, samoin useat muutkin aineenvaihdunnan lopputuotteet ja ylimääräinen lapsivesi. Hapettunut ja ravintoa kuljettava veri palaa istukasta takaisin lapsen verenkiertoon napalaskimoa pitkin.

Istukka suojaa tulehduksilta

Istukka suojaa lasta estämällä tehokkaasti useimpien taudinaiheuttajien pääsyn äidistä lapseen. Jotkut bakteerit (esimerkiksi kupan aiheuttaja), virukset (esimerkiksi vihurirokko) sekä Toxoplasma gondii -alkueläin läpäisevät kuitenkin istukan ja voivat aiheuttaa tulehduksen lapsessa. Lapsen puolustusmekanismien ollessa vielä kehittymättömiä sen kyky suojautua taudinaiheuttajia vastaan on vähäinen ja riski vaurioille on olemassa. 

Toisaalta istukka läpäisee tehokkaasti äidin veressä kiertäviä vasta-aineita eli immunoglobuliineja, jotka suojaavat lasta useita kuukausia syntymän jälkeenkin. Esimerkiksi äidin lapsuudessa sairastama vesirokko antaa lapselle suojan vesirokkoa vastaan. Myös äidin saamat rokotukset suojaavat lasta. Suomessa lapsuudessa annettava kolmoisrokote MPR on käytännössä hävittänyt synnynnäisen vihurirokon kokonaan. 

Raskauden aikana äidin immuunipuolustus on säädetty heikommaksi, jotta äiti ei hylkisi sikiötä. Tämä lisää äidin sairastumisriskiä, jonka vuoksi esimerkiksi koronavirusrokotusta suositellaan odottaville äideille.

Aktiivinen aineenvaihdunta

Istukka ei toimi pelkkänä suodattimena äidin ja lapsen välillä, vaan sillä on myös oma aineenvaihduntansa. Se tuottaa yhdessä lapsen kanssa useita raskauden ylläpitämisen, lapsen kasvun ja kypsymisen sekä synnytyksen ja imetyksen kannalta tärkeitä hormoneja, joista tärkeimmät ovat istukkagonadotropiini, progesteroni, estradioli ja istukan laktogeeninen hormoni. Monien istukan tuottamien hormonien vaikutusta ei edelleenkään tunneta. 

Napanuora

Napanuoran kautta lapsen verenkierto on yhteydessä istukkaan. Tavallisesti siinä on kaksi napavaltimoa ja yksi laskimo, joita ympäröi hyytelömäinen sidekudos. Sidekudosta peittää vesikalvo aina sen lapsen puoleiseen tyveen asti. Toisesta päästään napanuora kiinnittyy yleensä keskelle istukkaa tai sen reunalle. Raskauden lopussa napanuora on noin kaksi senttimetriä paksu ja 50–60 senttimetriä pitkä. Napanuora on suunniteltu kierteiseksi pöytäpuhelimen johdon tavoin, jotta sen toiminta olisi taattu lapsen liikkuessa kohdun sisällä.

Sikiökalvot ja lapsivesi

Sikiökalvot muodostuvat kahdesta toisistaan erotettavissa olevasta lehdestä, vesikalvosta eli amnionista ja suonikalvosta eli korionista. Istukka on kehittynyt suonikalvosta siihen osaan kohtua, mihin alkio kiinnittyi hedelmöitymisen jälkeen. Vesikalvon muodostama lapsiveden täyttämä ontelo ympäröi lasta ja napanuoraa 8. raskausviikosta lähtien.

Lapsivesi on lapsen kasvun ja kehityksen kannalta elintärkeä, sillä lapsen keuhkot eivät voi kehittyä vedettömissä olosuhteissa. Vesi ylläpitää sopivaa lämpötilaa ja nestetasapainoa. Vedessä lapsi voi liikkua takertumatta sikiökalvoihin ja vesi suojaa lasta ja napanuoraa puristumiselta. Lapsivesipussi alkaa muodostua jo 12. päivänä hedelmöitymisen jälkeen. Lapsiveden määrä kasvaa raskauden edetessä.

Alkuraskaudessa lapsivesi muodostuu vesikalvon soluista ja äidin veren plasmasta suonikalvon läpi tihkumalla. 14. raskausviikon jälkeen lapsivesi muodostuu pääasiassa lapsen virtsasta ja vaihtuu noin kolmen tunnin välein lapsen niellessä vettä. Suolistosta vesi imeytyy lapsen verenkiertoon ja istukan kautta edelleen äidin puolelle.

Koska istukka siirtää lapsen aineenvaihdunnan kuona-aineet suoraan äidin verenkiertoon, on lapsen virtsa ja siten lapsivesikin pääasiassa vettä. Lisäksi vedessä on lapsen ihon soluja, lapsenkinaa ja raskauden loppupuolella lapsen keuhkoja täyttävästä nesteestä peräisin olevia pinta-aineita.

Lapsivettä nieltäessä sen sisältämät aineet sekoittuvat suoliston eritteiden kanssa lapsenpihkaksi eli mekoniumiksi. Vastasyntyneen ensimmäinen uloste on tätä vihreän väristä lapsenpihkaa. 

Synnytyksessä tapahtuu mykistäviä asioita

Siitä myöhemmissä blogeissa lisää. Johtopäätös on, että miehen ja naisen olemassaolo, kohdunsisäinen raskaus ja synnytyksen tapahtumat eivät voi olla sattumanvaraisten mutaatioiden ja luonnonvalinnan rakentama järjestelmä. Akateemiset auktoriteetit, jotka tällaista opettavat, valehtelevat opiskelijoille ja johtavat heidät ateismiin. On täysin käsittämätöntä, että yli 100 vuotta vanhaa uusdarvinismia opetetaan yhä lukioissa ja yliopistoissa "totuutena". Raamatussa kerrotaan totuus. "Ettekö ole lukeneet, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja he tulevat yhdeksi lihaksi". Tämän opettaa meille Jeesus, Logos, jonka kautta kaikki on luotu ja joka sanoi olevansa Totuus.



PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.