lauantaina, 20. kesäkuuta 2020, klo 14.10

Insinööri oivaltaa suunnittelun

Pekka Reinikainen

Insinöörit keskittyvät toimivien tuotteiden rakentamiseen. He mittaavat materiaalien ominaisuuksia ja käyttävät niitä erilaisiin tehtäviin. Heidän täytyy myös noudattaa vaatimuksia, joita viranomaiset ja tilaajat edellyttävät. Myös kustannukset ja valmistusaikataulu on huomioitava. Insinöörit koulutetaan suunnittelijoiksi, havaitsemaan suunnittelua ja arvioimaan sen tasoa.

Insinöörit ovat perillä tekijänoikeuksista

He patentoivat keksintöjään ja varjelevat oivalluksiaan. Taloudelliset seuraamukset ovat usein mittavia. Mutta kuka omistaa kalan suomun, puun lehden tai korallin rakenteen patentin? Tästä insinöörien ei tarvitse välittää ja samasta syystä luonnon matkiminen eli biomimetiikka on saavuttanut niin suuren suosion. Luonto on täynnä mykistävän upeita suunnitteluratkaisuja, joita voidaan kopioida patenttilainsäädäntöä pelkäämättä.

Materiaalin käyttö

Insinöörit etsivät aina entisiä hienompia materiaaleja, työkaluja ja rakenneratkaisuja. Luonnosta löydetään parhaat materiaalit, joiden ominaisuuksista voi ottaa oppia ilman pelkoa patenttirikkomuksesta. Tämä innoittaa tutkimaan eliöiden toimintaa tarkemmin ja kopioimaan niissä havaittavia teknisiä ratkaisuja. Otetaan yksi esimerkki. Lisää on viitteessä.

Kalansuomuihin perustuva elektroniikka

Suomuihin perustuva teknologia voisi olla taipuvissa laitteissa ekologisesti parempi ratkaisu kuin muovi. Kaloista joutuu kautta maailman kaksi miljoonaa tonnia suomuja jätteisiin vuosittain. Tämä mietitytti Nanjingin teknillisen korkeakoulun insinöörejä. He eristivät kalan suomuista liivatetta ja valmistivat siitä hyvin ohuen kalvon, johon yhdistettiin nanokokoiset hopealangat, jotka toimivat elektrodeina. Tämän lisäksi valoa näyttöön tuottamaan laitettiin sinkkisulfidia ja kuparia. Insinöörien ratkaisu on monin tavoin luontoystävällinen, sillä materiaali on edullista, biohajoavaa ja sopii tilapäiskäyttöön tarkoitettuihin laitteisiin. Muovijätteen hajoaminen vie vuosisatoja.

American Chemical Society toteaa, että tämän kaltainen joustava materiaali sopii kertakäyttöön. Nanjingin yliopiston insinöörien oivallus on ihailtava, mutta kunnia kuuluu kalojen Suunnittelijalle. Kaloissa on varmasti vielä paljon tutkittavaa ja kopioitavaa insinööreille.

Applied Intelligent Design: Engineers Know Engineering When They See It

KORONAVIRUS AIHEUTTI KASTIJAON

Ihmiset jaettiin kahteen kastiin

Eliitti tekee etätöitä, mutta tavalliset työntekijät joutuvat ahertamaan aerosolipilvessä, mahdollisesti jopa vuosikausia. Valtakunnat vajoavat velkavankeuteen. Talous taantuu ennen kokemattomaan lamaan. Ihmiset eivät uskalla kuluttaa ja maailman kolmanneksi suurin liiketoiminta, turismi, kuihtuu. Urheilu ja musiikkitapahtumat valtavilla stadioneilla, joissa miljoonat palvoivat idoleitaan, ovat loppuneet ja areenat autioituneet.

Maailmanlaajuiset rotumellakat eivät ole sattuma

Ne liittyvät kahden kerroksen ihmisiin. Vallankumous on alkanut, eikä kukaan tiedä mihin se johtaa. USA:ssa ihmiset ostavat aseita ja ammuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Armeijaakin on jo ehdotettu järjestystä valvomaan. Erikoinen ilmiö on, että kirkkoja ja synagogia on poltettu kymmenittäin. Poliisin lakkauttamista vaaditaan. Laittomuus on päässyt valtaan ja ryöstely rehottaa. Ilmiö on maailmanlaajuinen ja siihen liittyy historiallisten kerrostumien, kuten patsaiden ja muistomerkkien tuhoamista.

Miekka, nälkä ja rutto

Valtioiden maksamattomat velat ovat historiassa aina johtaneet sotaan. Lähi-Itä voi räjähtää, kun Israel liittää Juudean ja Samarian itseensä nyt, kun siihen on kuluvana kesänä historiallinen mahdollisuus. Kiina ja USA ovat ajautumassa yhteydenottoon.

Nälkäkuoleman partaalla oleva Pohjois-Korea pelottelee naapureitaan. Koronapandemian arvellaan johtavan huomattavaan häiriöön maailman elintarviketuotannossa.

COVID-19 riehuu Etelä-Afrikassa, USA:ssa ja Venäjällä, joissa poliittisista syistä epidemian leviämistä ei rajoiteta. Iranissa on käynnistynyt toinen aalto ja Pekingissä suljettiin 11 kaupunginosaa, kun 13.6 todettiin 57 uutta tautitapausta.

Miten Suomen käy?

Suomessa eletään ratkaisun hetkiä. Poliittiset paineet purkautuvat holtittomana rahan haaskauksena ja rajoitusten romuttamisena. Huomattavat veronkorotukset ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat edessä. Tämä aiheuttaa epävakautta yhteiskunnassa.

CNN kertoi 14.6, että tutkimusten mukaan mutaatio on saattanut kiihdyttää taudin tarttumista. Suomen viranomaiset, joiden laiminlyönneistä johtuen yli 300 ihmistä on kuollut, perustelevat torjuntatoimet 1930-luvun tiedoilla eli pesevät kätensä, yskivät kyynärtaipeeseen ja yrittävät epätoivoisesti olla erillään, kuten 10.6 blogissani totesin. He ovat joutuneet selittelyjen ansaan yrittäessään välttää vastuutaan virusaerosolien modernissa torjunnassa.

Maailman johtava lääketieteellinen julkaisu Lancet

kumoaa STM:n antiikkisen maskiselvityksen. Myös monet muut tuoreet tutkimukset, myös kotimaiset, kumoavat STM:n suomalaisia surmaavat suositukset. Maskin merkitystä taudin leviämisen ehkäisyssä painotetaan peräti 172 selvityksessä: "Havaintomme viittaavat monin tavoin maskien korkean tason suojavaikutukseen terveydenhuollossa ja yhteisöissä", toteaa Lancetin artikkelin kirjoittaja Holger Schünemann, joka on epidemiologi ja lääkäri Ontarion McMaster Universityssä.

Akateemista viisastelua

Maskeista voi tietysti viisastella väitöstilaisuudessa, kunnes kuolleita on kentällä kertynyt kammottava keko. Tohtorin hattuun vaaditaan satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, jollaista ei tietenkään voi toteuttaa pandemiatilanteessa. Lancetin selvityksessä koottiin yhteen havaintoja. Tällöin muiden tekijöiden vaikutusta ei voida poissulkea tai se on vaikeaa.

Kasvomaskien vaikutus on tehokkainta

kun siihen liitetään mukaan käsien pesu ja etäisyyden pitäminen. Useimmat Lancetin havainnosta tehtiin sairaaloissa, mutta myös kodeissa, joissa oli koronaa sairastava.

Tehokkaiden hengityssuojien (N95) käyttö vähensi tartunnan saamista tehokkaammin kuin kirurgisten ja pestävien kangasmaskien käyttö, mutta tämähän on tutkimattakin itsestäänselvyys. "Kasvomaskit muodostavat yllättäen tärkeän suojan monta tartuntatietä vastaan, pisarat ja aerosolit mukaan lukien", totesi Columbia Universityn epidemiologi Jeffrey Shaman. Hän viittasi erityisesti Etelä-Korean, Taiwanin ja Vietnamin kokemuksiin. Näissä maissa maskien käyttö oli yleistä epidemian alkuvaiheessa. Shamanin mukaan siellä: "Virus torjuttiin tehokkaammin ja talous pyöri paremmin", 

Werner Ernst Bischoff, Wake Forest Universityn tartuntatautien professori, tunnetaan virustartuntoja koskevista tutkimuksistaan. Hän totesi maskien olevan tärkeitä, koska jo hengitys tuottaa mahdollisesti tartuttavia viruspartikkeleita. Äänekäs puhe ja laulu luonnollisesti vieläkin enemmän. "Ihmisten normaali toiminta, kuten hengittäminen, puhe ja laulu, tuottaa viruspartikkeleita ympäristöön. Tämä on syytä estää", Bischoff toteaa ja pitää maskeja kriittisen tärkeinä tartunnan torjunnan tekijöinä.

Jos viranomaiset eivät anna selkeitä ohjeita

maskien hyöty mitätöidään, kun ihmiset eivät luota niihin. Seuraukset ovat tuhoisat taloudelle ja tappavat tartunnan saaneita. Italiassa omaiset ovat jo käynnistäneet oikeustoimia viranomaisten ihmishengistä piittaamatonta toimintaa vastaan. USA:n arvovaltainen CDC tartuntatautivirasto on suositellut maskien, myös kangasmaskien, käyttöä tilanteissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää. Monet muut asiantuntijat ovat samaa mieltä, jopa Suomen hallituksen asiantuntijapaneeli, mutta STM ei taivu.

On perusteltua pohtia, mitkä ovat STM:n ja THL:n päätökseen vaikuttavat seikat, ja onko näiden tahojen väite maskien käytön "vaarallisuudesta" tieteellisesti tutkittu vai pettävää pelottelua? New Yorkissa pormestari määräsi maskipakon julkisilla paikoilla 17.4 ja tämä ymmärrettiin niin tehokkaasti, että asiakkaat poistivat ruokakaupasta maskittoman henkilön! Amerikkalaisista maskia kodin ulkopuolella käyttää säännöllisesti jo 48% väestöstä ja yli 75% ajoittain. Vain 20% pitää maskia tarpeettomana.

Maskista ei saa tulla arvovalta- tai poliittinen kysymys

Innokkaat oikeustieteilijät on myös syytä eristää keskusteluista, jotka liittyvät yleisvaarallisen tartuntataudin torjuntaan. Näistä syistä presidentti Sauli Niinistön peräänkuuluttama "nyrkki" epidemian torjumiseksi olisi ollut ja on yhä välttämätön. Marinin hallituksen koronatorjunnan kenraali on poliittiseen historiaan perehtynyt valtiotieteen maisteri, joka jaksaa valistaa kansaa maskien vaarallisuudesta kääntääkseen katseen pois viranomaisten laiminlyönneistä! Asiantuntijoiden selkeä enemmistö maailmanlaajuisesti on maskien kannalla. Myös Richard Stutt, Cambridgen yliopiston tautien leviämisen tutkija, julkaisi juuri simuloidun mallin Proceedings of the Royal Society -lehdessä, josta käy ilmi, että laajamittainen maskien käyttö yhdessä liikkumisrajoitusten kanssa estää merkittävästi viruksen leviämistä: "Voidaan valita joko liikkumisrajoitukset tai maskin käyttö, mutta paras tulos saadaan yhdistämällä ne".

Kangasmaskit eivät torjuneet pienimpiä hiukkasia yhtä hyvin kuin N95 hengityssuojat, mutta Stuttin mukaan niistä on silti hyötyä, koska suurimmissa pisaroissa on eniten viruksia. Tutkimus osoitti, että niistä on mahdollisesti muutakin hyötyä, sillä maskia käyttävät henkilöt kierretään kaukaa ja suojaetäisyys paranee. The Washington Post

CDC tartuntatautivirasto totesi ettei virus tartu helposti pinnoista

Ostosten pyyhkiminen desinfiointiliuoksilla ei ehkä olekaan niin oleellista, sillä tauti ei tarttune pinnoilta tai esineistä kovinkaan helposti. Tämän ei kuitenkaan tule johtaa huolimattomuuteen. "Voi olla mahdollista, että virus tarttuu kosketettaessa pintaa tai esinettä ja sen jälkeen suuta, nenää tai silmiä, mutta tätä ei pidetä pääasiallisena tartuntatienä".

Toinen epätodennäköinen mahdollisuus on tartunnan saaminen eläimeltä. "COVID-19 on uusi sairaus, ja sen leviämisestä on vielä paljon opittavaa, mutta pinnat, esineet ja eläimet eivät ole pääväyliä. Virasto kuitenkin muistuttaa, että tauti leviää ihmisten välillä hyvin helposti seuraavin tavoin: "Jos etäisyys on alle 2 metriä; jos sairas yskii, aivastaa tai puhuu. Tällöin pisarat voivat laskeutua lähellä olevan ihmisen suulle tai nenälle tai ne voivat joutua sisäänhengityksen mukana keuhkoihin. Tartunta tulee usein oireettomilta henkilöiltä. 

Nämä tulokset vahvistavat ilmatartunnan roolia,

sillä muuten koronaviruksen räjähdysmäinen leviäminen kaikkialle maailmaan on vaikeasti selitettävissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että pintojen pyyhkiminen ja käsien peseminen olisi hyödytöntä. Koska taudin leviämisen valtaväylä on henkilöstä toiseen, erityisesti kun ollaan alle 2 metrin etäisyydellä, tärkeimmät toimenpiteet ovat etäisyyden pitäminen, maskien käyttäminen ja käsien toistuva huolellinen pesu. Viruksen tarttumisesta kaupasta ostettujen tuotteiden mukana ei vaikuttaisi olevan todisteita toistaiseksi.

CDC now says coronavirus 'does not spread easily' via contaminated surfaces

KANSALAISALOITE MASKISTA

Kansalaisaloite vaatii kasvo­maskeille käyttö­velvoitetta

 MATTI LEISOLAN EVOLUUTIOKRIITTINEN PUHE

 Matti Leisola: Evoluution mekanismi

LUENNOT ROVANIEMEN HELLUNTAISEURAKUNNASSA 10-12.1.2020

Ensimmäinen tilaisuus: Pekka Reinikainen: Teistisen evoluution vaarallisuus

Toinen tilaisuus: Pekka Reinikainen: Luomisen ihme, osa 1

Kolmas tilaisuus: Pekka Reinikainen: Luomisen ihme, osa 2

Neljäs tilaisuus: Pekka Reinikainen: Luomisen ihme, osa 3PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.