keskiviikkona, 25. maaliskuuta 2020, klo 18.28

Koronaviruksen salamavauhti

Pekka Reinikainen

Koronavirus leviää maailmalla käsittämättömän nopeasti

Tämä on yllättänyt kaikki. Asiaan tuli lisäselvyyttä tuoreessa tutkimuksessa: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 Siitä selviää, että virusta leijuu tartuttajan ulos hengittämässä ilmassa. Ei tarvita pisaroiden pärskintää, vaan potilas kirjaimellisesti hengittää virusta ulos. Kyseessä on vaarallinen ilmatartunta. Virus kulkeutuu aerosolina hengitysilman pienen pienten pisaroiden mukana ja leijuu ilmassa tartuttavana tuntikausia. Sitten se laskeutuu pinnoille, joista se tulee pyyhkiä pois desinfioivalla aineella. Tuulettaa ei saa, koska se nostaisi hiukkaset taas ilmaan.

Tämä tarkoittaa käytännössä,

että esimerkiksi kaupoissa ihmisten pärskeiltä kassoja suojaava pleksi ei riitä, vaan kassojen tulisi käyttää ilmassa leijuvia viruspartikkeleita filtroivaa maskia, tyyppiä FFP2 esimerkiksi, sillä kassat joutuvat asiakaspalvelussa alttiiksi ilmassa leijuvalle aerosolille. Suosittelisin myös vesitiiviitä sukelluslaseja, sillä tartunta voi tapahtua myös silmien sidekalvoilta. Sama suojaus koskee tietysti muita vastaavissa pisteissä työskenteleviä. Samalla tavalla pitäisi suojautua kaikissa paikoissa, missä on väentungosta, kuten esimerkiksi ruuhkabusseissa.

Miten asia selvisi?

Nykyinen koronavirus (SARS-CoV-2) aiheutti pandemian ja lähti liikkeelle Wuhanin torin lepakoista. Pandemia oli vain ajan kysymys ja surkuhupaisaa on, että virusasiantuntijat ennustivat tämän viiltävällä tarkkuudella jo vuosia sitten, mutta asialle ei tehty mitään.

Nyt tutkijat analysoivat koronaviruksen käyttäytymistä pinnoilla ja aerosolina ja vertasivat sitä 1,5 -prosenttisesti samanlaiseen SARS-virukseen. Kokeet toteutettiin kymmenessä erilaisessa olosuhteessa (aerosoli, muovi, ruostumaton teräs, kupari ja pahvilaatikon pinta).

Koronavirus säilyi tartuttavana

aerosoleissa 3 tuntia eli koko sen ajan kun koe kesti. Virus säilyi pinnoilla 5-7 tuntia (tarkemmin artikkelissa). Tulokset ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, ja on mahdollista, että virus säilyy pinnoilla useita päiviä.

Koronavirus käyttäytyi kokeessa samaan tapaan kuin vuoden 2003 SARS. Nykyisen koronaviruksen leviämisnopeus riippuu siitä, miten suuri määrä viruksia on ylähengitysteissä ja tartuttajan kyvystä levittää virusta vielä oireettomana ollessaan. Vaikuttaa näin ollen siltä, että tauti leviää ilmatartuntana pisaratartunnan lisäksi, sillä virus pysyy elossa ja tartuttavana tuntikausia aerosoleissa ja päiväkausia pinnoilla.

Lisätietoja viruksen torjunnasta TV7 esityksestäni:

Ajankohtaista - Koronapandemia osa 2PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.