Pekka Reinikainen
Onko älypuhelimen ja tietokoneen liikakäyttö haitallinen addiktio?
Kyseessä on moderni elämänmuoto sähköisillä alustoilla – internetissä. Siihen voi liittyä pakonomainen aikuisviihteen katselu, pelaaminen ja somen käyttö.
Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että liikakäyttö aiheuttaa vakavia mielenterveyden ja kognition häiriöitä. Käyttäytymisen häiriön toteamisen ohella, sitäkin tärkeämpää on selvittää älypuhelimen liikakäytön kielteisiä seuraamuksia aivoille.
Älypuhelimen liikakäytöstä seuraa sekä mielenterveyden häiriöitä että psyykkistä pahoinvointia
Se ilmenee masennuksena, ahdistuneisuutena, pakko-oireisena häiriönä ja ADHD:na. Kyseessä on Internetaddiktio. Älypuhelimen liikakäyttöön liittyy myös, yksinäisyyttä, stressaantumista ja muita kielteisiä tunteita.
Online-elämään liittyy myös kognition heikkeneminen
Siitä seuraa puheen, ajattelukyvyn, muistin ja elämän suunnittelun heikkenemistä. Ihmisen toiminnan lähtökohtahan on jokin tavoite, jolloin toiminta on päämäärähakuista ja tavoitteellista. Tavoitteellisuus onkin kognitiivisen toimintakyvyn olennainen piirre. Keskittymiskyky käsillä olevaan toimintaan heikkenee, mielen hallinta käsillä olevaan tehtävän suorittamiseen vaikeutuu, työmuisti heikkenee, lukujen käsittely vaikeutuu ja sosiaalinen kognitiokyky muuttuu.
Koska kognitio ja tunteet ovat usein toisiinsa kietoutuneita, ei yllätä, että mielen kontrolli vaikeutuu ja käytös muuttuu impulsiiviseksi, yhteydenpito ympäristöön kärsii, samoin ystävyys- ja perheen sisäiset suhteet.
Tuoreet tutkimukset osoittavat muutoksia aivokuoren etulohkossa
Liika älypuhelimen käyttö aiheuttaa hermoverkoissa epänormaalia toimintaa. Tämä aiheutuu nukkumaanmenoaikaan liittyvästä somen kohtuuttomasta käytöstä. Aivojen harmaa aine kutistui. Tunteiden kognitiivinen käsittely heikkeni myös.
Lasten ja nuorten aikuisten ruutuajan liikakäyttö on hyvin huolestuttavaa
Terveys- ja kouluviranomaiset ovat havainneet, että siitä seuraa tuhoisia vaikutuksia heidän aivoilleen. Äskettäin havaittiin puheen ja kielen hallintaan liittyvien aivorakenteiden muutoksia jo viisivuotiailla lapsilla. Yli neljälle tuhannelle internetissä elävälle nuorelle tehty tutkimus osoitti aivoissa ennenaikaista vanhenemista. Magneettikuvaus osoitti heidän aivokuorensa ohentuneen. Multitaskaavat eli samanaikaisesti monien asioiden kanssa touhuavat nuoret aikuiset siirtävät keskittymisensä heti mitättömiin ympäristön tapahtumiin ja tallentavat muistiinsa merkityksettömiä, käsillä olevaan asiaan täysin kuulumattomia tapahtumia ja heidän toimintakykynsä on heikko, kun täytyy siirtyä tehtävästä toiseen.
Nämä tutkimustulokset, sosiaaliset ilmiöt taaperoista nuoriin aikuisiin, osoittavat, että on perusteltua selvittää käsillä olevaa, ruutuajan aiheuttamaa kognition muuttumista tässä ikäryhmässä.
Liika älypuhelimen käyttö on addiktio
Samaan tapaan kuin vaikkapa peliriippuvuus ja siitä seuraa alentunut kyky hallita kognitiota, otsalohkoa ja kykyä tehdä päätöksiä ja käsitellä tunteita. Nuorten riippuvuudet aiheuttavat heille alentuneen kyvyn hallita tunteitaan, impulsiivista käytöstä, heikkoa kognitiivista kontrollia ja heidän kykynsä saada mielihyvää normaalista elämästä heikkenee.
Tarkkaile ruutuaikaasi
Jokaisen meistä on hyvä tarkastella ruutuaikaansa kriittisesti. Aikuiset antavat nuorille esimerkin. Lapset ja nuoret ovat älykkäitä. He tuskin haluavat tuhota aivorakenteitaan ja tietoisesti vaikeuttaa elämäänsä ja kutistaa aivojaan ja vanheta ennenaikaisesti. Olen vakuuttunut siitä, että älypuhelinelämä on muutettavissa normaaliksi elämäksi, joka on täynnä liikunnan iloa ja lukuelämyksiä, jotka korvaavat Tiktokin ja nettipelien typeryyden.
LISÄTIETOJA: Excessive Smartphone Use Is Associated With Health Problems in Adolescents and Young Adults
Keskustelen Martti Ojareksen kanssa ihmisen sukupuutosta
Onko ihmisen lähtölaskenta alkanut?Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.