lauantaina, 18. huhtikuuta 2020, klo 17.14

Luther ja pandemia

Pekka Reinikainen

Concordia -lehdessä (1/2020) on kirjoitus, Saako kristitty paeta hengenvaarallista kulkutautia? Wittenbergiin saapui rutto vuonna 1527. Luther ei paennut, vaan laati ohjeen, joka sopii hämmästyttävän hyvin nykyiseen koronapandemiaan. Muutamia otteita:

Syökää rohtoja. Nauttikaa sellaisia lääkkeitä, joista on apua. Savustakaa puhtaaksi talonne, pihanne ja katunne.

Karttakaa ihmisiä ja sellaisia julkisia paikkoja missä lähimmäisenne ei teitä tarvitse tai on parhaillaan toipumassa sairaudesta.

Toimikaa kuin ihminen, joka haluaa sammuttaa kaupungissa riehuvan tulipalon.

Sinun pitääkin ajatella näin: ”No niin, Jumala on sallinut nyt vihollisen lähettää keskuuteemme myrkkyä ja vaarallisia eritteitä. Nytpä minä siis pyydän, että Jumala armollisesti suojelisi meitä. Sen jälkeen savustan asuintilat puhtaiksi, tuuletan, jaan lääkkeitä ja otan niitä itsekin. Vältän paikkoja ja ihmisjoukkoja, jos minua ei niissä tarvita, jotten aseta itseäni vaaraan ja siten tartuta ja sairastuta muitakin ja jotta en aiheuttaisi piittaamattomuudellani muiden ihmisten kuolemaa.

Mutta jos jotkut ovat ylen määrin paniikissa ja hylkäävät lähimmäisensä heidän hädässään, ja toiset taas niin typeriä, etteivät mitenkään hidasta, vaan kiihdyttävät taudin leviämistä, silloin on Perkeleellä hyvin pullat uunissa ja monet kuolevat. Kummassakin tapauksessa loukataan raskaasti Jumalaa ja ihmisiä. Jälkimmäisessä Jumalaa kiusataan, edellisessä ihmiset jätetään oman onnensa nojaan.

Taistelu maskin käytöstä

Maskin käytöstä on ratkaiseva etu epidemian torjumisen kannalta. Joka on toista mieltä, näyttäköön tieteellisiä tutkimuksia, jotka osoittavat kiistattomasti, että maskin käytöstä on haittaa. Miksi muuten viranomaiset suosittelevat, että henkilökunnan pitää käyttää maskia vanhuksia hoitaessaan, jos he eivät usko, että se suojaa vanhuksia tartunnalta? Miksi kaikki kiinalaiset käyttävät kodin ulkopuolella maskia? Miksi Itävallassa kauppaan ei pääse ilman maskia? Miksi Espanjassa jaetaan maskeja metroon, bussiin ja junaan meneville ja USA:n arvovaltainen CDC -tautien torjuntakeskus suosittelee kangasmaskeja jne.

THL:n pääjohtaja Tervahaudan 14.4 antama kehotus käyttää maskeja hermostutti hallituksen ja ministeriön: ”Hänen asemassaan ei ole oikeutta yksityisajatteluun”. Ministeriön kansliapäällikkö on poliittiseen historiaan perehtynyt maisteri, Tervahauta on lääkäri. Myönteistä on, että pääministeri totesi 17.4 kangasmaskin käytöstä, että ”ei siitä haittaa ainakaan ole”.

”Oikein käytettynä maskeista on hyötyä”, toteaa HUS:in johtaja Tuominen 17.4. Hänen mukaansa paras olisi sairaalalaatuinen kirurginen maski. Hän ei usko, että paperimaskien myynti kansalaisille aiheuttaisi maskipulaa terveydenhuoltoon. – Maailmanmitassa olisi hyvä saada tilatuksi Suomeen mahdollisimman paljon maskeja. Nyt niitä ei sitten tilata ja hankita tavallisiin kauppoihin, kun ajatellaan, että ne olisivat pois ammattilaisilta, mutta tuo logiikka on ontuva, toteaa Juha Tuominen, joka on sisätautien erikoislääkäri.

THL, sosiaali- ja terveysministeriö ja monet muut viranomaistahot Suomessa ovat toistaiseksi suositelleet, että ihmiset eivät käyttäisi turhaan naama- ja hengityssuojaimia koronavirukselta suojautumiseksi. THL neuvoo nettisivuillaan, että ”kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta” ja ”jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä”. Yllätys oli suuri, pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi 14.4 suosittelevansa kansalaisille kangasmaskien laajaa käyttämistä. Hermostunut Suomen hallitus totesi Iltalehden mukaan (16.4): ”THL:n pääjohtajalla ei siinä asemassa ole oikeutta yksityisajatteluun”.

”Jos haluamme olla vastuullisia aikuisia ihmisiä, voimme tällä toimenpiteellä hidastaa leviämistä”, Tervahauta kuitenkin totesi Helsingin Sanomissa.

Demokratian edellytyksenä on sananvapaus. Jos valtiovalta ottaa itselleen oikeuden päättää kansalaisten puolesta, mikä on totta ja epätotta, ja jos valtiovallan epätosina pitämien käsitysten ilmaisemisesta tulee rangaistavaa, rajoitetaan vapaata mielipiteen vaihtoa ja tieteellistä väittelyä, joka parhaiten palvelee totuuden löytämistä. On perusteltua kysyä, miksi STM ja THL vastustavat maskin käyttöä? Onko kaikki viisaus näillä virkamiehillä vai onko taustalla jotakin muuta?

Maskifarssi saa uusia käänteitä

Helsingin hoivakotikuolemia ei huomioitu, selvisi 17.4. Niitä ei oltu raportoitu. Mitä hoivakodeissa oikein tapahtuu? Koska maskeja ei ole, niitä ei aina ole voitu hoivakodeissa käyttää tai samaa maskia on käytetty jopa koko päivä. Jos omaiset eivät saa vierailla vanhusten luona, kuinka voidaan kuvitella, että terveen oloinen henkilökunta menee hoivakotiin ilman maskia? Kuukausikaupalla on jo ollut tiedossa, että oireettomat tartunnan saaneet voivat levittää tautia tehokkaasti.

Suomen viranomaiset ovatkin vastuussa vanhusten kuolemista, sillä ohjeistus on ollut puutteellista ja maskien hankinta laiminlyöty. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen ja kansliapäällikkö Varhilan vastuulla on, että Suomi ei ehtinyt mukaan EU:n suojatarvikkeiden yhteishankintasopimukseen.

Peitelläkseen laiminlyöntinsä STM ja THL julistivat 18.4, että kangasmaskit eivät ole tarpeellisia julkisilla paikoilla liikuttaessa ja niiden käytöstä olisi haittaa. Tämän julistuksen tueksi ei ole olemassa tieteellisiä tutkimuksia. Suomen viranomaisten skitsofreenisen lausunnon omituisuus paljastuu, kun he ovat pakotettuja julistamaan samalla, että: ”Kangasmaskien käyttö on kuitenkin olennaisen tärkeää hoitohenkilöstöllä esimerkiksi kotihoidossa hoidettavien suojaamiseksi”. Jos se on ”olennaisen tärkeää” kotihoidon asiakkaiden suojaamiseksi, miksi se ei ole sitä muiden ihmisten suojaamiseksi? Pidä siis maskia kodin ulkopuolella ja toivoa sopii, että poliisi ei vie sinua sen takia putkaan.PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.