maanantaina, 10. helmikuuta 2020, klo 16.06

Miksi filosofit torjuvat tietoisuuden olemassaolon?

Pekka Reinikainen

Tietokoneasiantuntija Bernardo Kastrupin mukaan tämä johtuu heidän sitoutumisestaan materialismiin, joka muuttuisi järjettömäksi, jos tietoisuus on todellista.

Kastrup on pohtinut mieli – aine -ongelmaa

ja päätynyt ihmettelemään, kuinka on mahdollista, että vakavasti otettavat tutkijat ja filosofit voivat uskotella itselleen, että heidän omaa tietoisuuttaan ”ei ole olemassa” tai että se on ”harhakuvitelmaa”? Kuinka on mahdollista pohtia ajatusta, jonka mukaan henkilökohtaista tietoisuutta ei ole? 

Kastrup yrittää ymmärtää miksi älykäs ja tietoinen ihminen pyrkii tosissaan kieltämään oman tietoisuutensa olemassaolon. Kastrupin mielestä tällainen kieltäminen on äärimmäisen arvoituksellista, sekä filosofisista että psykologisista syistä, mutta samalla hän toteaa, että syy on ilmeinen.

Tietoisuuden kiusallista ongelmaa yritetään taikoa olemattomiin 

Tämä tietoisuuden olemassaolon kieltäjien tai sitä harhakuvitelmana pitävien tekemä ”näyttävä taikatemppu”, saa paljon mediahuomiota. Mutta mitä he mahtavat tietoisessa mielessään pohtia saadakseen itsensä vakuuttuneiksi, että eivät pohdi tietoisesti? Tekisi mieli kysyä - - ovatko he menettäneet järkensä, ovatko he uskomattoman yksinkertaisia vai pettävätkö he itseään - - näinhän ei voi olla - - vaan kyseessä on varsin ällistyttävä arvoitus. (Bernardo Kastrup, “The mysterious disappearance of consciousness” at IAI NEWS, January 9, 2020)

Onko tietoisuus "haamu"?

Aivotutkija Michael Graziano pitää tietoisuutta ”mallina, jonka aivot rakentavat itsestään - - kyseessä on haamun kaltainen - - ei fyysinen olemus - - tehokasta tietojen käsittelyä varten”.

Kastrupin mukaan ongelma tässä on, että tietoisuus ei kuitenkaan vaikuta lainkaan haamulta, varsinkaan tilanteissa missä tunnetaan kipua, menetystä tai muunlaista kärsimystä. Grazianon selitystä - - oli se sitten oikea tai jotakin sinnepäin - - ei voi tunnistaa sellaiseksi tietoisuudeksi, joka on meille tuttua eli malli ei ole oikea.

Onko se harhakuvitelma?

Kastrup torjuu myös Sheffieldin yliopiston filosofi Keith Frankishin väitteen, jonka mukaan tietoisuus on ”harhakuvitelma”. Hän toteaa, että: ”harhakuvitelmiin uskovien täytyy, selittää miksi asiat kuitenkin ’näyttävät kokemusperäisesti tosilta’ eli heidän täytyy kieltää todellisuus”. Kastrup kysyy: ”Jos tietoisuus on harhakuvitelma, kenen kipua tunnen?” Hän jatkaa:

”Mielestäni tietoisuuden kieltäjät ja sitä harhakuvitelmana pitävät ovat vilpittömiä, mutta he ovat niin kiihkeästi sitoutuneita materialismiin, että he huomaamattaan rakentavat ja sitoutuvat outojen käsitteiden ristiriitaiseen verkkoon ja lopulta pettävät itseään. Arvelen, että pohtiessaan asiaa he muuttavat tietoisuuden todellisuuden epämääräiseksi käsitteeksi, jonka olemassaolon he tämän jälkeen pyrkivät kieltämään”.

Vuosi vuodelta on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että materialistinen tietoisuuden malli ei selitä ihmisen tietoisuutta

Neurokirurgi Michael Egnor on todennut, että kun hän on epilepsiaa hoitaessaan leikannut aivot kahteen osaan, potilaan tietoisuus ei jakaudu, vaan he pysyvät täysin ennallaan. Egnor toteaa myös: ”Emme ole tietoisia aivotapahtumista, jotka tekevät meidät tietoisiksi yhtään sen paremmin kuin keskivertoihminen on tietoinen ohjelmasta, joka tuo sanat tietokoneen näytölle”. Sanat, joita luet ovat varmasti näytöllä. Niillä on merkitys. Et ehkä pysty selittämään kaikkea tietotekniikkaa, jonka avulla lähettäjän teksti ilmestyi näytöllesi, mutta kyseessä ei ole harhakuvitelma.

Toisin sanoen, jos haluat, voit ajatella, että sanojen ilmestyminen näytöllesi on harhakuvitelma. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kukaan ei kirjoittanut niitä tai ettet lukenut viestiä tai että viesti ei pidä paikkaansa. Kaikki edellä mainittuhan on totta.

Egnorin mukaan tietoisuus toimii lähes samalla tavalla:

”Totuus on, että emme mitenkään tiedosta ajatteluumme liittyviä yksityiskohtaisia tapahtumia. Olemme tietoisia vain ajattelumme kohteista – esimerkiksi koirasta tai asioista, jotka synnyttävät hermoverkon toiminnan aivoissamme”.

Voimme oppia paljon neurofysiologiaa tai tietokoneita tutkimalla. Ne eivät kuitenkaan pysty todistamaan, että aivoissamme ei ole ajatuksia tai tapoja ilmaista niitä. Ne voivat korkeintaan auttaa ymmärtämään ajatusten kokemisen ja niiden viestimisen yksityiskohtia.

Monet materialistit eivät enää kiellä tietoisuuden olemassaoloa

tai pidä sitä harhakuvitelmana, vaan ajattelevat, että maailmankaikkeus ja jopa aine on tietoinen itsestään. Tämä tarkoittaa, että myös kahvikuppisi on tietoinen.

Onko kahvikuppisi tietoinen itsestään?

Tätä voi olla vaikea uskoa, mutta se kuulostaa paremmalta, kuin väite, jonka mukaan tietoisuus, joka vahvistaa, että olemme olemassa, olisi pelkkä harhakuvitelma - - ja tietäisimme ”muuten vain” olevamme olemassa. Tutkivathan he aineen tietoisuutta uskoen, että heidän ajattelunsa on todellista. On edelleen mahdollista oppia jotakin uutta, mikä ei kuulosta mahdolliselta aineelle eli aineen itsenäinen tietoisuus ei voi olla lopullinen totuus. 

Ateistit tarttuvat kuitenkin tähän viimeiseen oljenkorteen

ja arvostetut tiedelehdet pohtivat aineen mahdollista tietoisuutta. Vielä pari vuosikymmentä sitten maailmankaikkeuden tietoisuutta itsestään olisi pidetty sulana hulluutena. Materialistien luomakunnassahan on vain materiaa. Mutta mitä luonto oikein on? Mitä materia lopulta on - - siihen ei kukaan osaa antaa lopullista vastausta.

Lisää tietoisuudesta englanniksi:

Michael Egnor: The Evidence against Materialism

PEKKA REINIKAINEN I KARLEBY 4.1.2020

Skapelse eller evolution?

Pekka Reinikainen: Skapelse eller evolution

NOOAN ARKKI -NÄYTTELY TILATTAVISSA

Nooan arkki-näyttely tilattavissa

Raamatun mittojen mukainen Nooan arkki

FOSSIILIT TODISTAVAT ELÄINTEN HUKKUNEEN ÄKISTI VEDENPAISUMUKSESSA

Englanninkielinen selvitys:

The Fossil Record: Proof of Noah's Flood or Evolution

KUINKA GEOLOGISET KERROSTUMAT SYNTYIVÄT

Englanninkielinen selvitys:

Noah's Flood and Catastrophic Plate Tectonics

MIKSI VIRUKSIA ON OLEMASSA?

Kiinassa riehuu koronavirus, joka surmannut satoja ihmisiä ja levinnyt kymmeniin maihin. Ovatko virukset Jumalan luomia vai evoluution tuottamia?

Useimmat virukset ovat hyödyllisiä

Ne ovat välttämättömiä luomakunnan toiminnan kannalta. Ihmisessä on yhtä paljon bakteereita kuin omia soluja, mutta viruksia on vielä enemmän. Ne pitävät suolistobakteerimme kurissa ja järjestyksessä. Jos niitä ei olisi, suolistomme bakteerit tappaisivat meidät muutamassa päivässä.

Valtameretkin ovat sekalaisten bakteerien kyllästämää keittoa, mutta merissäkin on viruksia enemmän kuin bakteereita. Ne tasapainottavat vesistöjen bakteerikannat. Kaloja ei todennäköisesti olisi ilman viruksia.

Myös järvivedessä on bakteereita ja viruksia. Vesilinnut levittävät sinne influenssaviruksia, joista kaikki eivät onneksi aiheuta sairautta ihmisissä, eivätkä ne kaikki sairastuta lintujakaan. Aiheesta kerron lisää kirjassani Lintuinfluenssa (Kuva ja Sana). Evolutionisti sanoisi, että tämä johtuu kamppailusta, jota on käyty virusten ja eläinten välillä miljoonia vuosia ja tämä on johtanut ”aselepoon”, jossa virus ei surmaa eläintä ja eläin antaa virukselle kasvualustan. Luomisen näkökulmasta viruksista on todennäköisesti hyötyä linnuille.

Jotkut virukset voivat olla peräisin eläinten perimistä

Ne voivat olla karkuteillä olevia DNA tai RNA jaksoja. Jotkut virukset voivat myös olla mutaatioiden takia muuntuneita alkuperäisestä tehtävästään. Tauteja aiheuttavat virukset vaikuttavat kuitenkin tähän tehtävään suunnitelluilta. Mistä ne ovat peräisin? Jos ne on suunniteltu soluja tuhoamaan, kyseessä voi olla osa luonnon tasapainojärjestelmää. Jos tasapainojärjestelmään tulee häiriötila, virus ottaa vallan ja aiheuttaa sairauden. Hyödyllisestä viruksesta voi myös tulla vaarallinen mutaation vuoksi. Tämä ei yllätä, sillä elämme langenneessa maailmassa.

Lajista toiseen hyppäävät virukset ovat vaarallisia

Ne voivat aiheuttaa zoonooseja kuten AIDS-, MERS-, ja SARS -infektioita ja nyt ajankohtaista koronavirustautia. Onneksi virusten kyky aiheuttaa sairautta yleensä heikkenee ajan myötä. Mutaatiot voivat heikentää niiden kykyä levitä ja aiheuttaa tauteja. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu ja esimerkiksi AIDS leviää mutaatioista huolimatta. Tästä syystä sitä vastaan ei ole onnistuttu tekemään toimivaa rokotetta.

Uudet virukset ovat uhka ihmiskunnalle

Epidemiat ovat nujertaneet ihmismassoja kautta historian. Kirpun levittämä bakteeri aiheutti Mustan surman. Muinaisten massakuolemien syitä voidaan vain arvailla.

Eedenin puutarhassa ei ollut sairauksia

Sairaudet ovat syntyneet 6 000 vuoden kuluessa. Uusia sairauksia varmasti myös ilmaantuu. Emme hallitse mikrobien maailmaa, vaikka nykymaailmassa tauteja pystytään torjumaan monin tavoin, muun muassa lääkkeillä, rokotuksilla, hygienialla ja karanteeneilla. Ebola pysäytettiin käyttämällä valtavia voimavaroja. Kuolleisuus koronavirukseen vaikuttaisi olevan 2% luokkaa, mutta jos influenssan tapainen pandemia käynnistyy, kuolleita tulee miljoonittain.

Mitä on odotettavissa?

Jos koronavirus leviää tyypillisellä tavalla, tauti voi sammua itsestään kuten miljoonia surmannut vuoden 1917 espanjantauti. H1N1 viruksen kyky aiheuttaa vakavaa sairautta laimeni ajan myötä. Aktiivisessa viruksessa tapahtui 14 mutaatiota joka vuosi ja kymmenesosa sen perimästä muuttui ennen viruksen häviämistä. Tämä oli myös tietokonesimulaatioiden mukaista.

Koronavirus ei kuitenkaan ole mikä tahansa ”flunssa”

Se on ilmeisesti peräisin lepakoista, joiden syönnin Raamattu nimenomaisesti kieltää. Tässä maksetaan laskua tottelemattomuudesta Jumalan varoitukselle.

Mitä tehdä?

Kristityn tehtävä on auttaa kanssaihmisiä ja kertoa Totuudesta, joka on Jumalan Sanassa, joka on Totuus. Totuus on persoona – Jeesus Kristus – maailman Luoja ja Vapahtaja. Elämä tässä langenneessa maailmassa on haurasta, se on kuin lepattava liekki – mutta Kristuksessa on ikuinen turva.

Johtopäätös

Virukset ovat tärkeä osa Jumalan luomakuntaa. Monilla on tärkeä tehtävä. Elämme kuitenkin langenneessa maailmassa, jossa on paljon kärsimystä, sairautta ja kuolemaa. Jotkut virukset ovat muuntuneet vaarallisiksi ja ovat kautta historian aiheuttaneet suunnatonta kärsimystä. Ihmisen on ollut pakko keksiä erilaisia selviytymisstrategioita. Jumala ei kuitenkaan ole luvannut meille pitkää elämää langenneessa luomakunnassa tai täydellistä terveyttä. Sen sijaan Hän on luvannut vapahtaa meidät tästä synnin tähden kirotusta maailmasta ja tautien runtelemasta kehostamme. Toivomme ei olekaan tässä maailmassa, vaan lunastuksemme lähestyy päivä päivältä.

Coronaviruses in creation

Onko kyseessä Jumalan rangaistus?

Juutalainen rabbi Yehuda Glick toteaa Jerusalem Post -lehdessä 8. helmikuuta Kiinan viranomaisille: "Lakatkaa vainoamasta Raamattuun uskovia, käyttämästä pakkotyövoimaa ja anastamasta siirrettäviä elimiä poliittisilta vangeilta. Se on kauhistus. Se on Jumalan silmissä hirvittävää pahuutta ja Hän rankaisee kaikkia kauhistusten tekijöitä. Tehkää parannus ennen kuin se on liian myöhäistä. Rukoilemme, että Jumala antaa teille viisautta ja rohkeutta muuttaa toimintaanne. Rukoilemme, että lakkaatte vetämästä Jumalan vihaa maanne päälle."

Yli 700 oli kuollut ja 35 000 sairastunut kun toinen pikavauhdilla rakennettu sairaala avattiin 8. helmikuuta. Erikoinen piirre sairaalassa on, että siellä on kerrossänkyjä!

Onko virus muuntumassa pahemmaksi?

Koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut vuorokaudessa lähes sadalla, raportoivat Kiinan viranomaiset 10. helmikuuta. Kuolleita on nyt yhteensä ainakin 908 eli enemmän kuin SARS murhasi.

Kiinassa on todettu jo yli 40 000 tartuntaa. Uusia tartuntoja tuli vuorokaudessa yli 3 000. Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post -lehti kirjoittaa, että noin 6 500 sairastuneen tila on vakava.

Mitä Jeesus sanoi maailman lopusta?

"Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: 'Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?' Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: 'Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: "Minä olen Kristus". Ja he eksyttävät monta. Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette peljästy. Sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu. Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin" (Matt.24:3-7).

Lääkäri Luukas kirjasi (21:11-13) samasta Jeesuksen puheesta, asiaa tarkoin tutkittuaan, vielä lisäksi: "ja tulee suuria maanjäristyksiä, tulee ruttoa ja nälänhätää monin paikoin, ja taivaalla on oleva peljättäviä näkyjä ja suuria merkkejä. Mutta ennen tätä kaikkea he käyvät teihin käsiksi ja vainoavat teitä ja vetävät teidät synagogiin ja heittävät vankiloihin ja vievät teidät kuningasten ja maaherrain eteen minun nimeni tähden. Ja näin te joudutte todistamaan". Aikaamme kuvaa, että kansanedustaja viedään oikeuteen Jumalan sanaan viittaamisen takia ja rangaistus tästä voi olla 2 vuotta vankeutta. Viranomaiset puuttuvat vanhempien toimintaan, jos he "eivät tue" teini-ikäisten lastensa päähänpistoa vaihtaa sukupuolta! Maailmanlaajuisesti kristittyjä ei ole koskaan vainottu ja surmattu niin paljon kuin nyt.

Kirjoitin vuonna 2003 kirjan SARS ja viimeiset vitsaukset. Jo tuolloin lääkärien ammattilehti British Medical Journal viittasi Ilmestyskirjan "hallavaan hevoseen" silloisen Etiopian nälänhädän johdosta. Ilmestyskirja 6:8: "Ja minä näin, ja katso: hallava hevonen; ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema, ja Tuonela seurasi hänen mukanaan, ja heidän valtaansa annettiin neljäs osa maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maan petojen kautta." Jos Afrikassa nyt riehuvat heinäsirkkaparvet vielä lisääntyvät monisatakertaisiksi ja koronavirus leviää Afrikkaan, ennennäkemätön määrä ihmisiä kuolee nälkään ja keuhkokuumeeseen. Uskovien on syytä seurata aikojen merkkejä. Psalmi 83:n sota voi myös alkaa pian: Psalmi 83PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.
Lisää samasta kategoriasta « Johdatusta Luonnon vai Raamatun historiaa? »