sunnuntaina, 10. syyskuuta 2023, klo 16.14

Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi

Pekka Reinikainen

Hyvin suunniteltu tuotantolaitos on enemmän kuin osiensa summa. Niissä jokainen kone on tarkalleen oikeaan paikkaan sijoitettu, nopeata ja parasta mahdollista tulosta silmälläpitäen. Tämä voidaan todeta myös luonnosta, jopa yksisoluisista aitotumaisista eliöistä.

Solujen energiatuotantolaitos on hyvä esimerkki

Mitokondrio on nerokkaasti suunniteltu soluelin, joka tuottaa soluille polttoainetta. Se rakentuu viidestä, toiminnaltaan ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaisesta osastosta. Nämä ovat sileä ulkokalvo, poimuttunut sisäkalvo, ulko- ja sisäkalvon välinen tila, sisäkalvon poimut eli kristat ja sisäkalvon sisäpuoli eli matriksi. Yhdessä solussa voi olla jopa kaksi miljoonaa mitokondriota.

Toimintonsa yhteensovittaneita koneita

Mitokondrioiden konekokonaisuus on hieno esimerkki koordinoidusta tuotantolaitoksesta. Ne tuottavat soluille polttoainetta, jossa energia on varastoitu korkeaenergisiin fosfaatteihin, yleensä ATP:hen eli adenosiinitrifosfaattiin. Kun siitä irtoaa fosfaattiryhmä, se luovuttaa runsaasti energiaa, jota solu käyttää erilaisiin toimintoihinsa, kuten vaikkapa lihassupistuksen vaiheisiin. Energiaa tuottavat ravintoaineet, kuten rasvat, glukoosi ja proteiinit muokataan yhteen välituotteeseen, joka pystyy muodostamaan ATP:tä mitokondrion konekokonaisuuden avulla.

Solujen polttoaine tehdään yhdestä välituotteesta

Kyseinen välituote on aktiivinen etikkahappo eli asetyyli-CoA, jonka hiiliatomit pelkistyvät hiilidioksidiksi ja vedyt vedeksi, jonka muodostumiseen tarvitaan happea. Tätä kutsutaan soluhengitykseksi. Glukoosi hajoaa solulimassa ja yhtä glukoosia kohden muodostuu 2 ATP-molekyyliä. Rasvahapot pilkkoutuvat kristojen välisessä tilassa entsyymien vaikutuksesta ja muodostuu asetyyli-CoA:ta. Sitruunahappokierrossa muodostuu sitraattia, hiilidioksidia ja lopulta oksaloasetaattia. Oksidatiivinen fosforylaation lopputuloksena syntyy mm. vettä.

Mitokondrio on dynaaminen soluelin

Sen reaktiot ovat järjestäytyneet keskenään erittäin nerokkaasti. Reaktiot voivat myös vaihtaa suuntaansa, jolloin energiaa pyritään varastoimaan pitkäaikaisempaan käyttöön, esimerkiksi maksaan glykogeenina tai rasvapisaroina.

Animaatio mitokondrion toiminnasta

Mitokondriot pitävät planeettaamme hengissä! Tässä linkissä on upea animaatio mitokondrion toiminnasta: Exploring a massive supercomplex in mitochondria comprising all four respiratory complexes

Kuinka maallistuneet tutkijat reagoivat tähän nerokkaaseen suunnitteluun?

Nature -lehti kertoi valtavasta superkompleksista: "150 proteiinin ja 311 lipidin muodostama vankka rakenne". Evoluution huippu? - Ei suinkaan, vaan koko komeus oli jo yksisoluisessa eliössä nimeltä Tetrahymena thermophila.

Rakenne on ennalta suunniteltu

Jokaisen koneiston 5 osan on oltava täsmälleen oikealla paikalla, jotta tuotanto toimii parhaalla mahdollisella teholla. Ne ovat tiiviisti toisiinsa yhdistetyt ja optimaalisesti taivutetut, ikään kuin oikein ratkaistussa, valtavassa, taivutetussa Rubikin kuutiossa. Tutkijat antavat kuitenkin kaiken kunnian noppaa heittävälle evoluutiolle, jonka tarjoamista vaihtoehdoista luonnonvalinta olisi rakentanut kyseisen koneiston: "proteiinien evoluutio olisi johtanut tähän supermonimutkaiseen rakenteeseen - joka optimoi ATP-tuotannon - joka tarjoaa energian elämälle".

Onko evoluutio tiedettä?

Moderni tieteellinen tutkimus todellisuudessa vahvistaa suunnittelun. Nykyisen kaltaista elämää ei olisi ilman mitokondrioissa tapahtuvaa energian tuotantoa. Mitokondriot kertovat myös tosiasiat maailman historiasta. Ne kertovat, että eläimet polveutuvat noin 5 000 vuotta sitten eläneistä muutamista eläinpareista ja kaikilla ihmisillä on ollut sama äiti, joka eli noin 5700 vuotta sitten. Ne kertovat myös, että menossa ovat tämän langenneen luomakunnan viimeiset vuodet, sillä mitokondrioiden DNA on hyvin pahasti rappeutunut. Niihin sukupolvesta toiseen kertyviä kopiointivirheitä on pian kuolettava määrä ja elämän liekki tällä planeetalla sammuu. Lisätietoja kirjoista Epigenettinen informaatio ja kadonnut evoluutio ja Kuusi päivää (TV7 kustannus).

LÄHDE: Compact Factory Optimizes Shape for Efficiency — A New Level of Intelligent Design in Life

PELI ON PELATTU DARWIN - JEESUS VOITTI!

on juuri ilmestyneen uutuuskirjani nimi: Peli on pelattu, Darwin Kirjassa annetaan lopulliset tyrmäysiskut Darwinin teorialle ja osoitetaan, että Jeesus voitti! Jeesuksessa ovat kaikki tiedon ja viisauden aarteet. Ateismin perusta on romahtanut lopullisesti. Luonnontieteet vahvistavat tapahtuneen luomisen ja Raamatussa kuvatun maailman historian oikeaksi. Darvinismin vuosimiljoonat osoittautuvat myytiksi. Sinulle selviää myös, mikä on tieteen ja alkuperätieteen ero.PEKKA REINIKAINEN, LL, tietokirjailijaPekka Reinikainen on valmistunut lääkäriksi Ranskan Montpellierissä ja toiminut käytännön lääkärinä yli 40 vuotta sekä yli 10 vuotta kuntoutuslääkärinä ja koululääkärinä. Reinikainen on toiminut kolme kautta Lääkäriliiton valtuuskunnassa ja useissa valiokunnissa sekä Kunnallislääkärit ry:n hallituksessa, Helsingin aluelääkäriyhdistyksen puheenjohtajana sekä Suomen kristillisen lääkäriseuran puheenjohtajana. Hän on myös Viron kristillisen lääkäriseuran kunniajäsen. Hän on toiminut 10 vuotta sosiaalilautakunnan, 20 vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston ja Valtioneuvoston päihde- ja raittiusasiain neuvottelukunnan jäsenenä sekä kirkolliskokouksen jäsenenä 16 vuotta.


Tahdotko antaa palautetta blogista? Lähetä meille sähköpostia osoitteeseen .
Blogien kirjoittajat vastaavat itse blogiensa sisällöstä. Blogitekstit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Luominen ry:n, yhdistyksen hallituksen tai hallituksen jäsenten näkemyksiä.