Jyväskylän kaupunginkirjaston luomisnäyttelystä nousi kohu

Luomisnäyttelyn käsiohjelma

Koko Luomisnäyttely on saatavilla korkealaatuisena painotuotteena

Jyväskylän pääkirjaston aulassa oli maaliskuun 2020 alussa luomisaiheisten taulujen näyttely. Näyttely aiheutti ilmeisesti voimakkaita sydämentykytyksiä ateisteille - noussut meteli sai kirjaston väenkin reagoimaan ja lopulta jopa Jyväskylän kaupunginjohtajan oli kommentoitava asiaa. Keskisuomalainen ja YLE uutisoivat tapahtuneesta. Mistä kaikessa oikein oli kyse?

Kirjastokohu: Onko kreationismi synkkää tiedevastaista propagandaa?

Olemme todella iloisia siitä, että näyttely herätti mielenkiintoa ja runsasta keskustelua. Myös runsas kannustava yleisöpalaute oli rohkaisevaa. Jyväskylän kaupunginkirjastossa järjestetään mahdollisesti elokuussa väittely "Debatti Luomisnäyttelyn tieteenvastaisuudesta". Keräämme tälle sivulle asiasta kiinnostuneille koosteen kaikesta tapahtuneesta sekä koosteen debatista. Huomaathan, että maanantaille 6.4.2020 klo 17 suunniteltu väittely on peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

Mikä ihmeen ”luomisnäyttely?”

Luomisnäyttely on useasta kymmenestä (tällä hetkellä 30,1 mutta uusia tauluja on tulossa!) luomisaiheisesta taulusta koostuva näyttely, jossa käsitellään luominen/evoluutio -keskustelun kannalta olennaisia asioita laidasta laitaan.

Näyttelyn oli kirjastoon järjestänyt yksityishenkilö, joka oli kuullut näyttelystämme. Hän oli yhteydessä yhdistykseemme ja sai lainaan yhdeksän luomisnäyttelyn taulua ja tauluista otetut A4-kokoiset värikopiot. Värikopiot tauluista luovutettiin anomuksen yhteydessä kirjastolle. Niihin tutustuttuaan kirjasto ilmoitti, että taulut voidaan hyväksyä.

Tarkalleen ottaen A4-värikopiot näyttelyyn tarjottavista tauluista toimitettiin kirjastoon 4.2.2020, ja noin kolme viikkoa tästä kirjastolta vahvistettiin näyttelyn pitoajaksi 2.3.-9.3.2020.

Näyttely käytiin pystyttämässä maanantaina 2.3. ja pystytyksen yhteydessä yksi kirjaston työntekijä oli mukana paperiset värikopiot kädessä varmistamassa, että näyttelyyn tulivat ne taulut, joista kopiot oli annettu noin kuukautta aiemmin. Tarkistuksen jälkeen kirjasto palautti värikopiot lupaa anoneelle yksityishenkilölle. (Meillä on värikopiot sormenjälkineen edelleen tallessa.. ;-)

 

Darwinin kuuluisa kirja Lajien synty ei näet vakuuta juuri muusta kuin lajien muuntelusta ja tämä tosiasia tiedettiin jo ennen Darwinia.7 Laskimme Lajien synty -kirjasta 696 oletusta ja 61 uskon ilmaisua.

 

Luonnonsuojelubiologin syytös synkästä tieteenvastaisesta propagandasta

Näyttelystä nousi kohu 4.3., jolloin tutkija ja luonnonsuojelubiologi Panu Halme kommentoi tviitissään,2 että näyttely edustaa synkkää tiedevastaista propagandaa. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto vastasi tviittiin selvittävänsä asian3 ja noin kaksi tuntia myöhemmin kertoo, että ”Varauksen vastaanottaneelle ei selvinnyt näyttelyn tarkka sisältö.”4

Saimme haastattelupyynnöt Keskisuomalaisesta ja YLE:ltä. Olisimme olleet valmiit käymään asian toimittajien kanssa perinpohjaisesti läpi konkreettisesti taulujen kanssa, mutta henkilökohtainen tapaaminen ei jostain syystä kelvannut kummallekaan taholle.

Mielestämme ennakkoluulottoman journalistin olisi hänen peruskoulutukseensa kuuluvilla menetelmillä hyvin helppo todentaa evoluutioväitteen uskonnollisuus ja selvittää millainen ehdottoman vaikenemisen kulttuuri modernissa ateistisessa tiedemaailmassa vallitsee.

Kirjastolla oli lähes kuukausi aikaa tutustua tauluihin

Torstaina 5.3. Yleisradio uutisoi näyttelystä,5 jossa uutisessa kaupunginjohtaja täsmentää vielä, että jos tilavarauksen yhteydessä olisi päästy riittävään selvyyteen näyttelyn sisällöstä, niin lupaa ei olisi annettu. Mielestämme tällaiset kommentit ovat varsin kummallisia, sillä kopiot tauluista olivat olleet ennen näyttelyä lähes kuukauden ajan kirjastossa ja näistä kopioista on voitu tänä aikana käydä tarkastamassa näyttelyn tarkka sisältö milloin vain.

Torstaina 5.3. puolen päivän jälkeen Panu Halmeen tviittiin vastattiin, että kirjastovirkailijat ovat pystyttäneet evoluutioteoriaa tukevaa kirjallisuutta esittelevän pöydän luomisnäyttelyn yhteyteen.6 Kirjaston henkilökunnan sai ilmeisesti reagoimaan muutama paikalle rientänyt ateisti.

He kokosivat viereiselle pöydälle kirjaston hyllyistä löytämäänsä evoluutiokirjallisuutta, kuten Apinasta ihmiseksi (Juha Valste), Evoluutio NYT (Portin ym.), Ihmisen polveutuminen (Darwin), lyhennelmä Darwinin kirjasta Lajien synty jne. Oikeaa Lajien syntyä ei pöydällä valitettavasti ollut. Ehkä tälle on syykin - tuo Darwinin kuuluisa kirja Lajien synty ei näet vakuuta juuri muusta kuin lajien muuntelusta ja tämä tosiasia tiedettiin jo ennen Darwinia.7 Laskimme Lajien synty -kirjasta 696 oletusta ja 61 uskon ilmaisua.

Kirjaston kasaama evoluutiokirjallisuuden poyta

Kuva 1: Kohun noustua kirjastovirkailijat olivat koonneet evoluutioteoriaa tukevia kirjoja näyttelyä vastapäätä olevalle pöydälle.8

On vaikea uskoa, että yhdeksän suppeasisältöisen, asiakokonaisuudesta vain pienen pintaraapaisun tarjoavan luomisaiheisen taulun rinnalle kasattiin notkuva evoluutiokirjapöytä! Paniikkia lähentelevä reagointi osoittaa miten heikoilla kantimilla evoluutiouskomus on. Itse asiassa tässä on aivan loistava esimerkki siitä mistä asiassa todella on kyse. Jos väittäisimme maapallon olevan litteä, meidän olisi helppoa osoittaa olevan väärässä. (Itse asiassa joudumme itse tekemään tätä monelle hyvää tarkoittavalle kristitylle, joka on mennyt pitkälti ateistien alullelaittamaan vedätykseen ”litteästä maasta”).9

Perjantaina 6.3. Keskisuomalainen uutisoi näyttelystä otsikolla ”Kaupunginkirjaston näyttely kieltää evoluution”. Uutisessa kerrotaan, että yksi Panu Halmeen opiskelijoista oli nähnyt taulut ja järkyttynyt niistä, jonka jälkeen Halme itse oli käynyt katsomassa taulut. Hänen mukaansa kirjastovirkailijat olivat myös järkyttyneitä taulujen näytteilläolosta. Tämä ateistien reaktio tarjoaa hyvin selityksen evoluutiokirjapöydän alkuperälle.

Uutisen lopuksi haastatellaan kirjastotoimenjohtaja Seija Laitinen-Kuismaa, jonka mukaan näyttelyssä on kyse näkemyksistä, eikä tauluissa yllytetä rikoksiin tai kiihotukseen kansanryhmää vastaan tai muihin laittomuuksiin, niin näyttely saa olla esillä 9.3. asti. Näyttelyvarauksia ottaa vastaan muutama kirjaston työntekijä, ja Laitinen-Kuisman mukaan ”Aina ei ole helppo päästä selvyyteen näyttelyn sisällöstä sitä näkemättä, kun se ei ole vielä pystyssä.” Myös kaupunginjohtaja Timo Koiviston mukaan tilavarauksen yhteydessä ei ole päästy riittävästi selvyyteen siitä, mikä näyttelyn sisältö on. ”– Jos olisi päästy, niin lupaa ei olisi annettu.”

Meidän on hyvin vaikea ymmärtää lausuntoja. Näyttely oli lähes kuukauden kirjastolla tutkittavana. Näyttelyn kasaamista vieläpä seurasi vierestä kirjaston virkailija, kirjastolle näyttelystä toimitetut värikopiot käsissä!

Ehkä todellinen syy onkin se, että tauluissa oleva evoluutionäkemyksen kritisointi on aiheellista ja niin asiallisesti ilmaistu, että se ei herätä huomiota - ellet satu olemaan evolutionisti jonka uskomusjärjestelmää näyttelyssä esitetyt tosiasiat järkyttävät. Voit itse tutustua tauluihin alta.

Näyttely käytiin purkamassa maanantaina 9.3. Näyttelyn yhteyteen oli avattu vieraskirja, jossa oli yllättävän paljon todella positiivista ja kannustavaa palautetta. Voit lukea palautteen sivun alaosasta.

Koronatilanteen vuoksi siirretty debatti tullaan järjestämään

Olemme innoissamme siitä, että näyttelyä synkäksi tieteenvastaiseksi propagandaksi kritisoinut tutkijatohtori Panu Halme on lupautunut perustelemaan väitteitään julkisessa väittelyssä emerituskirurgi Mikko Tuulirantaa vastaan. Sovimme, että väittely taltioidaan jotta kaikille on jälkeenpäinkin selvää mitä kukin sanoi. Ehdotimme väittelyä pidettäväksi heti 17.3.2020 ja varasimme sitä varten tilat, mutta ajankohta ei sopinut Halmeelle. Seuraavaksi sovimme ajankohdaksi 6.4.2020, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi kokoontumiset on Suomessa vielä tuolloin kielletty.

Arvostamme Panu Halmeen suoraselkäisyyttä siinä, että hän haluaa seistä sanojensa takana ja luotamme siihen, että hän on sanansa mittainen mies ja väittely tullaan pitämään. (Tiedossamme on vastaavia tapauksia, joissa jostain syystä evoluutiota puolustavilla tahtovat väittelytilanteet peruuntua aivan loppumetreillä – ehkä kyse on sattumanvaraisista kaltenterin muutoksista tai sitten niissä on nähtävillä älykästä (pelkoon? pohjautuvaa) suunnittelua).

On ollut jopa hieman huvittavaa seurata miten Panu Halmetta on yritetty ylipuhua perumaan tämä debatti. Häntä on varoiteltu meistä kammottavista kreationisteista, jotka kuulemma tietävät mitä puhuvat. Tämä on käsittämätöntä. Jos kerran kyse on aivot narikkaan heittävistä älyllisesti vajaista yksilöistä, niin mikä sen helpompaa kun tulla ja lyödä kovilla tosiasioilla luu kurkkuun, vieläpä julkisesti? Jos kerran toistetaan mantraa ”evoluutio on yhtä totta kuin painovoima”, niin tervetuloa väittelytilaisuuteen demonstroimaan!

Mikko Tuulirannan ja Panu Halmeen debatti

HUOM: "Debatti Luomisnäyttelyn tieteenvastaisuudesta" on siirretty koronatilanteen vuoksi huhtikuulta elokuulle myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan.

Kohun aiheuttaneet yhdeksän taulua

Tässä Jyväskylän kaupunginkirjastossa esillä olleet taulut. Voit itse arvioida onko niissä kyse "synkästä tieteenvastaisesta propagandasta" vai totuudellisesta evoluution uskonnollisen luonteen paljastavasta aiheellisesta kritiikistä. (Tauluja klikkaamalla näet ne isommassa koossa.)

Mikko Tuulirannan kirjoitus Keskisuomalaisessa 15.3.2020.

Kirurgi Mikko Tuuliranta pyrki oikomaan mediassa liikkuneita vääriä tietoja kirjoituksellaan, joka julkaistiin Keskisuomalaisessa 15.3.2020 kokonaisuudessaan viimeistä lausetta lukuunottamatta (koskien luomisnäyttelyyn jätettyjä kommentteja).

Kaupungin kirjaston luomisnäyttely ei tullut ”puun takaa”

Kirjaston aulassa 2. - 9. 3 esillä ollut näyttely ei tullut yllätyksenä, ”puun takaa”, vaikka Keskisuomalaiselle annetut lausunnot siihen viittaavat: ”Menin heti kysymään asiasta kirjaston virkailijoilta, jotka sanoivat samantien, että hekin olivat aivan järkyttyneitä niistä tauluista, Halme kertoo.” ”Timo Koivisto kertoi… eikä varauksen vastaanottaneelle henkilölle ollut selvinnyt näyttelyn tarkka sisältö.” Kirjastotoimen johtaja Seija Laitinen-Kuisma: ”Aina ei ole helppo päästä selvyyteen sisällöstä sitä näkemättä, kun se ei vielä ole pystyssä.”

Ko. tauluista otettiin A4-kokoiset värikopiot, jotka luovutettiin kirjastolle jo 4. helmikuuta eli lähes kuukausi ennen näyttelyä! Ilmeisesti henkilökunta säikähti lehtori Panu Halmea ja kertoi toisen tarinan – nyt he olivatkin järkyttyneitä! 6.3. artikkelista saattaa saada sellaisen vaikutelman, että kyseessä oli salakavala juoni, jolla kreationistista propagandaa ujutettiin puolisalaa yleisön päiviteltäväksi. Herää epäily, että liittyykö takinkääntöön ulkopuolista painostusta tai jopa uhkailua. Miksi taulujen viereen piti kyhätä sellaista ”tieteellistä” kirjallisuutta kuten Juha Vasten kirja Apinasta ihmiseksi?

Toivon, että Keskisuomalainen julkaisee myös ne 75 yleisökommenttia, jotka oli kirjoitettu taulujen vieressä olevaan siniseen ruutuvihkoon.


Mikko Tuuliranta

Luomisnäyttelyyn jätetty palaute

Jyväskylän kaupunginkirjastossa 2.-9.3.2020 esillä olleen Luomisnäyttelyn yhteydessä viereisellä pöydällä oli sininen ruutuvihko, johon oli kirjattu meille (ja kirjastolle) tarkoitettuja yleisön kommentteja. Monessa palautteessa oli mukana nimi ja jopa sähköpostiosoite. Ohessa kaikki kommentit kuitenkin ilman tunnistetietoja. [Hakasulkein] lisätyt kohdat ovat meidän kommenttejamme/lisäyksiämme. Lisäksi olemme sotkeneet alatyylisiä ilmaisuja (esim kirosanoja) sen verran etteivät ne toivottavasti loukkaa ketään.

katso/piilota kommentit


Maailmankatsomus on meidän jokaisen silmillämme oleva läpinäkyvä linssi. Emme näe sitä, mutta näemme sen kautta kaiken. Tämä näkyy näyttelyn kirvoittamista kommenteista erinomaisesti. Ateistien väitöksistä huolimatta materialismi, naturalismi ja ateismi ovat saman jumalattoman uskonnon eri määritelmiä. Palautteesta näkee miten juuri näin uskovat ihmiset reagoivat kun heidän maailmankuvaansa kohtaan esitetään perusteltua kritiikkia - ja kenties tukahdutettu tietoisuus maailmankuvan uskonnollisuudesta tulee esiin.

Lähdeluettelo ja kommentit
  1. https://luominen.fi/luomisnayttely
  2. @PanuHalme (twitter)
  3. @tkoivisto_jkl (twitter)
  4. @tkoivisto_jkl (twitter)
  5. YLE Uutiset
  6. @jankunnas (twitter)
  7. Esimerkiksi luomiseen uskova Edward Blyth kirjoitti luonnonvalinnasta kolme julkaisua vuosina 1835-1837. Ks. Grigg, R., Darwin’s illegitimate brainchild: If you thought Darwin’s Origin was original, think again!, Creation 26(2):39–41, March 2004, creation.com/charles-darwins-illegitimate-brainchild.
  8. @zouppen (twitter)
  9. A flat earth, and other nonsense, https://creation.com/refuting-flat-earth