Pelataanko tennistä?

Pelataanko tennistä?
Mark Harwood

Se oli melkoisen uuvuttavaa! Kysyjä pommitti minua kysymyksillä toisensa perään malttaen hädin tuskin odottaa, että sain vastattua edelliseen. Olin juuri pitänyt puheen, jossa selitin luomissanoman merkityksellisyyttä ja seisoin ihmisryhmän kanssa kirjapöytien ääressä syventyneenä keskusteluun erinäisistä kiistakysymyksistä. Kyselijäni oli haastanut minut joukolla tieteellisiä ja teologisia yksityiskohtia, yrittäen saattaa raamatullisen luomisen huonoon huutoon. Pieni joukko oli kerääntynyt ympärillemme kuuntelemaan.

Minusta tuntui kuin olisin joutunut tulitaisteluun, missä laukaus laukauksen perään ammutaan minua kohti. Sitten tajusin, että haastajani ei todellisuudessa ollut niinkään kiinnostunut vastauksistani, vaan siitä, että saa minut jossakin kohdassa kampitettua ja siten häväistyä raamatullisen luomisen. Niinpä mieleeni juolahti, että täytyy vaihtaa taktiikkaa. Tämän väittelyn pitäisi olla kuin tennisottelu eikä tulitaistelu. Tennisottelussa toinen pelaaja syöttää ja hänen vastapuolensa pyrkii palauttamaan syötön. Jos hän onnistuu, syöttäjän taakkana on hoidella vastapelurin lyönti. Ja se jatkuu näin, kunnes toinen pelaajista ei pysty palauttamaan palloa ja hänen täytyy tunnustaa: ”Okei, sinä voitit tämän pisteen.”

Niinpä seuraavan vastaukseni jälkeen kysyin välittömästi: ”Ymmärrätkö vastaukseni? Hyväksytkö sen?” Vastustajani joutui hetkiseksi hämilleen suorien kysymysteni johdosta. Sitten hän yritti nostaa esiin uuden kiistakysymyksen, mutta ystävällisen tiukkaan sävyyn palautin hänet aiheeseen: ”Hyväksytkö vai hylkäätkö viimeisimmän vastaukseni?”

Kieltäytymiseni vaihtaa aihetta ennen kuin nykyinen asia olisi käsitelty, muutti sananvaihdon luonnetta radikaalisti. Vastustajan oli pakko joko hyväksyä vastaukseni, jolloin asia olisi loppuun käsitelty, tai hylätä se, jolloin olisin kysynyt, miksi. Tämä taas antaisi minulle vielä toisenkin tilaisuuden edelleen selventää raamatullista luomiskantaa ja puntaroida vastaväitettä. Se, mitä seuraavaksi tapahtui, hämmästytti minua. Kun hän näki, etten aio ryhtyä vastaamaan uuteen kysymykseen ennen kuin nykyinen aihe on loppuun käsitelty, hän yhtäkkiä lopetti keskustelun ja käveli pois. Olin muuttanut keskustelun kysymysten luotisateesta tennisotteluksi. Näin pystyin palauttamaan jokaisen ”syötön” vastaamalla kysymykseen ja sitten kysymään, hyväksyykö vai hylkääkö hän vastaukseni. Jos hän hylkäisi sen, kysyisin miksi. Keskustelusta tulee paljon positiivisempi ja rakentavampi, kun käsitellään yhtä aihetta kerrallaan, pureudutaan siihen syvemmälle ja paljastetaan vastaväitteen perimmäinen syy.

Olen huomannut, että tällainen ”tennisottelumainen” lähestymistapa on hyvin tehokas silloin, kun väittelee ihmisten kanssa luominen-evoluutio-kiistakysymyksestä. Se auttaa kohdentamaan keskustelun rakentavasti ja paljastaa pian, onko joku aidosti etsimässä vastauksia, vai onko hänen tarkoituksenaan vain yrittää kampittaa luomiseen uskova ilman todellista halua löytää totuus. Jos keskustelu on kuin tennisottelu, pelaan yksi aihe kerrallaan tarvittaessa vaikka koko päivän. Tulitaisteluista kieltäytyminen on hyvä strategia!

MARK HARWOOD, Filosofian tohtori (insinööritiede)Dr. Harwood työskenteli avaruusteollisuudessa 30 vuotta ja oli avainroolissa Australian kansallisen satelliittijärjestelmän kehittämisessä. Nykyään hän työskentelee Australian Creation Ministries Internationalin puhujana ja tutkijana.

Creation 36(2):35, huhtikuu 2014
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.