Uudelleenkasvavat kylkiluut

Ihmisen kylkiluut

Carl Wieland

Aadam ja ”puuttuva” kylkiluu

Nokkakolari täydessä polttoainelastissa olevan säiliöauton kanssa valtatien nopeuksilla1 on kokemus, jota en toivoisi kenellekään muulle. On hämmästyttävää, että jäin henkiin – Jumalalla oli selvästi muita suunnitelmia varalleni.2

Seuraavien 5 ½ sairaalassa vietettyjen kuukausien aikana sekä monia vuosia jälkeenpäinkin minulle tehtiin useita leikkauksia, joissa monia kohtia kehostani rakennettiin uudelleen, etenkin kasvojeni luita.3

Nämä leikkaukset vaativat usein luunsiirtoja, joihin käytettiin omaa luutani. Huomasin plastiikkakirurgin avaavan joka kerta saman (rintakehäni oikealla puolella vaakasuorassa olevan) leikkausarven saadakseen enemmän luuta näihin operaatioihin. Eräänä päivänä kysyin häneltä, mitenoli mahdollista, että luuta yhä vain riitti. Hän katsoi minuun ilmeettömästi ja selitti sitten ottavansa ryhmänsä kanssa joka kerta koko kylkiluun pois. ”Emme vahingoita luukalvoa, jolloin kylkiluu kasvaa yleensä takaisin.”

Siitä huolimatta, että olin kouluttautunut yleislääkäriksi ja harjoittanut ammattiani, en ollut koskaan aiemmin tajunnut tätä. Luukalvo (tämän sanan kirjaimellinen merkitys tarkoittaa ”luun ympärillä”) on kalvo, joka peittää kaikkia luita – esimerkiksi sen vuoksi hampaittesi väleihin jää ruuan tähteitä ”kalutessasi” lampaan luita. Luukalvossa on soluja, jotka pystyvät valmistamaan uutta luuta. Etenkin nuorten ihmisten ”kylkiluun luukalvolla on merkittävä kyky kasvattaa luuta, ehkä suuremmassa määrin kuin millään toisella luulla”.4

Thorax-kirurgit (rintakehä-kirurgit) poistavat rutiinimaisesti kylkiluita joko osittain tai kokonaan ja usein ne kasvavat takaisin. Tämä riippuu paljolti siitä, miten varovasti kylkiluu poistetaan; se täytyy ”kuoria” luukalvosta siten, että kalvo jäisi niin vahingoittumattomaksi kuin mahdollista. Yksi tärkeä syy siihen miksi kylkiluu on ihanteellinen paikka luun uudiskasvulle, on se, että siihen kiinnittyneet kylkiluiden väliset lihakset tuovat paikalle runsaasti verta.

Kun alun perin kuulin tämän kirurgilta, ensimmäinen ajatukseni oli – ”Vau, tuo on tosi hienoa, Aadamin ei tarvinnut elää vamman kanssa!” Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta (2:21) luemme:

”Niin Herra Jumala vaivutti ihmisen raskaaseen uneen, ja kun hän nukkui, otti hän yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen paikan lihalla.”

On yllättävää, että jotkut kristityt on kasvatettu uskomaan, että miehillä on yksi kylkiluu vähemmän kuin naisilla. Tietenkin niitä on saman verran molemmilla. Koska miehiltä ei puutu kylkiluita nykyään, ovat muutamat antikreationistit käyttäneet tätä pilkatessaan Ensimmäisen Mooseksen kirjan oikeellisuutta.

Jo vuosia ennen onnettomuuttani minulta kysyttiin tästä asiasta, jolloin vastaukseni oli seuraavanlainen: ”Jos perheen isä menettäisi sormensa sirkkelöidessään, luulisitko todellakin, että myös kaikilta hänen lapsiltaan puuttuisi yksi sormista? Tai kaikilta hänen pojiltaan puuttuisi sormi, mutta tytöillä olisi kaikki sormet? Asia ei tietenkään ole näin. Vanhemmalta lapselle siirtyvät DNA-ohjeet ovat koodimuodossa,vähän niin kuin kirjoitus – jos kylkiluu (tai sormi) poistetaan, se ei muuta koodin ohjeita, joten kaikilla jälkeläisillä tulee olemaan kaikki kylkiluut (tai sormet).”

Samalla kun yllä oleva vastaukseni on vieläkin aivan totta ja olennaista, tieto kylkiluun uudelleenkasvusta lisää asiaan uuden ja kiehtovan ulottuvuuden. Jumala suunnitteli kylkiluun luukalvoineen. Hän tiesi aivan varmasti, miten kylkiluu poistetaan niin, että se kasvaa myöhemmin takaisin, aivan kuten kylkiluut nykyäänkin tekevät – eikä siihen tarvita erityistä ihmettä.5

Aadamilla ei ole ollut mitään pysyvää heikkoa kohtaa rintakehässään, vaan hänellä on ollut kaikkien satojen elinvuosiensa ajan sama lukumäärä kylkiluita kuin sinulla ja minulla on nykyäänkin.

Lähdeviitteet ja kommentit
  1. Törmäyksen yhteenlaskettu nopeus tässä vuoden 1986 kolarissa oli suunnilleen 180 km/h.
  2. Samoin kuin silloin 11-vuotiaan tyttäreni Lisan varalle, joka selvisi tästä kolarista ihmeellisesti käytännössä ehjin nahoin.
  3. Onnettomuuden seurauksena minulle tehtiin kaikkiaan 55 leikkausta nukutuksessa (useimpiin näistä ei liittynyt kylkiluun poistoa).
  4. Plastiikkakirurgi Dr David Pennington, henkilökohtainen tiedonanto, 7.5.1999.
  5. Tietenkin Eevan muovaaminen lihasta ja luusta oli todellakin erityinen ihme. Miksi näin – miksi Eevaa ei tehty suoraan yksinkertaisista aineksista tai ”tomusta”, kuten Aadamkin? Me kaikki olemme tehneet syntiä ”Aadamissa” – ja me kaikki voimme olla vapahdettuja Jeesuksen Kristuksen, ”viimeisen Aadamin”, uhrautumisen kautta (1. Kor. 15:45). Niinpä on tärkeää, että me kaikki, Eeva mukaan lukien, olemme Aadamin jälkeläisiä.

CARL WIELAND, Lääkäri

Dr Wieland on Creation Ministries International-järjestön toimitusjohtaja Brisbanessa, Australiassa. Hän on myös perustanut Creation-lehden, jonka suomalainen versio Luominen-lehti on.

Copyright © Creation Ministries International. http://www.Creation.com
Used with permission. Käytetty luvalla.