maanantaina, 2. tammikuuta 2012, klo 17.54

Ehkä Jumala on luonut evoluution avulla

05.08.2008 - Ari

Tekeekö evoluutioteorian aukkojen löytäminen kreationismista totta, vai jättääkö evoluutioteorian hylkääminen kaiken pelkän uskon varaan? Oletteko ajatelleet, että kumpikin voi olla perusteltuja ja toisiaan täydentäviä? Kun te puhutte vuosista, ette ilmeisesti huomaa, että Jumalan vuodet ovatkin ehkä erimittaisia, jolloin kreationismi yhtyy evoluutioon, ja Jumala kreatoi maailmaa evoluutiolla.

Vastaus:

23.08.2008

 Tekeekö evoluutioteorian aukkojen löytäminen kreationismista totta, vai jättääkö evoluutioteorian hylkääminen kaiken pelkän uskon varaan?

Kiitos kysymyksestäsi, vaikka emme täysin ymmärräkään logiikkaasi. Sinulla on tuossa kaksi erillistä kysymystä, jotka kuitenkin tunnut yhdistävän toisensa poissulkeviksi vaihtoehdoiksi. Lisäksi on hieman epäselvää, mitä tarkoitat aukoilla. Jos tarkoitat avoimia kysymyksiä, niin niitähän toki sisältyy lähes kaikkiin teorioihin, hypoteeseihin, malleihin ja ismeihin. Sen sijaan selkeästi teorian vastaiset havainnot eivät yleensä ole pelkkiä aukkoja, vaan kiusallisia faktoja, jotka asettavat esitetyn teorian kyseenalaiseksi. Ja evoluutioteorian voi jokainen henkilö hylätä ihan omista lähtökohdistaan, mutta tieteellisessä kontekstissa se tietysti voidaan hylätä vain sen falsifioivan faktan perusteella. Ja mitä sitten kukin jättää minkäkin varaan, on jokaisen persoonallinen valinta. Yhdistyksemme lähtee siitä, että evoluutioteorian hylkäämisen jälkeen tilalle tulee ottaa rappeutumisteoria.

Oletteko ajatelleet, että kumpikin voi olla perusteltuja ja toisiaan täydentäviä?

Riippuu siitä, mihin kysymyksellä viitataan - oletettavasti kyse on jostain Jumalaan uskomisen ja evoluutioteorian yhdistelmästä eli teistisestä evoluutiosta. Monet ilmeisen hyvää tarkoittavat kristityt haluavat sovittaa Raamatun ja evoluutio-uskomuksen keskenään, mutta totuus on se, että teistinen evoluutio ei kestä sen enempää teologista kuin luonnontieteellistäkään tarkastelua.1

 Kun te puhutte vuosista, ette ilmeisesti huomaa, että Jumalan vuodet ovatkin ehkä erimittaisia, jolloin kreationismi yhtyy evoluutioon, ja Jumala kreatoi maailmaa evoluutiolla.

Tunnemme toki Raamatun kohdat, joissa viitataan tuhanteen vuoteen jne, mutta useat seikat osoittavat, että luomiskertomuksen päivät olivat kirjaimellisesti päiviä.2 Ja termi "kreatoi evoluutiolla" on sisäisesti ristiriitainen.