Jeesuksen kuoleman merkitys

22.04.2009 - Modest

Tämä ei liity kreationismiin, mutta koska en ole muualta saanut ymmärrettävää vastausta, yritän täältä. Minua on pitkään vaivannut kysymys siitä, miten Jeesuksen kuolema voi sovittaa ihmisten - jopa nykyään elävien - synnit. Minun ymmärrykseni mukaan, jos pahoja tekoja yleensäkään voi sovittaa, sen voi tehdä vain tekijä itse. (Tekemättömiksi tekoja ei saa mutta anteeksi voi saada.) Jos synnit saa anteeksi, miksi siihen tarvitaan Jeesuksen kuolema, hänhän ei ole mitenkään osallisena tehtyihin synteihin? Onko tähän olemassa arkijärjellä ymmärrettävä seltys? Vai olenko käsittänyt jotain väärin - vai ehkä en ollenkaan?

Vastaus:

17.07.2009

Kiitos kysymyksestäsi,

synti ja siitä seuraava rangaistus liittyy oikeuden tapahtumiseen. Rikoksesta tulee aina seurata rangaistus, jonka periaatteessa voi kuitenkin ottaa kontolleen "sijaiskärsijä". Jeesus oli/on ihmiskunnan sijaiskärsijä. Jumalan synnitön luonto ja olemus ei voi sallia minkään syntisen tulla yhteyteensä, mutta Jeesuksen sovitustyön kautta hän näkee meidät "synnittöminä". Eli ei ole mahdollista, että synnistä seuraavaa rangaistusta ei vain olisi tai se unohdettaisiin. Jonkun on se kärsittävä. Tässä tapauksessa ainoa uhri, joka riittäisi peittämään koko maailman ihmisten synnit oli synnitön Jumalan Poika Jeesus Kristus.

Lisäksi Jeesuksen sovitus on kertakaikkinen sovitus. Ihminen voi tehdä syntiä Jumalaa vastaan huomaamattaankin ja toisinaan me ihmiset oikeutamme tekojamme erinäisin syin, mutta tällöin on kyse meidän mielipiteestämme eikä Jumalan totuudesta. Meiltä voisi siis jäädä jokin synti anteeksi pyytämättä/sovittamatta tai emme pyytäisi sitä sydämestämme anteeksi koska oma näkemyksemme asiasta olisi ristiriidassa Jumalan totuuden kanssa. Toisin sanoen vain usko Jeesukseen ja Hänen sovitustyöhönsä voi pelastaa meidän syntisen luontomme joka on monin tavoin kapinassa Jumalaa vastaan niin tietoisesti kuin tiedostamattamme -- sillä uskon ja Jeesuksen hyväksymisen kautta, Jumala näkee meidän syntiemme sijasta Jeesuksen sovitustyön ja näin me voimme jälleen päästä yhteyteen Jumalan kanssa ja olla osallisia pelastuksesta jota tarjotaan kaikille.

Suosittelen vielä tutustumista Roomalaiskirjeen 8 lukuun.

Toivottavasti tämä vastaus valottaa hivenen asioita.