Uskonnon valinnasta

21.10.2010 - Epäilevä Tuomas

Olen usein miettinyt, että jos nyt mihinkään kirkkoon tai uskontoon kuulumatta päättäisin alkaa uskovaksi; haluaisin kenties täyttää jonkin tyhjiön sisälläni tai muuta vastaavaa, niin minkä kirkon tai uskonnon valitsisin?

Maailmassa on tuhansia uskontoja, jotkut uskovat jättiläisiin jotka kannattelevat Maata, jotkut yksisarvisiin ja jotkut johonkin aivan muuhun? Miksi valitsisin kreationismin? Miksen vaikka jotakin muinaista australialaista heimouskontoa?

Tämä on mielestäni erittäin perusteltu ja vakavasti otettava kysymys. Sitä paitsi, eikö tämä valinta kannata tehdä oikein? Niin monet uskonnot kuitenkin uhkailevat ikuisella kadotuksella tai muulla epämiellyttävällä. En halua valita väärin.

Vastaus:

09.11.2010

Kiitos kysymyksestäsi,

usko Jeesukseen on ainoa tie iankaikkiseen elämään Jumalan luona. Miksi Jeesus? Raamatun mukaan kaikki on luotu Hänen kauttansa. Jeesus on Sana joka tuli lihaksi, kuten Johanneksen evankeliumin alkuluku kertoo.

Uskon kautta me ymmärrämme myös, että aineellinen maailma on syntynyt tyhjästä, kuten Hebrealaiskirjeen 11. luku kertoo. Muiden uskontojen maailma syntyy/kehittyy olemassa olevasta aineesta tai jonkinlaisesta alkukaaoksesta, tämä koskee myös oppia alkuräjähdyksestä ja evoluutiosta.

Vain Raamatussa on ainutlaatuinen lause "Alussa loi Jumala taivaan ja maan". Tämä lause sisältää alun, kertoo kuka on maailman luonut ja 1. Mooseksen kirjan alkuluvut kertovat miten luominen tapahtui Jumalan Sanalla. Kun puhutaan alusta, tulee samalla ilmeiseksi, että tällä luomakunnalla on myös loppunsa.

Se, mitä tiedämme luomakunnasta, vahvistaa Raamatun näkemyksen. Meillä on ainetta, joka on ominaisuuksiltaan hienosäädettu solujen käyttöön. Asemamme maailmankaikkeudessa on oikea elämää varten. Biologinen tieto on koodattu symboleilla, jotka on valittu miljardien mahdollisuuksien joukosta. Tiedämme, ettei DNA-koodia voi syntyä itsestään, vaan sen rakentamiseen tarvitaan elävä solu koneistoineen, tietopankkeineen ja energian tuotantoineen.

DNA on ikään kuin "Jumalan puhetta". Tekstiä on jokisessa solussasi määrä, joka vastaa sataa hyllymetriä kirjoja. Erikoista tässä kaksoisnauhan muotoisessa tekstissä on, että siinä on viesti sekä vasemmalta oikealle että oikealta vasemmalle luettaessa.

Eikä tässä vielä kaikki. Spliseosomi- niminen monimutkainen nanokone voi poimia nauhasta jopa toistakymmentä, osittain päällekkäistä rakennus- tai säätelyohjetta solun käyttöön. Tästä voi tehdä useitakin johtopäätöksiä. Näin tiiviisti pakattua tietoa ei ihminen pysty tuottamaan. Microsoftin Bill Gates on sanonut, että DNA on kuin tietokoneohjelma, mutta paljon, paljon monimutkaisempi kuin mitä me pystymme tekemään.

Tämä ohjelma on alussa ollut virheetön. Syntiinlankeemuksen seurauksena ohjelma lähti rappeutumaan mutaatioista johtuen. Mutaatiot eli eräänlaiset 'painovirheet' tekstissä ovat se mekanismin, joka tuottaisi evoluutolle 'raaka-aineen' mistä luonnonvalinta valitsisi uudet rakenteet ja toimintakokonaisuudet. On kuitenkin ilmeistä, että vaikka DNA kaksoisnauha paranisikin vasemmalta oikealle luettaessa, kuinka se voisi myös parantua samaa kohtaa oikealta vasemmalle luettaessa.

Solu ei myöskään pysty poistamaan DNA:sta kaikkia sinne kertyviä tiedostoa huonontavia mutaatioita, joita tulee vähintäänkin tuhatkertainen määrä hyödyllisiin nähden. Niinpä jokainen ihmissukupolvi (20 vuotta) tuo mukanaan sata tällaista ongelmaa. Erilaisia sairauksia on ihmiskuntaa vaivaamaan kertynyt nykyhetkeen tultaessa arviolta 30 000 kappaletta. Tästä näemme, että Raamatullinen aikataulu ihmisen historiasta on oikea.

Ihmisellä on lisäksi erityisominaisuuksia, kuten pystykävely, kätevät kädet, kyky viestiä puheella ja kasvojen ilmeillä ja pitkä lapsuuden aika, jotka erottavat meidät eläimistä. DNA vertailussa esimerkiksi simpanssien kanssa on toki paljon yhtäläisyyksiä, mutta tämä ei ole yllättävää. Elämme samassa maailmassa ja tyydytämme energian tarpeemme syömällä saman tyyppistä ravintoa, jonka fotosynteesi on tuottanut. Ihmisen erityisominaisuuksien olemassaoloa on kuitenkin vaikea selittää vakuuttavasti mutaatio/valinta mekanismilla. Evoluutionäkemys yhteisestä esi-isästä simpanssien kanssa on vain erilaisten olettamusten tarkastelua.

Raamatun luomiskertomuksen hyväksyminen uskonvakaumuksen pohjaksi sopii hyvin myös siihen, mitä tiedämme luomakunnsta. Koska Jumala loi ihmisen kuvakseen, pystymme myös tutkimaan ja ymmärtämään Hänen luomistyötään. Lisää perusteluja on muun muassa kirjassani 'The Image of God' ja apowiki.fi sivuilla.

Pekka Reinikainen

Tutustu myös näihin sivuillamme aikaisemmin julkaistuihin artikkeleihin: