maanantaina, 2. tammikuuta 2012, klo 18.02

Kreationistien kristillinen vakaumus?

09.01.2011 - Mika Ketola

Hei, olin todella iloinen huomatessani sivustonne eilen. Löysin sivuston ihan vahingossa ja tajusin, että ehkä maailmassa muutkin näkevät nämä asiat samalla tavalla. Itse olen paininut erilaisten teorioiden kanssa aktiivisesti jo ainakin viisi vuotta. Kysymykseni koskeekin ehkä hieman aiheen sivustoa, mutta onko Kreationismi Kristinuskon haara, vai onko kreationisteilla jokin yhteinen Kristinuskon herätysliike? Lisäksi kiinnostaa se, että millä tavalla kreationistien mukaan henkilökohtainen usko ja pelastuminen määritellään. Olisin kovin kiitollinen vastauksista.

Vastaus:

14.01.2011

Kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet löytänyt sivustomme.

Kysymykseni koskeekin ehkä hieman aiheen sivustoa, mutta onko kreationismi kristinuskon haara, vai onko kreationisteilla jokin yhteinen kristinuskon herätysliike?

Kreationismi ei ole erillinen kristinuskon haara, eikä kreationisteilla ole yhteistä kristillistä herätysliikettä, vaan kreationisteja löytyy käytännössä kaikista kristinuskon suuntauksista. On myös huomattava, etteivät kaikki kreationistit välttämättä ole kristittyjä, sillä myös mm.  muslimi-, juutalais- ja hindukreationisteja on olemassa.

Kreationismilla eli luomisopilla tarkoitetaan laajassa merkityksessään näkemystä, että Jumala on luonut maailman. Suppeammassa merkityksessään sillä tarkoitetaan jumalalliseen ilmoitustekstiin perustuvaa näkemystä, jonka mukaisesti maailma ja  elämä ovat luotuja.

Tässä merkityksessä yksi kreationismin muoto on näkemys, jonka mukaan Raamatun luomiskertomus on historiallisesti pätevä silminnäkijäkuvaus ja täten Raamatun kuvausta voidaan käyttää viitekehyksenä erilaisten luonnonhistoriaa koskevien tieteellisten mallien luomisessa.

Tämä näkemys on myös jakautunut kahteen päähaaraan: vanhan maan kreationismiin ja nuoren maan kreationismiin. Vanhan maan kreationismi hyväksyy maapallon ja maailmankaikkeuden miljardien vuosien iän, nuoren maan kreationismi ei. Yhdistyksemme sivulla käsitellään jälkimmäistä näkemystä.

Lisäksi kiinnostaa se, että millä tavalla kreationistien mukaan henkilökohtainen usko ja pelastuminen määritellään.

Kyseiset asiat eivät kuulu kreationismin alalle, vaan ovat teologisia kysymyksiä, joista kussakin kristillisessä suuntauksessa ajatellaan hieman eri tavoin. Kreationisteilla ei siten ole täysin yhtenäistä kantaa kyseisiin kysymyksiin.

 

Lisää samasta kategoriasta « Kuolema ennen syntiinlankeemusta?