perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 8.24

Kysymyksiä [Jumalan olemassaolosta]

02.10.2007 - RandomQ

Oletetaann ettö jumala loi kaiken eli jumala on perimmäinen substanssi. Miten jumalan olemassa olo on todistettu paremmin kuin evoluutio teoria?

Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja jota on muokattu ajan saatossa sopivammaksi. Jos jumala käski ihmisiä kirjoittamaan raamatun niin miten se voidaan todistaa? Jumala on olemassa koska se lukee raamatussa ja raamattu on olemassa koska jumala käski kirjoittaa sen? Se on kehäpäätelmä eikä se ole mikään järkevä perustelu. Vastauksia kiitos.

Vastaus:

08.09.2008

  Miten jumalan olemassa olo on todistettu paremmin kuin evoluutio teoria?

Kiitos kysymyksestä,

tässä lienee syytä tarkentaa, että kristinuskon Jumala on aina isolla kirjoitettava erisnimi, kun taas pienellä kirjoitettu jumala voi tarkoittaa mitä tahansa. Oletamme, että vertaat Jumalan olemassaolon todistamista evoluutioteorian oikeellisuuden todistamiseen. Sivustollamme on useita sivuja, joilla esitämme evoluutioteorian vastaisia luonnontieteellisiä todisteita ja kreationistisia teorioita tukevia luonnontieteellisiä todisteita. Luonnontieteellisistä todisteista ei tietenkään voida suoraan päätellä Luojan identiteettiä, ne lähinnä kertovat että asiat on luotu, joten täytyy olla jokin Luoja. Mutta kun otetaan lisäksi historialliset ja teologiset todisteet huomioon, mielestämme nimenomaan Jumalan olemassaolo on todistettu paremmin kuin evoluutioteorian oikeellisuus. Dr Fernandez on kirjoittanut aiheeseen liittyvän artikkelin1, johon suosittelemme sinua tutustumaan.    

 Raamattu on ihmisten kirjoittama kirja jota on muokattu ajan saatossa sopivammaksi.

Ei ole muokattu. Tässä tulee ensinnäkin tehdä ero itse Raamatun ja yksittäisen raamatunkäännöksen välillä. Raamattua on käännetty eri kielillä, ja samallakin kielellä on olemassa useita versioita. Suomen ev.lut. kirkko käyttää nykyään ns KR-92:stä eli vuonna 1992 julkaistua käännöstä. Useat suomalaiset pitävät kuitenkin edelleenkin KR-38 eli vuonna 1938 julkaistua käännöstä (VT tosin käännettiin jo 1933,  joten tarkka ilmaisu olisi KR-33/38)  ensisijaisena lähteenään. Näiden lisäksi on olemassa muutama muukin suomenkielinen käännös. Näissä ei kuitenkaan ole, ainakaan tietoisesti, tehty mitään muutoksia alkutekstien sisältöön. Kuten varmasti tiedät, eri kielien välillä ei aina löydy 1:1 olevaa käännöstä tietylle termille tai sanonnalle. Näiden termien ja tapauksien kohdalla voi tällöin syntyä tilanteita joissa alkuperäinen merkitys ei aukea kokonaisuudessaan. Tällöin tulisikin nähdä vaivaa ja selvittää mitkä ovat alkukielen merkitykset käännetylle sanalle.

 Jos jumala käski ihmisiä kirjoittamaan raamatun niin miten se voidaan todistaa?

Periaatteessa samalla tavalla kuin kaikki muutkin menneisyydessä tapahtuneet tapahtumat. Oikeussaleissa eri puolilla maapalloa ratkotaan jatkuvasti tapauksia, joissa oleellisin kysymys on, että tekikö joku jotain väitettyä menneisyydessä. Ja melko usein, että kenen käskystä. Esim. rikollinen voi väittää, että hän toimi porukan tai mafiapomon tms. käskystä, ja se porukka tai mafiapomo voi väittää, että syytetty toimi täysin itsenäisesti. Tai tuomittavaan toimintaan syyllistynyt sotilas voi väittää toimineensa upseerin käskystä, upseeri puolestaan voi kiistää antaneensa laittoman käskyn ja väittää sotilaan toimineen omin päin. Sen lisäksi, että joku väittää jotakin, näyttelee mahdolliset aihetodisteet merkittävää osuutta väitteen tekijän uskottavuudessa. Olemme käsitelleet Raamatun luonnetta Jumalan ilmoituksena mm. artikkelissa Kreationismin vääräksi osoittamisesta.

 Jumala on olemassa koska se lukee raamatussa ja raamattu on olemassa koska jumala käski kirjoittaa sen? Se on kehäpäätelmä eikä se ole mikään järkevä perustelu. Vastauksia kiitos.

Jumalaan uskottiin jo ennen Raamatun valmistumista. Bible Societyn sivustolla on sekä lyhyt2 että pitkä3 versio siitä, milloin alkutekstejä on kirjoitettu ja miten niistä on päästy nykyisiin käännöksiin. Pelkästään jo tämä kertoo, että Jumalan olemassaoloa voidaan perustella paljolla muullakin kuin vain sillä, että nykyään Hänestä kerrotaan Raamatussa.

Lisää samasta kategoriasta Kreationismin vääräksi osoittamisesta »