maanantaina, 2. tammikuuta 2012, klo 18.05

Miten valo voitiin luoda ensimmäisenä päivänä, vaikka aurinko luotiin vasta neljäntenä?

30.03.2009 - Jarmo Lampimäki

Genesiksessä kerrotaan Jumalan sanoneen luomisviikon ensimmäisenä päivänä: "Tulkoon valo", vaikka aurinko, kuu ja tähdet luotiin saman kertomuksen mukaan vasta neljäntenä päivänä. Miten valo saatettiin erottaa pimeydestä ilman valaisevia taivaankappaleita?

Vastaus:

15.04.2009

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa kerrotaan Jumalan sanoneen luomisviikon ensimmäisenä päivänä: "Tulkoon valo", vaikka aurinko, kuu ja tähdet luotiin saman kertomuksen mukaan vasta neljäntenä päivänä. Miten valo saatettiin erottaa pimeydestä ilman valaisevia taivaankappaleita?

Kiitos kysymyksestäsi,

koska Raamattu ei anna tyhjentävää vastausta, tästä kohdasta voidaan esittää useampia tulkintoja. Olemmekin käsitelleet asiaa puhtaasti tieteelliseltä kannalta jo aiemmassa vastauksessamme, jossa totesimme että yksi tulkinta on nähdä tässä fotonien luominen. Tässä vastauksessa otamme asiaan hieman laajemman näkökulman.

Kysymyksessä viitataan 1. Mooseksen kirjan ensimmäisen luvun jakeeseen kolme, jossa kerrotaan: 'Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus". Ja valkeus tuli.' (KR33) Tämä jae selittää myös sen, miten tiedämme luomisviikon päivien olleen kirjaimellisia: päivän kiertokulkuun tarvitaan vain pyörivä maapallo ja valonlähde. Olemme tottuneet siihen, että ”aurinko valaisee päivällä” ja ”kuu valaisee yöllä” vaikka todellisuudessa kuukin vain heijastaa auringon valoa. Jos menemme pimeään huoneeseen mukanamme niinkin yksinkertainen keksintö kuin taskulamppu, niin huomaamme että sekin tuottaa valoa vaikka ei ole aurinko. Miten paljon enemmän Jumala kykeneekään tekemään valoa ilman aurinkoa!

Mutta miksi Jumala ei luonut ensimmäisenä päivänä aurinkoa, kuuta ja tähtiä? Voisiko taustalla nähdä Jumalan kaikkitietävyyden? Luomalla auringon ja muut taivaankappaleet vasta neljäntenä päivänä, Hän ei jättänyt mahdollisuutta niiden korottamiseen asemaan joka kuuluu yksin Hänelle. Samalla Herra tukkii suun kaikilta niiltä ”ihmisviisauteen rakastuneilta” ihmisiltä, jotka pyrkivät sotkemaan miljoonia vuosia Raamatun selvään ilmoitukseen noin 6000 vuoden takaisesta kuudesta 24 tunnin kirjaimellisesta päivästä. 1,2

Sanat ”Tulkoon valkeus” voidaan kääntää3 myös ”Tulkoon Hän olemaan valkeutena”, joka antaa lopullisen selvityksen sille, mistä valkeus syntyi. Hän – Messias – eli Herra Jeesus Kristus, joka on koko Raamatun ydin ilmoitetaan sen ensi jakeissa. Valkeus on siis ilmoitettu Herrassa Jeesuksessa olevana ominaisuutena.4

Jeesus laati Isän Jumalan kanssa ihmiskunnan pelastussuunnitelman ennen aikojen alkua ihmisen (tulevan/mahdollisen) syntiinlankeemuksen varalta, ja suostui sen toteuttajaksi omasta vapaasta tahdostaan. Jeesus valmisteli kansaansa Israelia toimimaan pappiskansana, ja heidän kauttaan meille on annettu Pyhä Raamattu. Kun aika oli kypsä, Herra Jeesus syntyi ihmiseksi ja kärsi häpeällisen ristinkuoleman meidän kaikkien syntien vuoksi. Koska Jeesus oli synnitön, ei Kuolemalla ollut Häneen osaa eikä arpaa. Ylösnousemuksen sinetti on kaikkien Jeesukseen luottavien turvana tämän maailmanajan kääntyessä kohti loppusuoraa.

Jeesus jakaa ihmisiä. Olemme Hänen kanssaan tai emme ole. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole. Meidän tehtävänämme on vain ottaa tämä lahja vastaan, jos niin haluamme. Hän on tehnyt kaiken valmiiksi.

"Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa." ( 2. Kor. 5:20 )

LÄHDEVIITTEET & LISÄHUOMIOT
 1. How could the days of Genesis 1 be literal if the Sun wasn’t created until the fourth day? by Jonathan Sarfati
 2. Calvin said: Genesis means what it says by Jonathan Sarfati
 3. Torah Anthology´n mukaan jakeet 3-5 voitaisiin kääntää mukaillen:
        j.3 ”Olkoon Hän Valkeus { = Elohimin pelastava tuntemus}  ja Hän oli Valkeus”…
        j.4 ”Ja Jumala (Elohim) näki, että Valkeus oli Hyvä
               ja Elohim erotti tämän VALKEUDEN  hengellisestä pimeydestä
        j.5 ”Ja Elohim sanoi: `SINÄ TULET VALKEUDEKSI {= Messiaaksi,
               Jumalan Sanaksi}, kunnes pimeys (= Lusifer) on voitettu ja
               Lusifer oli YÖ /ILTA eli hengellisen pimeyden alku`”
 4. Myös Herra Jeesus itse esittää Valkeuden persoonana, ja liittää sen itseensä (Joh 12:34 – 35)