perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 15.20

Fossiiliston koostumus

24.07.2008 - R. Julin

Fossiilistosta noin 99% on lajeja, joita ei sellaisenaan enää eliöstössä esiinny. Miksi nykylajit puuttuvat lähes kokonaan fossiilistosta? Miksi ei ole olemassa ainuttakaan ihmisen fossiilia?

Vastaus:

23.08.2008

 Fossiilistosta noin 99% on lajeja, joita ei sellaisenaan enää eliöstössä esiinny.

 Kiitos kysymyksestä. Prosenttilukusi on arvio, kukaan ei tiedä edes nykyään elävien eliöiden todellista lajimäärää, ja koko lajikäsite on epämääräinen. Erään yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan eliöt ovat samaa lajia, mikäli ne pystyvät tuottamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Useat eri lajeiksi luokitellut eliöt pystyvät tähän, joten todellisuudessa ne eri lajit ovatkin samaa lajia.1 Fossiileista on vielä vaikeampi sanoa, mihin lajiin ne kuuluvat.

Miksi nykylajit puuttuvat lähes kokonaan fossiilistosta?

 Näkemyksemme on, että useimmat fossiilit syntyivät vedenpaisumuksen seurauksena, ja sen jälkeen on tapahtunut sekä lajilinjan sisäistä rappeutumista että rappeutumislajiutumista. Lisäksi vedenpaisumuksen jälkeinen maailma oli sitä edeltäneeseen verrattuna sen verran erilainen, että muuttuneet olosuhteet johtivat lopulta useiden lajien sukupuuttoon kuolemiseen.

 Miksi ei ole olemassa ainuttakaan ihmisen fossiilia?

Onhan niitä vaikka kuinka paljon, katso esim. CMI:n sivusto aiheesta.2 Jatkossa lähetettyihin kysymyksiin olisi mukavampaa vastata mikäli kysymyksen pohjana toimivat väittämät olisi viitsitty tarkistaa. On turhauttavaa korjata kysymysten muotoon muokattuja virheellisiä väittämiä, joiden todenmukaisuuden tarkistamiseen ei kysyjältä juurikaan kuluisi aikaa. Mutta tuleepahan tuokin virheellinen näkemys nyt korjatuksi samalla.