perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 15.48

Ihminen tuhoaa lajeja - miten suhtaudutte tähän

06.10.2008 - Sami Antinniemi

Maapallon lajisto on häviämässä nopeutuvaa tahtia ihmisen lisääntymisen myötä. Maanviljely, kaupungit ja tiet sekä saasteet, tuhoavat eläin- ja kasvilajien elintilaa. Olemme myös hävittäneet monta lajia sukupuuttoon metsästämällä. Ihminen on siis tuhoamassa Jumalan luomistyötä. Miten Kreationistit suhtautuvat tähän? Pitäisikö ihmisen lopettaa tämä toiminta vai onko meillä lajien hävittämiseen Jumalan antama lupa? Lajien sukupuutto saattaa uhata myös ihmisen selviämistä tulevaisuudessa.

Vastaus:

12.10.2008

Kiitos kysymyksestäsi.

Maapallon lajisto on häviämässä nopeutuvaa tahtia ihmisen lisääntymisen myötä. Maanviljely, kaupungit ja tiet sekä saasteet, tuhoavat eläin- ja kasvilajien elintilaa. Olemme myös hävittäneet monta lajia sukupuuttoon metsästämällä. Ihminen on siis tuhoamassa Jumalan luomistyötä.


Valitettavasti näin on asioiden laita.

Miten Kreationistit suhtautuvat tähän? Pitäisikö ihmisen lopettaa tämä toiminta vai onko meillä lajien hävittämiseen Jumalan antama lupa? Lajien sukupuutto saattaa uhata myös ihmisen selviämistä tulevaisuudessa.


Jumala on asettanut ihmisen luomakuntansa johtoon1. Alunperin paratiisissa ihmisen tehtävä oli ”viljellä ja varjella” luomakuntaa2. On siis syytä huomata, että luonnonsuojelu oli erottamaton osa Jumalan työmääräystä. Vedenpaisumuksen jälkeen Jumala antoi ihmisillä luvan3 käyttää myös eläinravintoa – tätä ennen (Paratiisista lähtien) ihmiset olivat olleet kasvissyöjiä.

On selvää, että ihminen ei ole hoitanut saamaansa velvoitetta luomakunnan varjelemisesta; vallitsemisessa3 ja viljelemisessä me sen sijaan olemme olleet hyvinkin tehokkaita – aina riistoon asti – tämän seurauksia kuvailtiinkin jo kysymyksessä.

Paratiisissa ihminen oli yhteydessä Luojaansa, eikä luomakunta tuntenut ”huolta huomisesta”. Tämä kaikki kuitenkin muuttui kun ihminen lankesi syntiin – ihmisen teon seurauksena koko luomakunta kirottiin. Elämme tälläkin hetkellä langenneessa maailmassa, joka tosin vielä paikoitellen heijastaa alkuperäisen Luomisen kauneutta.

Jumalan antama työmääräys on edelleen voimassa4 ja tältä pohjalta on perustettu myös Kristityt luonnon puolesta ry - kristillinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kristillistä luonnonsuojelutyötä Suomessa5. Jokainen kristitty on kutsuttu tekemään oma osansa luomakunnan varjelemisessa. Tässä meitä auttaa se, että voimme luottaa Jumalan uskollisuuteen ja siihen, että Hän pysyy Sanansa lupauksissa6. Kun siis tuntuu kurjalta tämän langenneen maailman keskellä – kun luomakuntakin huokailee synnytystuskissa7, niin kannattaa nostaa katse maasta kohti Golgataa – paikkaa jossa synti ja kuolema voitettiin kertakaikkisesti. Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen turvin voimme luottavaisesti odottaa uutta maata, jonka Jumala Jeesukseen uskoville luo Jeesuksen paluun jälkeen.

LÄHTEET
  1. "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet". (1 Moos 1:28)
  2. Ja Herra Jumala otti ihmisen ja pani hänet Eedenin paratiisiin viljelemään ja varjelemaan sitä. (1 Moos 2:15)
  3. Ja Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa. Ja peljätkööt ja vaviskoot teitä kaikki eläimet maan päällä ja kaikki taivaan linnut ja kaikki, jotka maassa matelevat, ja kaikki meren kalat; ne olkoot teidän valtaanne annetut. Kaikki, mikä liikkuu ja elää, olkoon teille ravinnoksi; niinkuin minä olen antanut teille viheriäiset kasvit, niin minä annan teille myös tämän kaiken. (1 Moos 9:1-3)
  4. Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut. (Matt. 5:18)
  5. A Rocha Suomi-Finland, Kristityt luonnon puolesta ry
  6. Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti. (Hepr. 13:8 )
  7. Sillä me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa hamaan tähän asti; (Room. 8:22)