Jeesus historian kirjoissa ja teksteissä

07.04.2010 - Xenu

Onko raamattu ainoa kirja johon on kirjattu Jeesuksen tekoja ja elämän käänteitä? Jeesuksen elinaikana oli lukuisia historioitsijoita ja varsinkin Rooman valtakunnassa tämä ihmeiden tekijä ja jumalan poika olisi varmasti huomattu niin hyvin, että sen aikaisissa teksteissä Jeesuksen pitäisi esiintyä runsaasti. Miksi Jeesuksen tarinassa on vain Jeesuksen syntymä ja nuoruutta, öh...olisikohan n. 12-13 vuotiaaksi asti ja seuraavan kerran hän esiintyy vasta n. 30 vuotiaana. Mitä Jeesus teki noina puuttuvina vuosina? Onko niistä olemassa tekstejä?

Vastaus:

02.05.2014

Kiitos kysymyksestäsi.

Onko raamattu ainoa kirja johon on kirjattu Jeesuksen tekoja ja elämän käänteitä?

Raamattu ei ole ainoa lähde, joka viittaa Jeesukseen. Raamatun ulkopuolisia Jeesuksen mainitsevia ajanlaskumme alkuun sijoittuvia lähteitä on listattu Apowikin "Jeesus Nasaretilainen" -artikkeliin1. Tarkimmin Jeesuksen teoista ja elämän käänteistä kertoo kuitenkin Raamattu.

Jeesuksen elinaikana oli lukuisia historioitsijoita ja varsinkin .Rooman valtakunnassa tämä ihmeiden tekijä ja jumalan poika olisi varmasti huomattu niin hyvin, että sen aikaisissa teksteissä Jeesuksen pitäisi esiintyä runsaasti

Jeesus-viittauksia on todellakin runsaasti verrattuna vastaavaan aikaan eläineisiin muihin kuuluisuuksiin.2 Viittausten sisällölliseen niukkuuteen voidaan antaa kaksi merkittävää syytä:

  1. Jeesus vaikutti Rooman valtakunnan syrjäisellä laidalla
  2. Jeesus vaikutti enimmäkseen köyhälistön, ei poliittisen eliitin, parissa. Nykyäänkin tilanne on vastaava: jos presidentti alentaa palkkaansa, hän saa palstatilaa. Sen sijaan kadulla kerjäläisiä ilmaiseksi hoitava lääkäri ei saa vastaavaa määrää huomiota viestintävälineissä.
Miksi Jeesuksen tarinassa on vain Jeesuksen syntymä ja nuoruutta, öh...olisikohan n. 12-13 vuotiaaksi asti ja seuraavan kerran hän esiintyy vasta n. 30 vuotiaana. Mitä Jeesus teki noina puuttuvina vuosina? Onko niistä olemassa tekstejä?

Luukkaan evankeliumi 2:52 toteaa: "Ja Jeesus varttui viisaudessa ja iässä ja armossa Jumalan ja ihmisten edessä." Jeesushan matkusti vanhempiensa kanssa vuosittain Jerusalemiin pääsiäisjuhlille.

Valistuneet maalliset arvaukset siitä mitä Jeesus teki näinä hurskaudessa kasvun vuosina liikkuvat lähinnä arkisen työn kuvioissa. Jeesus oli ihmisenä syntynyt käsityöläisperheen esikoisena, mikä tarkoitti tuossa kulttuurissa sitä että hän oli isänsä kisälli. Ajankuvaan liittyy myös raskas työ hedelmäviljelyksillä. Tuolloin työtä tehtiin koko vuorokauden valoisa aika. Juutalaisuudessa vastuu itsestään ja teoistaan Jumalan edessä alkaa 12-vuotiaana. Jeesus oli yhtä lailla ihminen kuin Jumalakin. Ihmisenä hänen oli päästävä kuvioihin mukaan, sillä täällä maan päällä on luonnollisestikin erilaiset oltavat kuin Taivaassa.