Maskin käytölle ei ole lääketieteellisiä vasta-aiheita; hapen saanti ei vaarannu

Mikko Tuuliranta, lääket. lis., marraskuu 2020

Luominen ry. ei ole lääketieteellinen neuvontayksikkö (eikä salaliittojen selvitysvirasto) vaikka sen jäseniin kuuluukin lääkäreitä. Yhdistys perustettiin vuonna 2014 jatkamaan toimintansa lopettaneen Luominen kustannuksen työtä eli toimittamaan kristillisen, yleistajuisen tiedelehden, Creation´n suomenkielistä painosta (Luominen). Tämä on edelleenkin yhdistyksen ensisijainen tarkoitus, vaikka olemmekin julkaisseet jotain muutakin kirjallisuutta ja artikkeleita.

Kuitenkin, kun koronapandemia alkuvuodesta saapui Suomeenkin, lääkäri Pekka Reinikainen on sekä blogeissaan että TV7:ssa ottanut selvän kannan kasvomaskien käytön puolesta (päinvastoin kuin maamme johtavat terveysviranomaiset). Tämän johdosta olemme saaneet viestejä, joissa Reinikaisen kasvomaskipuheita on kritisoitu, ja on jopa esitetty, että koko pandemia on keksitty juttu (ja Reinikainen lietsoo paniikkia). Tämän johdosta, kirurgina ja maski naamalla vuosikymmeniä töitä tehneenä, muutama huomio:

Pari viikkoa sitten jäin autoliikkeen aulaan (maski naamalla) odottelemaan autoni vuosihuollon valmistumista. Viereisessä pöydässä istui kaksi terveenoloista keski-ikäistä rouvaa (ilman maskeja). Toinen kertoi, että hän ei voi maskia pitää, koska on epäilty, että ”hänellä saattaa olla astmaoireita” ja että kun hän on yrittänyt pitää maskia, ”happi tuntuu loppuvan aivan heti”. Toinen myötäili ja oli samaa mieltä: ”Kyllä se maski varmaan vaikeuttaa hapen saantia”. Aikani kuunneltuani pidin rouville puhuttelun ja kerroin ansainneeni leipäni ja eläkkeeni maski naamalla ainakin vuodesta 1972 ja että koskaan ei happi tuntunut loppuvan. Teki myös mieli kysyä, että jos menette leikkaukseen, vaaditteko, että leikkaussalin henkilökunta ei saa käyttää maskia jotta heidän happitasonsa ei laske ja vaaranna toimenpiteen suoritusta. Ilmapiiri jäätyi ja katsoin parhaaksi siirtyä yläkerran kahvioon...

Olen ollut oppimassa uusia leikkausmenetelmiä useissa Euroopan maissa, Israelissa ja Yhdysvalloissa sekä käynyt opettamassa niitä monissa kotimaisissa sairaaloissa eli olen työskennellyt varmaan useamman tuhannen ”maskinaamaisen” parissa yli 40 vuotta. En ole koskaan edes puolella sanalla kuullut kenenkään valittavan, että kirurgisen maskin pito vaikeuttaa hengitystä ja hapen saantia. Viimeiset kymmenen vuotta leikkasin lasit päässä eivätkä ne höyryyntyneet, jos maskin painoi tiukasti nenänvartta vasten.

18.11.20 ilmestyneessä kotimaisessa lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissa on palsta ”Erikoislääkärin uutiset”. Tällä kertaa muun muassa seuraava uutinen:

Keuhkosairaus ei ole este kasvomaskien käytölle

Vaikka henkilöllä olisi krooninen keuhkosairaus, ei se ole este kasvomaskien käytölle. Joukko arvostettuja keuhosairauksien tutkijoita ja asiantuntijoita, the Respiratory Effectiveness Group (https://www.regresearchnetwork.org/), on antanut suosituksen European Respiratory Journalissa kasvomaskien käytöstä keuhkosairautta potevilla. Keuhkosairaus itsessään on vaikean koronainfektion riskitekijä, ja siksi keuhkosairautta potevien suojautuminen on tärkeää.

Käsihygienian ja fyysisen etäisyyden lisäksi kasvomaskit ovat tärkeitä niin yksilön kuin väestön kannalta tartunnan leviämisen estossa. Asiantuntijajoukko toteaa, että kasvomaskit paitsi estävät leviämistä, myös suojaavat luultavasti käyttäjäänsä. Vallalla olevan käsityksen mukaan kasvomaskit vähentävät leviävän viruksen määrää ja johtavat sairastumistapauksissa mahdollisesti lievempään muotoon.

Kasvomaskien aiheuttama epämukavuuden tunne tai hengityksen resistenssin lisääntyminen voi aiheuttaa keuhkosairaalle olon, että hengittäminen on vaikeaa, mutta tämä on osin tunne eikä se ole vaarallista. Suosituksena on siis, että myös keuhkosairautta potevien tulisi käyttää kasvomaskeja. Akuutissa sairauden pahenemisvaiheessa, jolloin käyttö on hankalaa, ei keuhkosairaiden kannata liikkua julkisesti. (Soriano JB ym. Eur Resp J 2020. DOI: 10.1183/13993003.03325-2020)

(Tuula Vasankari, korostus allekirjoittaneen)


Emeritusprofessori Jorma Paavonen Helsingin yliopistosta kirjoittaa Mediuutisten mielipidepalstalla 9.10.2020:

Kasvomaskin uskomaton tarina: Käyttökiellosta käyttöpakkoon

Asiantuntijoiden linjaus kasvomaskeista on ollut epäjohdonmukaista, sekavaa ja jopa disinformaatiota sisältävää. STM:n tilaamassa selvityksessä viime keväänä todettiin, että tutkimusnäyttö kasvomaskien hyödystä on niukka tai olematon. STM ja THL uutisoivat, että kangasmaskien käyttö voi lisätä tartuntariskiä ja aiheuttaa terveyshaittaa.

Asiantuntijat suosittelivat, että kirurgisia maskeja ei tarvitse käyttää edes avohoidon potilaskontakteissa, paitsi hoidettaessa oireilevia tai koronapositiivisia potilaita.

Eräissä HUS:n klinikoissa hoitohenkilökuntaa ohjeistettiin, että maskeja ei saa käyttää ja maskit pantiin lukkojen taakse, ettei niitä käytetä väärin. Maskeja ei ollut vielä kesälläkään tarjolla.

Lääkärin piti viedä vastaanotolle itse hankitut maskit sekä omaan että potilaan käyttöön vaikka maskinkäyttösuosituksia oli jo annettu väestötasollakin. Henkilökunnan työturvallisuutta ja oikeutta oman ja muiden terveyden turvaamiseen ei vaalittu, vaikka potilaskontakteissa jokainen tiedettiin potentiaaliseksi tartuttajaksi, kunnes toisin oli osoitettu.

Nyt syksyn tullen HUS suosittelee maskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa ja johtajaylilääkärikin esiintyy maskinkäytön roolimallina TV-haastatteluissa. Epidemian uudelleen pahentuessa terveydenhuollon päättäjät ovat heränneet siihen, että uusia rajoituksia tarvitaan.

Maskisuosituksen antaminen on helppo päätös ja tulee vaikutelma tekemisestä. THL ja STM ovat nyt myöntäneet, että pelkkä suositus ei toimi, kuten odotettiin. Esimerkiksi HSL:n matkustajista vain 30 % käytti maskia, ainakin viime viikolla raitiovaunu seiskassa.

Monet kysyvät, miksi Suomessa ei ole maskipakkoa kuten eräissä muissa EU-maissa. Yllättävän suuri osa kansalaisista olisi valmis hyväksymään maskipakon (HS-Gallup, 2020), vaikkei oikeusministeri sitä kannatakaan. Maskilain säätäminen tartuntatautilain perusteella on mahdollista. Silloin yksilön perusoikeuksien rajoittaminen ei ole ongelma. Olemmeko nyt menossa kohti maskipakkoa?

Kasvomaski on kustannustehokas ja turvallinen interventio koronavirustartunnan torjuntaan. Kuinka usein suojamaskia oikein käyttänyt kansalainen on saanut hoitoa vaativan koronatartunnan?

(Jorma Paavonen)


Olemme myös saaneet Pekka Reinikaiselle tarkoitettuja viestejä, joissa henkilö kertoo tietävänsä, että koko koronavirusta ei ole edes olemassa, että kaikki on keksittyä ja osa suurta salaliittoa ja että Reinikainen lietsoo paniikkia. Kuitenkin, 18. elokuuta Mediuutisissa ilmestyi artikkeli:

Yli 3 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan

Maailmalla on kuollut ainakin 3 000 terveydenhuollon ammattilaista koronavirustartunnan vuoksi, selviää Amnestyn heinäkuussa julkaisemasta raportista.

Asiantuntijoiden mukaan luku on varovainen arvio ja kuolleita on todennäköisesti enemmän. Arvio perustuu 79 maasta kerättyyn tilastotietoon. Eniten terveydenhuollon työntekijöitä on kuollut Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Venäjällä.

– Lähes jokaisessa tutkimuksessa olleessa maassa raportoitiin puutteita suojavarusteissa. Ongelmiin on törmätty myös Suomessa. – Useissa maissa lääkäreitä tai hoitajia on irtisanottu sen jälkeen, kun he ovat osoittaneet mieltään varustepulasta. Pahimmillaan viranomaiset ovat syyttäneet hoitajia ja lääkäreitä valeuutisten levittämisestä, mikä on johtanut pidätyksiin ja syytteisiin esimerkiksi Egyptissä ja Venäjällä.

(Mediuutiset, Erpo Pakkala)


Mutta, totta kai, tämäkin on valeuutinen, koska myös Mediuutiset on salaliittolaisten hallussa. Salaliittouutiset alkoivat levitä lähes välittömästi kun tauti iski kiinalaiseen Wuhanin kaupunkiin. Keväällä Venäjällä kiersi ”tieto”, että korona Euroopan Unionin tilaama virus Venäjän kukistamiseksi. Amerikkalaisten mielestä se on kiinalaisten salaliitto ja Teheranin mukaan se on Israelin ja Yhdysvaltojen Irania vastaan suunnittelema biologinen ase.

Kun isorokko muutama sata vuotta sitten riehui, sen sanottiin olevan rikkaiden salaliitto köyhälistöväestön hävittämiseksi. 1300-luvun mustasurma puolestaan oli juutalaisten salaliitto...

MIKKO TUULIRANTAJyväskylä, kirurgi, evp.