Kategoria

Suorat lainaukset (22)

Tiedemiesten suusta "kuultua".

Kosmologi George Elliksen lainataan sanovan Scientific Americanissa:

”’Ihmisten täytyy olla tietoisia siitä, että on valikoima malleja, jotka voisivat selittää havainnot’, Ellis väittää. ’Esimerkiksi voin laatia pallon muotoisen symmetrisen maailmankaikkeuden, jossa maapallo on sen keskustassa, ja et voi osoittaa sitä vääräksi havaintojen perusteella.’ Ellis on julkaissut tieteellisen artikkelin tästä. ’Voit poissulkea sen vain filosofisilla perusteilla. Mielestäni siinä ei ehdottomasti ole mitään väärää. Mitä haluan tuoda julkisuuteen on se tosiasia, että käytämme filosofisia kriteereitä malliemme valitsemisessa. Melkoinen määrä kosmologiasta yrittää piilottaa tämän. ’”

New Scientist –lehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä tiedeyhteisölle jopa jotkut maalliset asiantuntijat sanovat alkuräjähdyksestä:

”Alkuräjähdys on nykyisin riippuvainen kasvavasta määrästä oletettuja itsenäisiä kokonaisuuksia, asioista, joita emme ole koskaan havainneet – kosminen inflaatio [laajeneminen], pimeä aine ja pimeä energia ovat huomattavimmat esimerkit. Ilman niitä tähtitieteilijöiden tekemien havaintojen ja alkuräjähdysteorian ennusteiden välillä olisi tuhoisa ristiriita.”

Sivu 2 / 2