perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 9.10

Avaruudesta

11.01.2009 - Martti Kuusi

Vastasitte yhdelle kysyjälle, että avaruus ei ole ääretön. Missä kohtaa raamatussa tämä sanotaan? Minkä muotoinen avaruus sitten on ja mitä on sen "seinän" takana, johon avaruus loppuu?

Vastaus:

14.01.2009

Kiitos kysymyksestäsi!

Vastasitte yhdelle kysyjälle, että avaruus ei ole ääretön. Missä kohtaa raamatussa tämä sanotaan? Minkä muotoinen avaruus sitten on ja mitä on sen "seinän" takana, johon avaruus loppuu?

Avaruuden laajuudesta ja rajoista ei kenelläkään ihmisellä ole täysin varmaa tietoa. Tästä syystä kaikki esitetyt näkemykset, ovat ne sitten sekulaaritiedemiesten tai kreationistien esittämiä, lepäävät joltain osin uskon varassa.

Tieteelliset tosiasiat puhuvat sen Raamatun totuuden puolesta, että maailmankaikkeudella on ollut alku (toisin kuin vielä vähän aikaa sitten tiedemiespiireissä uskottiin). Esimerkiksi edesmennyt Big Bang-kriitikko Sir Fred Hoyle1 oli "ikuisen avaruuden" kannalla, mutta hänen edustamansa näkökanta on jäänyt tosiasioiden jalkoihin.

Monet ihmiset luulevat, että Big Bang on tyhjentävästi selitetty. Todellisuudessa Big Bang -mallista on useita eri versioita – eivätkä kaikki ole niistä samaa mieltä. Lisäämällä muutama todistamaton olettamus, pääset lähtökohdastasi käytännössä mihin tahansa malliin. Big Bang olettaa, että universumilla ei ole keskustaa tai reunaa. Sen lisäksi, että oletus on todistamaton, viimeaikaiset tutkimukset punasiirtymäkuvioista (redshift patterns) ovat pahasti vahingoittaneet Big Bangin luotettavuutta osoittamalla, että galaksimme on universumin keskustassa (tai hyvin lähellä sitä). 2,3

Se, miten tutkimusdataa (tässä tapauksessa punasiirtymistä) tulkitaan, riippuu tulkitsijan maailmankuvasta. Henkilö, jonka vakaumus ei salli Jumalan olemassaoloa, tulkitsee asiat sillä tavalla (maailmankaikkeudella ei ole rajoja, yms). Raamattuun uskovalle ajatus siitä, että Jumala olisi luonut ihmisen maailmankaikkeuden keskelle on luonteva – täältä käsin on hyvä tarkkailla luomakuntaa ja ihastella Luojan suuruutta.

Aivan kuten Raamatun ilmoitus on osoittautunut luotettatavaksi koskien maailmankaikkeuden syntyä (mm. että sillä on alku) on se luotettava4 myös muilta osin. Ihmisten teoriat ja näkemykset tulevat ja menevät, aivan kuten olemme nähneet. Mutta Jumala on yksi ja sama – nyt ja aina. Samoin Hänen sanansa ei muutu, eikä Hän pyörrä lupaustaan pelastaa niitä jotka kääntyvät Hänen puoleensa.

Lisää samasta kategoriasta « Elämää muilla planeetoilla?