
Carl Wieland
The Voyage That Shook the World [Matka, joka muutti maailmaa] on CMI:n suurella budjetilla tuottama korkealaatuinen dokumenttifilmi, joka saatiin julkaistua suunnitelmien mukaisesti juuri Darwinin juhlavuonna 2009.
Dokumentin on tuottanut tytäryhtiömme Fathom Median1 erittäin kokeneet ja erikoistuneet asiantuntijat sekä konsultit ja sen sisältö rakentuu Darwinin tutkimusmatkan seuraamiseen HMS Beaglella.
52-minuuttia kestävän dokumenttielokuvan keskeisimpänä ajatuksena on siirtää luomisen ja evoluution välistä keskustelua enemmän maalliseen valtavirtaan sekä rikkoa tiukasti istuvia kehitysopillisia ennakkokäsityksiä.
The Voyage on tuotettu maailman lukuisien TV-kanavien miljoonat katsojat huomioon ottaen.2 Lisäksi tavoitteena on DVD-levyjen myynti kristityille. Levyjen avulla uskovien olisi helpompi tavoittaa suurempia määriä ei-kristittyjä sekä tuttavapiirinsä että myös muiden yhteyksiensä kautta.
Eräs TV:n veteraanituottaja on sanonut, että ”et voi sanoa ihmisille mitä heidän tulisi ajatella, mutta voit antaa heille ajattelemisen aihetta.” Tämän mietelauseen saattamana olemme luoneet ajatuksia herättävän dokumenttiohjelman, joka on suunniteltu vetoamaan sekä ei-uskovaan että kristittyyn yleisöön. Pyrkimyksemme on näin murtaa lähes itsestään selvänä pidettyä ajattelumallia, jonka mukaan Darwin oli oikeassa evoluution suhteen ja että kaikki faktat tukevat sitä jne.
Edellä mainitut näkökulmat huomioiden, meidän piti olla tarkkana, että filmi ei kallistuisi liikaa suuntaan tai toiseen. Pyrimme välttämään esimerkiksi filmin liian helppoa leimautumista sokean uskon ja tieteen vastakkainasetteluksi. Toisaalta emme myöskään halunneet filmin välittyvän katsojille vesitettynä pöperönä, joka ei kykenisi realistisesti haastamaan ei-uskovien ajatuksia ja mielipiteitä. Elokuvaa ei myöskään suunnattu välineeksi niille, jotka uskovat evoluutiota ja kristillisyyttä tyydyttävään kompromissiin. Vaikka suora evankeliumin julistaminen olisi estänyt dokumentin viemistä sinne, minne halusimme sen menevän, emme halunneet dokumentin sisältävän pienintäkään vihjausta Jumalan ja Hänen sanansa häpeämisestä.
Filmi on jo nyt kyennyt lunastamaan, selvästi odotettua paremmin, sille asetetut odotukset vaikean maaperän muokkaamisessa. Tästä saamme olla suuresti kiitollisia Luojallemme ja Hänen armollisuudelleen. Jo filmin raa’an kuvamateriaalin ja sen esiversioiden hienot otokset saivat ensimmäiset katsojat hämmästelemään materiaalista välittyvää erittäin korkeaa tasoa ja teknistä hienoutta. Vielä tärkeämpää on kuitenkin filmin ajatuksia herättävä lähestymistapa, joka haastaa ei-uskovia vahvasti tavalla, joka ei salli heidän paeta yksioikoisiin mielikuviinsa Raamattuun uskovista.
Filmissä ei esimerkiksi solvata Darwinia aiheettomasti ja tätä monisärmäistä persoonaa kohdellaan kunnioittavasti. Hän oli itse asiassa monelta osin oikeassa.
Vastakkainasettelu
Eri näkemyksiä omaavia haastateltavia oli edustava määrä, mikä korosti mielenkiintoisella tavalla vastakkaisia näkemyksiä. Evoluutioon todennäköisesti myönteisesti suhtautuvia edustavat:
Dr Janet Browne (Darwin-historioitsija, Harvardin yliopisto), Dr Peter Bowler (Tieteenhistorian professori, Queensin yliopistosta, Belfastista. Häntä kuvattiin huoneessa, joka oli Darwinin käytössä Cambridgessa), Dr Jan Komdeur (Groningenin yliopiston lintujen evoluutioekologian professori), Dr Phil Currie (Albertan yliopisto, paleontologi ja dinosaurusasiantuntija), Dr Sandra Herbert (geologian historioitsija, Kongressin kirjasto), Craig Buckley (Cambridgen yliopiston eläintieteilijä) ja Dr Bryan Milstead (Darwinin tutkimusaseman tutkimusjohtaja Galapagoksella).
Raamatullista kreationismia edustavat Dr Emil Silvestru (geologia, CMI-Kanada – Emil on dokumentin idean alullepanija), Dr Robert Carter (meribiologia/genetiikka, CMI-USA), Dr Stuart Burgess (Bristolin yliopiston professori, Iso-Britannia, tieteenalanaan suunnittelu [engl. design] ja luonto) ja suomalainen professori Matti Leisola (biokemisti).

Haastateltavana oli myös biofyysikko Dr Cornelius Hunter (Darwin’s God -kirjan kirjoittaja ja ID-liikkeen kannattaja), tunnettu kristitty filosofi Dr Alvin Plantinga sekä kreationistiprofessori Tapio Puolimatka (filosofia).
Kaikille haastateltaville ilmoitettiin etukäteen, että projekti käsittelee vastakkainasettelua. Uskomme, että jokaisen haastateltavan näkemys on oikeudenmukaisesti ja kunnioittavasti esillä. Olemme kiitollisia kaikille haastatelluille heidän merkittävästä osuudestaan.
Oman sanansa mukaan …
Mielenkiinnolla seurasimme, miten osa kaikkein paljastavimmista lausunnoista kuultiin juuri kehitysoppia kannattavilta asiantuntijoilta. Esimerkkeinä näistä ovat Darwinin rasismi, hänen taipumuksensa tuottaa kuvitteellisia tarinoita jo nuorena ja miten evoluutioteoria, horjuttamalla Ensimmäistä Mooseksen kirjaa, tuhoaa kristinuskon perustan ja pelastusopin. Lisäksi vaikuttava lausunto eräältä tiedemieheltä kuultuna oli se, miten tiedemiehet saattavat olla lukkiutuneina maailmankatsomukseensa niin, etteivät he edes ota huomioon muita mahdollisuuksia.
Eräässä hyvin paljastavassa haastattelussa Darwinin tutkimusaseman tutkimusjohtaja kertoo ”yllättävistä” tapahtumista Galapagoksella. Esimerkiksi peippojen nokat muuttuvat valinnan seurauksena hyvin nopeasti edestakaisin suuresta pieneksi ja taas takaisin. Tämän lisäksi äskettäin tehtiin löytö, meri- ja maaleguaanien risteymä, jollaista ei olisi pitänyt voida tapahtua (vrt. artikkeli Galapagoksen merileguaanit). Ne kuuluvat kahteen täysin eri sukuun kehitysopillisessa luokittelussa. (Kyllä, saimme hyvää kuvamateriaalia tästäkin luontokappaleesta.)
Myyttejä rikkova
Yleisten myyttien rikkominen on erinomainen tapa saavuttaa katsojan huomio. Näin varsinkin silloin, kun kyseiset myytit kuuluvat keskeisimpiin osiin katsojan kehitysopillista maailmankatsomusta. Tarkkaan harkitusti höystettynä loistavilla kuvauspaikoilla ja vakuuttavasti näytellyillä, alkuperäisiä tapahtumia jäljittelevillä kohtauksilla meriretkeltä, The Voyage horjuttaa useita yleisesti uskottuja myyttejä Darwinista. Näistä myyteistä monet kumotaan filmissä suoraan kehitysoppia kannattavien auktoriteettien toimesta, esim.:
- Väite, että ajatus evoluutiosta aukeni Darwinille perustuen yksinomaan hänen ”havaitsemiinsa faktoihin”. (Hänhän oli paljon aikaisemmin sisäistänyt isoisänsä kirjan sisältämät kehitysopilliset ajatukset3)
- Väite, että Darwin päätyi ideaan luonnonvalinnasta pääasiassa tarkkailemalla peippoja Galapagoksella. (Hänhän ei edes tiennyt tuolloin, että ne kaikki olivat peippoja, eikä näin ollen silloin huomannut luonnonvalintaa, jota kreationisti Edward Blyth oli jo tätä ennen käsitellyt näihin saariin liittyen.)
- Väite, että uskonnolla ei olisi ollut mitään roolia Darwinin ideoissa (oikeastaan hän yritti sisällyttää luontoon erityisen epäraamatullisen ajatuksen Jumalasta, silloisten suosittujen uskonnollisten virtausten tyyliin). Eräässä filmin paljastavimmassa kohdassa biofyysikko Hunter kertoo hyvin ytimekkäästi, että evoluutioteoriassa ei koskaan ole ollutkaan kyse tieteestä — ”siinä on kyse Jumalasta.”

Sen lisäksi, että Darwinin elämää ja ideoita tarkastellaan hyvinkin kriittisesti, hänen yksityistä ja historiallista taustaansa vasten, The Voyage vie meidät vielä paljon pidemmälle. Siinä kysytään rohkeasti, miten Darwinin ideat kestävät modernin tieteen valossa. Elokuvassa tartutaan rohkeasti härkää sarvista ja otetaan kantaa ratkaisevan tärkeään asiaan: Darwinin teorian uskonnollisiin ja filosofisiin seuraamuksiin.
Toinen asia, joka erottaa dokumentin muista Darwinin juhlavuoden filmeistä, on se, että se korostaa sitä tosiasiaa, että Darwin näki itsensä jo varhaisessa vaiheessa enemmän geologina, kuin biologina. Hänen ”raamattunsa” matkalla oli Lyellin Principles of Geology [Geologian perusteet]. Geologian historioitsija Sandra Herbert vahvistaa dokumentissa, että kyseinen teos julkaistiin aikanaan tuhoamaan ajatus siitä, että luomiskertomus olisi todellista historiaa.
Jos Darwin olisi tiennyt sen, mitä me tiedämme nyt...
Yksi dokumentin tärkeimmistä teemoista on se, olisiko Darwin päätynyt johtopäätöksiinsä, mikäli hän olisi aikanaan tiennyt sen, mitä me tänään tiedämme. Kun matkaamme uudelleen niissä maisemissa ja paikoissa, joissa Darwin kävi aikoinaan, huomaamme toistuvasti, että Darwinin vakuuttaneet (ja teorialle tärkeät) Lyellin pitkät ajanjaksot eivät ole tieteellisesti kestävällä pohjalla.
Darwin uskoi esimerkiksi, että meri oli uurtanut Argentiinassa sijaitsevan Santa Cruzin joen miljoonien vuosien aikana. Mikäli hänen tutkimusretkensä olisi saavuttanut joen alkulähteen, Darwin ei olisi löytänyt sieltä vahvistusta näkemyksilleen. Sen sijaan hän olisi nähnyt valtavan jäätikön, jäännöksen jääkaudesta, jonka uskotaan nykytiedon mukaan veistäneen jokilaakson muodot, hyvin nopealla aikataululla tulvakatastrofissa. Lisäksi alueella on pystyssä olevia fossiilipuita, jotka hänen mielestään olivat kasvaneet ja altistuneet paikallansa maanpinnan hitaan ylös-alas-liikkeen vaikutuksille, miljoonien vuosien aikana. Dokumentti tarkastelee alueen puita ja paljastaa ratkaisevia todisteita siitä, etteivät ne alun perin kasvaneet nykyisellä paikallaan, vaan olivat katastrofaalisesti repeytyneet irti ja hautautuneet sinne.
Koska dokumentti on suunnattu pääasiassa maalliselle katsojakunnalle, siinä ei pyritä väittelemään, vaan herättämään ajatuksia ja kysymyksiä. Filmin historiallinen kehys salli meidän käyttää rohkeita viittauksia (usein maallisten tieteen historioitsijoiden suusta) Ensimmäiseen Mooseksen kirjaan, vedenpaisumukseen, äskettäiseen luomiseen sekä polveutumiseemme Aadamista ja Eevasta. Emme kuitenkaan halunneet tyrkyttää asioita väkisin katsojalle, vaan rakensimme osat pala palalta kohdalleen. Katsoja tempaistaan mukaan ajatusmatkalle, joka osoittaa selvästi, että evoluutioteoria ei ole ratkaissut näitä kysymyksiä. Katsoja haastetaan hienovaraisesti pohtimaan sitä, tarjoaisiko Raamatun sittenkin paremman selityksen.
Saavutetaanko dokumentilla se, mitä haluamme?
Tietenkin ylitettävänämme on suunnattomia kehitysopillisia ennakkoasenteita, mutta ainakaan se ei jää kiinni dokumentin huonosta laadusta tai sen sisällöstä. Evoluution kannattajat voivat aluksi tietenkin yrittää sivuuttaa tai sulkea The Voyagen kokonaan julkisuuden ulkopuolelle. Jos tämä käy liian vaikeaksi, niin he voivat yrittää myös mollata sitä erityisillä vastaesityksillään. Rukoile sen puolesta, että kaikki tämän tyyppiset yritykset kääntyisivät itseään vastaan ja että syntyneet vastakkainasettelut saavat yhä useamman itse katsomaan, mistä The Voyage That Shook the World -filmissä on oikein kysymys.
Rukoile myös, että ne, jotka dokumentin näkevät, innostuisivat todella tutkimaan niitä todellisia faktoja, jotka löytyvät tämän valheellisen filosofian takaa. Tämä filosofia estää miljoonia ihmisiä harkitsemasta Kristuksen vastaanottamista elämäänsä. Jos haluat nähdä dokumentin esittelyvideon, mene osoitteeseen https://www.youtube.com/watch?v=w96HTBc3KtY.
- Tämä antoi meille paremman mahdollisuuden lähestyä niitä ihmisiä ja paikkoja, joita halusimme filmata ja tulla arvioiduksi projektin tavoitteiden ja ansioiden mukaan ilman, että meitä syrjittäisiin nimemme perusteella.
- Elokuvateattereihin tarkoitetut elokuvat ovat yleensä noin 90 min pituisia, jolloin ne ovat liian pitkiä TV-lähetyksiin.
- Katso creation.com/darwinism-it-was-all-in-the-family.
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.
Kuvat ©: Steve Murray