Luomisesta lapsille: Taivas yläpuolella! Vettä alapuolella! (2. päivä)

Toimittajalta: Tämä on vanha artikkeli Luominen-lehden numerosta 4. Julkaisemme säännöllisesti verkkosivuillamme artikkeleita vanhoista, myynnistä poistuneista Luominen-lehdistä. Vanhat artikkelit eivät ota huomioon uuden tutkimuksen paljastamaa lisätietoa ja uusia näkökulmia. Toisinaan samasta aiheesta on myöhemmin julkaistu uusia artikkeleita.
Luomisesta lapsille Sukeltaja

Taivas yläpuolella! Vettä alapuolella!
2. päivä

Russell Krigg
Lintu
”Ja Jumala sanoi: ’Tulkoon taivaanvahvuus vetten välille erottamaan vedet vesistä’. Ja Jumala teki taivaanvahvuuden ja erotti vedet, jotka olivat taivaanvahvuuden alla, vesistä, jotka olivat taivaanvahvuuden päällä; ja tapahtui niin. Ja Jumala kutsui vahvuuden taivaaksi. Ja tuli ehtoo, ja tuli aamu, toinen päivä.”

Luomisviikon toisena päivänä Jumala jatkoi työtään ja valmisti maapalloa sille, että kasvit voisivat kasvaa siellä, ja että eläimet sekä ihmiset voisivat elää siellä. Raamattu sanoo, että tuona päivänä Hän teki ”taivaanvahvuuden” maapallon ympärille ja että se ”erotti vedet, jotka olivat taivaanvahvuuden alla, vesistä, jotka olivat taivaanvahvuuden päällä”. Jumala kutsui vahvuuden ”taivaaksi”. Se tarkoittaa ilmakehää ja sen yläpuolella olevaa tilaa.


Ilmakehä

Toinen lintu

Vaikka et pystykään näkemään ilmakehää, se on hyvin tärkeä, koska se sisältää ilmaa, jota meidän pitää hengittää elääksemme. Linnutkin tarvitsevat ilmakehän, jotta niillä olisi paikka, missä ne voivat lentää. Jos näin ei olisi, linnut eivät voisi nousta maasta lentoon.

Ilma sisältää pääasiassa typpeä, jonkin verran happea sekä pikkuruisen määrän muita kaasuja, kuten esimerkiksi hiilidioksidia. Niitä kaikkia on juuri oikea määrä. Jos happea olisi paljon enemmän, silloin yksi ainoa kipinä voisi sytyttää koko maailman tuleen. Jos typpeä olisi paljon enemmän, tukehtuisimme. Hiilidioksidi on tärkeä kasvien elämälle, mutta ihmisille se on suurina määrinä tappavaa. Maapallon ilmakehässä on vain pikkuruinen määrä hiilidioksidia, mutta sitä on tarpeeksi kaikille kasveille, koska ne käyttävät sitä hyvin tehokkaasti. Tämä pieni määrä hiilidioksidia on ihmisille vaaratonta. Vertailun vuoksi: Marsin ilmakehästä 95 % on hiilidioksidia. Tämä on yksi syy siihen, miksi ihmiset eivät voisi elää Marsissa ilman erityisiä hengityslaitteita.


“Maapallo”

TIESITKÖ?

  • Maapallo on ainoa paikka maailmankaikkeudessa, missä tiedetään olevan nestemäistä vettä.
  • 70 % maapallosta on veden peitossa.
  • Vain noin 1 % maailman vedestä on juomakelpoista (mutta se riittää). Noin 97 % on liian suolaista ja 2 % on jäätä.
  • Puhdas vesi on väritöntä, hajutonta ja mautonta. Vesijohtovesi voi sisältää pieniä määriä suoloja ja kaasuja, jotka antavat sille ominaismaun.
  • Australia on maailman kuivin maanosa, jossa ihmiset asuvat kaupungeissa.
  • Länsimaissa vain 1 % kotitalouksien vedestä käytetään juomavetenä. Loput käytetään kylpyhuoneissa, puutarhoissa jne.
  • WC-altaan vetämiseen kuluu päivässä noin 150 litraa vettä.
  • Hana, josta tippuu yksi tippa sekunnissa kuluttaa päivässä noin 30 litraa vettä.
On tärkeää muistaa sulkea vesihana.
“Uimahyppy”

Vettä aivan kaikkialla

Ensimmäisen luomispäivän jälkeen maapallo oli vielä täysin veden peitossa. Jos olisit ollut paikalla toisena luomispäivänä, et olisi nähnyt mitään muuta kuin vettä. Saatatkin kysyä: Miksi Jumala teki niin paljon vettä maapallolle?

Maapallolla olevat valtavat vesimäärät auttavat pitämään maapallon lämpötilan kohtalaisen vakaana. Tämä ei johdu vain siitä, että vettä on paljon vaan myös siitä, että veden lämmittämiseen kuluu paljon enemmän auringon energiaa kuin maaperän lämmittämiseen. Niinpä maaperä lämpenee päivän aikana ja kylmenee yön aikana paljon nopeammin kuin meri. Tämä aiheuttaa sen, että ilman lämpötilat ovat erilaisia maalla ja merellä ja tämän seurauksena syntyvät tuulet. Tuulet pitävät hengittämämme ilman raikkaana sekä tuovat pilviä ja sateita maan päälle.


Vesi – välttämätön elämälle

Vesi! Me juomme sitä, valmistamme ruokamme sillä, peseydymme ja uimme siinä. Me pidämme sitä itsestäänselvyytenä – suurin osa meistä kääntää vain hanan auki ja sieltä sitä tulee.

“Vedenkantaja”

Kuitenkaan kaikki eivät ole niin onnekkaita; joidenkin ihmisten täytyy pumpata sitä maasta ja toisten täytyy kantaa sitä pitkien matkojen päästä kaivoista tai joista.

Kuolisimme muutamassa päivässä ilman vettä. Tämä johtuu siitä, että vesi on osana lähes kaikissa kehomme tapahtumissa. Kehomme on pääasiassa vettä ja suurin osa verestäkin on vettä.

Yksi veden kaikkein tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että se pystyy liuottamaan monia muita aineita. Tästä johtuen veressämme oleva vesi voi kuljettaa vitamiineja ja mineraaleja syömästämme ruoasta kaikkialle kehoomme, sinne missä niitä tarvitaan kasvuun, korjaukseen ja energian tuotantoon.

Vesi sisältää liuennutta happea, joka on peräisin ilmasta. Tämä mahdollistaa sen, että kalat ja muut vesieläimet voivat elää siinä.

Vesi myös huuhtoo kuona-aineita kehostamme. Yksi näistä kuona- aineista on hiilidioksidi, jota solumme tuottavat. Veressämme oleva vesi liuottaa sitä ja kuljettaa sen takaisin keuhkoihimme, mistä hengitämme sen ulos. Kun vesi haihtuu, se imee samalla lämpöä ympäristöstään. Siksi hikoilu viilentää meitä.

Yksi veden kaikkein erikoisimmista mutta samalla tärkeistä ominaisuuksista on se, että se laajenee jäätyessään. Tästä johtuen jäävuoret kelluvat ja jäätä muodostuu ensin veden pinnalle eikä pohjaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kalat voivat silti uida jääpinnan alapuolella. Muussa tapauksessa joen tai järven vesi jäätyisi pohjaan asti ja kalat kuolisivat.

Jumala todellakin tiesi mitä teki, kun Hän suunnitteli veden sellaiseksi kuin se on.

ONKO MARSISSA ELÄMÄÄ?

“Mars-planeetta”

Vuonna 1877 italialainen astronomi nimeltään Giovanni Schiaparelli luuli näkevänsä Marsissa ohuita, tummia juovia, joita hän kutsui jokiuomiksi (italiaksi canali). Amerikkalainen astronomi nimeltään Percival Lowell luuli, että hän tarkoitti kanavia [englanniksi canal], joten tästä levisi tarina, että Marsissa on sekä vettä että älykkäitä olentoja, jotka osaavat rakentaa kanavia.

NASA (National Aeronautics and Space Administration = Yhdysvaltain kansallinen ilmailu- ja avaruushallitus) on tehnyt Marsiin monia avaruuslentoja, mutta sieltä ei ole löytynyt jokia eikä älykkäiden olentojen tekemiä kanavia. Tästä huolimatta evoluutiota kannattavat tiedemiehet toivovat edelleen löytävänsä mikrobeja jostakin jäisestä marsilaisesta onkalosta. Miksi? Koska he uskovat, että missä on vettä, siellä voi olla elämää.

Vaikka Marsissa – tai jollain toisella planeetalla – olisikin vettä, se ei tarkoittaisi, että siellä olisi elämää. Elämää ei synny vedestä itsestään. Elämä on Jumalan erityisen luomisen tulosta.

Creation 28(1):24-27, joulukuu 2005
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.
Kuvat ©: creation.com ja NASA
Lisää samasta kategoriasta « Mahtailua ja bluffia Ukkosliskot »