Transhumanismi: ihmiskunnan seuraava edistysaskel?

Transhumanismin mukaan ihminen voisi tieteen ja tekniikan keinoin vauhdittaa kehitystään fyysisesti, henkisesti ja sosiaalisesti, evoluutiota nopeammin ja ylittää nykyihmisen rajat.

Vastarinta on turhaa! Star Trekin fanit tunnistavat tämän klassisen lauseen ihmiskunnan hirmuisen perivihollisen, Borgin, karmivaksi varoitukseksi.

Tieteiskuvitelmasta tulee tieteellistä todellisuutta

Näiden olentojen [Borgien] tietoisuudet oli otettu hallintaan säätö- ja viestintäsirujen avulla. Ne elivät mehiläispesää muistuttavassa yhteisössä. Olennot halveksivat yksilökeskeisyyttä ja ylistivät teknologiaa, jonka avulla ne valloittivat ja alistivat rotuja yhteisöönsä. Tästä syystä yllä mainittu varoitus on perusteltu.

Tieteiskirjallisuuteen torjuvasti suhtautuvat henkilöt voivat ärsyyntyä kansanomaisista jutuista, kuten ”Excuse Me, Is Your Tooth Ringing?”1 [Anteeksi, hälyttääkö hampaasi?] Jutussa kerrotaan hammasimplantista, jonka avulla on mahdollista vastaanottaa radio- ja matkapuhelinviestejä suoraan omaan tietoisuuteen! (Miksi kukaan haluaisi kuulla äänten puhuvan päässään?)

Suunnittelija Jimmy Loizeau selittää: ”Se tuottaa ’darvinistisen’ edun käyttäjälleen. Se antaa hänelle etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden, ei satunnaisen, vaan valitun mutaation avulla [– –] Olemme erittäin kiinnostuneita [– –] jälki-inhimillisestä evoluutiosta.”

Olipa sitten kyseessä turvallisuus (seurantalaitteet/sirut), lääketieteelliset syyt (hermo/hammasimplantit), tai puhtaasti kosmeettiset syyt (rinta- ja ulkoiset näkyvät implantit), kirurgisten implanttien käsite on yleistymässä yhteiskunnassamme.

Transhumanistit

Transhumanismi on maailmanlaajuinen ilmiö, jonka suosio kasvaa vauhdilla. Se on kaiken kattava ja hyväksyy darvinismin, Älykkään Suunnittelun, henkisyyden, tieteen, uskon Maan ulkopuolisen elämään, jne..., jotka kaikki on paketoitu itseohjautuvaan pelastussanomaan. Pähkinänkuoressa:

”[– –] evoluutio voidaan ottaa hallintaan teknologian avulla ja muuttaa sitä haluttuun suuntaan eli ihmiskunnan tulevaisuus voidaan ottaa omiin käsiin.”2

Monet transhumanistit uskovat tulevaan ainutkertaiseen ”singulariteettiin”, joka määritellään seuraavasti: ”tulevaisuudessa teknologiset muutokset tapahtuvat niin nopeasti, että ne saavat aikaan [– –] huippuälykkyyden ja liittävät yhteen ihmisen ja koneen.”2 Tällainen ihmiskunnan yhteen liittäminen nostaa meidät nykyistä olemassaoloa korkeammalle tasolle. Jotkut transhumanistit ovat kutsuneet tätä ”teknologiseksi ylöstempaamiseksi”. Mitä tällaisesta seuraisi?

Johtava transhumanisti Mark Pesce, maailmanlaajuisen 3-D verkkokäyttöliittymän keksijä ja ABC-kanavan tv-ohjelman The New Inventors asiantuntija) ennustaa: ”[– –] tavoittelemme [– –] kuolemattomuutta, [– –] siksi, että haluamme siunata itseämme täydellisellä tiedolla ja täydellisellä tahdolla; tullaksemme kuin jumaliksi, ja ottaaksemme maailmankaikkeuden hallintaamme, ja muuttaaksemme sen meidän kuvamme kaltaiseksi [– –] omaksi riemuksemme. Niin kuin maan päällä, niin myös taivaassa. Evoluution arpapeli on kehittänyt meidät äärimmäisen epätodennäköisten sattumien summana. Saavutamme älykkyyden huipun ja evoluution nuoli kuljettaa meitä kohti transhumaania pelastusta hyvien tekojemme ansiosta.”2

Tieteen oikea soveltaminen

On sanottu, että kristityt vastustavat elämän laatua parantavaa ”tiedettä”. Teknologian hyödyntäminen ihmiselämän hyväksi on kuitenkin käytännöllinen ja raamatullinen tavoite. Elämme syntiin langenneessa maailmassa, jossa meidän täytyy käyttää kaikkia keinoja mm. parantaaksemme tauteja. Esikuvamme ovat ihmiselle annettu (1. Moos. 1:28) hallintavalta, ja se, miten Jeesus paransi sairaita ja herätti kuolleita. Nämä kuvaavat oikealla tavalla kristinuskon ”filosofiaa” tieteen harjoittamista kohtaan. Se ei koske toimintaa, joka vahingoittaa yksiä ihmisiä toisten eduksi (abortti, eutanasia, alkioiden hyötykäyttö kantasolututkimuksessa, ihmisen hoitoa varten tehty kloonaus, jne.). Tiedettä voidaan käyttää väärin ja joissakin transhumanistien ideoissa on kysymys juuri tästä.

Pimeä puoli

Vaikka transhumanistit näennäisesti korostavat hyödyllisiä näkökohtia uskomuksissaan, ovat siteet eugeniikka-liikkeeseen [rotuhygieniaan] selvät.3 Joillekin se näyttää olevan mieltymystä ”tarkoitus pyhittää keinot” -lähestymistapaan. Kuten ihmiskloonauksen tutkija Richard Seed asian ilmaisi: ”Aiomme tulla jumaliksi. Piste. Jos et pidä siitä, siirry syrjään. Sinun ei tarvitse myötävaikuttaa; sinun ei tarvitse osallistua. Mutta jos aiot estää minua tulemasta jumalaksi, meillä on suuri ongelma. Silloin olemme sodassa.”4

Darvinististen periaatteiden käyttö ihmiskunnan ”edistämiseksi” on looginen lähtökohta, jos ajatellaan ihmisen olevan ylin auktoriteetti. Miksi emme auttaisi evoluutiota? Tällaista apua voitaisiin pitää jopa evoluutioprosessin osana.

Ennenkin on yritetty suunnitella parempaa ihmisrotua ja sosiaalidarvinismin kauhistuttavat seuraukset on kattavasti dokumentoitu esimerkiksi Natsi-Saksassa.

Vähäpätöinen vai valtavirtaa edustava?

Transhumanistiryhmä Technolifen verkkosivuilla on video5, jossa todetaan: ”[– –] kuka tyytyisi olemaan normaali, kun voi olla täydellinen? [– –] parempi vartalo ja mielenlaatu, keho ilman kipua tai rajoituksia [– –] nyt voimme tarjota sinulle mahdollisuuden olla onnellinen, terve, kaunis ja ikuisesti nuori.”

Monet voisivat pitää transhumanismia valtavirran ulkopuolella olevana epävirallisena liikkeenä. Edellä lainattu verkkosivusto edustaa kuitenkin yhtä Euroopan unionin rahoittamista tutkimushankkeista.

Onko sinut mukautettu?

Tulevaisuus, jossa kaikki ihmiskunnan ongelmat on ratkaistu (ei kyyneleitä, ei kipua, ei taistelua olemassaolosta, ei ristiriitoja), uudet, täydelliset vartalot ja mielenlaatu, ikuinen elämä: Kuulostaa hyvältä – eikö totta!? Ongelma on se, että kaikki transhumanismin toiveet ja unelmat perustuvat valheeseen nimeltä evoluutio.

Evoluutioaatetta ollaan jatkuvasti juurruttamassa ihmiskunnan tietoisuuteen. Samaan tapaan kuin Star Trekissä, missä Borgin uhrien oikea identiteetti oli muutettu, on evoluutio-oppi aivopesty ihmisiin. Sen seurauksena he voivat nopeasti omaksua Jumalan ilmoituksen vastaisen elämänkatsomuksen. Tämän jälkeen heitä on vaikea johdattaa takaisin totuuteen.

Siunattu toivo

Ihmiskunnan suurimmat toiveet ja unelmat voidaan saavuttaa, mutta se ei ole omissa käsissämme. Ihmiset voivat eräänä päivänä olla vapaita kaikista kyyneleistä, kivusta, surusta ja jopa kuolemasta. He saavat uuden ikuisen ruumiin ja elävät paratiisissa, mutta eivät siksi, mitä he itse ovat saaneet aikaan, vaan siksi mitä Vapahtajamme Jeesus Kristus on tehnyt.

Tämä lupaus annetaan niille, jotka ovat katuneet syntejään ja joilla on usko Jeesukseen Kristukseen – maailmankaikkeuden Luojaan, Ylläpitäjään ja Lunastajaan.

Lähdeluettelo ja kommentit
  1. Excuse Me, Is Your Tooth Ringing? by Lakshmi Sandhana, www.wired.com, kesäkuu 2002.
  2. Teichrib, C., The Rise of Techno-Gods: The Merging of Transhumanism and Spirituality, Forcing Change 4(10):2, 2010, page 2, forcingchange.org.
  3. Katso (englanniksi) Grigg, R., Eugenics … death of the defenceless: The legacy of Darwin’s cousin Galton, Creation 28(1): 18–22 2005, creation.com/eugenics.
  4. Lainaus elokuvasta Technocalyps, joka on belgialaisen elokuvantekijän Frank Theysin kolmiosainen dokumenttiohjelma transhumanismista (saatavilla YouTube.com:sta).
  5. youtube.com/watch?v=STiuB7nQn1w, 22. marraskuuta 2010.

CALVIN SMITHCalvin oli yrittäjä ja teki nuorisotyötä ennen kuin alkoi työskennellä Creation Ministries Internationalille. Calvin on opettanut luomisesta nuorten kokoontumisissa, kristillisissä kouluissa, kirkoissa, pienryhmissä ja Kanadan televisiossa. Hän tekee työtä kokoaikaisesti puhumalla ja valvomalla järjestön koordinointia Creation Ministriesille Kanadassa.

Creation 37(4):40-42, lokakuu 2015
Copyright © Creation Ministries International.
Used with permission. Käytetty luvalla.
Kuvat ©: Kasvot: iStockphoto.com/rgbspace | Mekanismi: iStockphoto.com/markrhiggins