lauantaina, 10. elokuuta 2013, klo 8.40

Kritiikkiä puhetaidon kehityksestä?

15.02.2012 - Hannu Kangasniemi

Hei!
Olisin kiinnostunut tietämään mitä puhetaidon kehitykseen liittyvää kritiikkiä löytyisi. Olen
netistä lueskellut, että puhutaan jostain geenistä, joka ihmisellä on - tai sitten ei ole. Samoin puhutaan geenien aktiivisuudesta - jos tuo termi oli oikea. Edelleen puhutaan siitä, että ihmisen kurkunpää on jotenkin erilainen kuin apinalla.
Ja kuulemma neandertalin ihminen taisi jo puhua???

hannu

Vastaus:

10.08.2013

Kiitos kysymyksestäsi.

Olisin kiinnostunut tietämään mitä puhetaidon kehitykseen liittyvää kritiikkiä löytyisi.

Puhetaidon kehittymisen kritiikkiä, ja kurkunpään rakennetta käsitteleviä artikkeleita voi lukea esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

Olen netistä lueskellut, että puhutaan jostain geenistä, joka ihmisellä on - tai sitten ei ole. Samoin puhutaan geenien aktiivisuudesta - jos tuo termi oli oikea.

Todennäköisimmin kyse on FoxP2-kytkingeenistä, jonka puuttuminen johtaa ihmisellä dysfasiaan1. Tämä geeni on ihmisapinoilla kohtalaisen erilainen.2

Apinoilta siis puuttuu FoxP2-geenin sopiva muoto, joka olisi tärkeä puheen kannalta. Ei ole kuitenkaan mitään syytä kuvitella, että tämä olisi ainoa puhetaidon este, eli ikään kuin apinoilla olisi kaikki edellytykset puhetaitoon, mutta sitä ei vain ole kytketty päälle. On syystäkin kysyttävä, mistä tällaiset edellytykset olisivat tulleet, jos apinoita ei ole koskaan luotu puhujiksi, eivätkä ne ole pyrkineet kehittymään kohti puhumista.

Ja kuulemma neandertalin ihminen taisi jo puhua???

Näkemyksemme mukaan neandertalilaiset olivat nykyihmisiä, joten hekin osasivat puhua.Neandertalilaisilla on myös todettu olleen täsmälleen sama FoxP2-geeni kuin ihmisillä, mikä myös todistaa niiden puhekyvyn puolesta.4