maanantaina, 2. tammikuuta 2012, klo 17.35

Miksi Jumala ei ilmoita itsestään selvästi

22.04.2009 - Modest

Olen agnostikko. Jos Jumala haluaa, että uskon Häneen, Hän voisi kai hoitaa asian helposti. Mutta miksi minusta tuntuu, että Jumala piileksii ja ilmoittaa itsestään vain valituille? Miksi Jumala ei kerro olemassaolostaan kaikille niin kertakaikkisen selvästi että tyhmätkin ymmärtävät? Ymmärtämättömiä ei pitäisi hyljeksiä.

Vastaus:

27.08.2009

 Kiitos viestistäsi.

Esittämäsi kysymys on varsin yleinen. Mutta kun tutkimme asiaa lähemmin huomaamme, että kyse ei niinkään ole siitä etteikö Jumala olisi ilmoittanut itsestään kaikille tai että hän piileksisi -- kyse on enemmänkin siitä, että monet ihmiset eivät hyväksy tapaa jolla Jumala on itsensä ilmoittanut vaan asettavat ehtoja Jumalalle jolla hänen tulisi ilmestyä uskon edellytyksenä. Henkilöstä riippuen nämä ehdot luonnollisesti vaihtelevat aina visuaalisesta ilmestymisestä mitä mielikuvituksellisimpiin skenaarioihin.

Raamatusta voimme lukea kuinka Jeesus teki useita ihmeitä ja opetti ihmisiä Jumalan valtakunnasta ja omasta asemastaan Jumalan poikana. Silti kaikkien näiden ihmeiden ja tunnustekojenkaan jälkeen kaikki eivät uskoneet/halunneet uskoa. Toisin sanoen vaikka ihmiset konkreettisesti näkivät ja kokivat asioite he eivät silti muuttaneet suhtautumistaan Jeesukseen ja hänen sanomaansa.

Luukkaan evankeliumista voimme lukea aiheeseen hyvin liittyvän kuvauksen:

Luuk 16:19-31

19 Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti.
20 Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita
21 ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa.
22 Niin tapahtui, että köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Aabrahamin helmaan. Ja rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin.
23 Ja kun hän nosti silmänsä tuonelassa, vaivoissa ollessaan, näki hän kaukana Aabrahamin ja Lasaruksen hänen helmassaan.
24 Ja hän huusi sanoen: 'Isä Aabraham, armahda minua ja lähetä Lasarus kastamaan sormensa pää veteen ja jäähdyttämään minun kieltäni, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä!'
25 Mutta Aabraham sanoi: 'Poikani, muista, että sinä eläessäsi sait hyväsi, ja Lasarus samoin sai pahaa; mutta nyt hän täällä saa lohdutusta, sinä taas kärsit tuskaa.
26 Ja kaiken tämän lisäksi on meidän välillemme ja teidän vahvistettu suuri juopa, että ne, jotka tahtovat mennä täältä teidän luoksenne, eivät voisi, eivätkä ne, jotka siellä ovat, pääsisi yli meidän luoksemme.'
27 Hän sanoi: 'Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon
28 -sillä minulla on viisi veljeä-todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan'.
29 Mutta Aabraham sanoi: 'Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä'.
30 Niin hän sanoi: 'Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen'.
31 Mutta Aabraham sanoi hänelle: 'Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös'."

Perimmiltään ongelma onkin siinä, että Ihminen on luontojaan kapinassa Luojaansa vastaan.

Jos tunnusteot ja Jeesuksen (Jumala) opetukset eivät saaneet ihmisiä kääntymään, niin kuinka tilanne olisi tällä hetkellä sen kummempi. Yllä olevan esimerkin lisäksi hyvänä esimerkkinä toimii israelilaisten käytös erämaassa. Jumala oli suorittanut jo lukuisia ihmeitä joiden kautta israelilaiset olivat päässeet pakenemaan Egyptistä ja joiden kautta heidän vaatteensa eivät kuluneet jne. tästä huolimatta kun Mooses jätti kansan muutamaksi päiväksi, niin homma meni totaalisen villiksi ja israelilaiset alkoivat valmistamaan itselleen epäjumalaa yms. Voidaankin sanoa, että pelkkä vaikuttava kokemus itsessään ei kanna pitkälle mikäli ihmisellä ei ole todellista halua löytää Jumalaa.

Jumala ei myöskään ole ihmisten juoksupoika. Ainut todellinen tapa jolla Jumala voisi varmistaa, että kaikki uskovat häneen ja hyväksyvät hänet vapahtajakseen olisi vapaan tahdon poistaminen ja ihmisen ohjelmoiminen tähän.

Jumala antaa itsestään hyvin selkeän ilmoituksen Raamatussa. Kyse ei siis suinkaan ole siitä, etteikö Jumala ilmottaisi itseään selkeästi vaan siitä haluammeko uskoa tuon ilmoituksen vai emme. Usko ei monestikaan synny silmänräpäyksessä vaan on prosessi johon monesti kuluu aikaa ja sisäisiä kamppailuja. Raamatun tutkiminen, rukous ja erinäisiin hengellisiin kirjoihin jne. tutustuminen auttavat hahmottamaan mistä Raamatun sanomassa on todella kysymys. Kuten Raamatussa sanotaan: "usko syntyy kuulemisesta".

Jumalan suunnitelmaan siis kuuluu olennaisena osana usko joka syntyy kuulemisesta -- eli Raamatun tutkiskelusta, rukouksesta jne. Jumala on myös sanassaan luvannut lähestyä niitä jotka Häntä etsivät. Uskallan siis väittää, että mikäli vilpittömin sydämin lähdet etsimään Raamatun Jumalaa rukouksessa ja Raamattua tutkiskellen tavoitteenasi löytää hänet -- et jää ilman vastausta. Kyseinen prosessi vie monesti aikaa koska ihmisinä meillä on monenlaisia jopa tiedostamattomia sisäisiä "suoja-aitoja" Jumalaa vastaan. Lisäksi Saatana pyrkii kaikin tavoin vesittämään ihmisen ja Jumalan kanssakäymisen. Ole kärsivällinen ja pitkäjänteinen, niin löydät etsimäsi.

Siunausta.

Lisää samasta kategoriasta « Kuka loi jumalan?