perjantaina, 30. joulukuuta 2011, klo 13.56

Tiede, teologia ja Jumala

20.09.2008 - teologian opiskelija

Asiani koskee uskon ja tieteen välistä suhdetta.

Opiskelen teologiaa ja meille opetetaan, että: "Jumalaa ei voida ottaa huomioon Raamatun ja historian tutkimuksessa (siis yliopiston teologisessa tutkimuksessa, tieteessä), koska Jumalaa ei voida tutkia. Yrittää tutkia Jumalaa olisi jumalanpilkkaa."

Tarkalleen näillä sanoilla meille perustellaan, miksi yliopistossa "Jumala-tekijä" suljetaan tieteestä pois. Olen kuitenkin asiaa mietittyäni tullut sellaiseen ajatukseen, että Jumalan poissulkeminen tutkimuksesta vasta onkin jumalanpilkkaa.

Siis, yliopistossa käytetty lähtökohta se vasta johtaakin jumalanpilkkaan, ja tämän huomaa selvästi mm. luettavasta tenttikirjallisuudesta, jossa mm. kristinusko esitetään ihmisten keksimäksi uskonnoksi, uskonnoksi uskontojen joukossa.

Asiani ei kyllä liity suoraan aiheeseen kreationismi vs. evolutionismi, mutta toivon teiltä löytyvän jotain neuvoa ajatusteni selkiytymiseen. Kai joukossanne on joku teologikin?

Kiitos vastauksestanne, minkä toivon mukaan julkistatte sivustollanne.

Vastaus:

02.10.2008

Kiitos viestistäsi,

Suomessa yliopiston teologinen lähtee todella opetuksessaan mainitsemistasi lähtökohdista. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne kaikialla. Maailmalla toimii useita teologisia linjoja/oppilaitoksia joiden lähtökohdat eroavat merkittävästi suomalaisten yliopistojen lähtökohdista. Kuten mainitsit niin kysymyksesi ei suoranaisesti käsittele luomisen ja evoluutionäkemyksen ristiriitoja, mutta on yhtälailla mielestämme hälyttävä piirre Suomen yliopistojen teologisessa koulutusjärjestelmässä.

Tämän tuloksia näkyy valitettavan usein. On esimerkiksi sääli kuulla kuinka kyselevälle nuorelle on (teologian laitoksen opetuksen seurauksena) esitetty, että Raamatulla ja evoluutiolla (mikrobista ⇒ ihmiseksi) ei olisi ristiriitaa. Nuoria (ja muitakin ihmisiä) tulisi rohkaista ottamaan itse asioista selvää. Apologetiikan opetukseen tulisi panostaa entistä enemmän ja mielipiteemme on, että tässä yhteydessä seurakuntalaisille tulisi pyrkiä tarjoamaan tuorein tietämys evoluutiokritiikistä ja luomista tukevasta materiaalista.

Suosittelemme, että sijoitat muutaman euron Tapio Puolimatkan vuonna 2007 julkaistuun kirjaan "Usko, tiede ja Raamattu". Kyseinen kirja käsittelee juuri mieltäsi askarruttavia asioita.

Voimia ja siunausta opiskeluusi.