Kategoria

vesi (3)

Alla listatut artikkelit käsittelevät veden ainutlaatuisia fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia, jotka ovat välttämättömiä elämän monimuotoisuudelle maapallolla.

Amerikan kultaryntäyksen ajoilta on jäänyt elämään sanonta, jonka piirroshahmo Viiksi-Vallu teki kuuluisaksi: ”Siellä on kultaa kukkuloilla!” (engl. There’s gold in them thar hills!) Aivan niin, mutta miten, milloin ja kuinka nopeasti kulta joutui sinne?

Vanhakonglomeraattikiveen hautautunut pullo (kuva alla oikealla) kertoo hämmästyttävää sanomaa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa sijaitsevan Maritime-museon kävijöille.

Vesi! Me juomme sitä, peseydymme siinä, keitämme sillä, uimme siinä ja yleisesti ottaen pidämme sitä itsestään selvyytenä. Tämä kirkas, mauton ja hajuton neste on niin suuri osa elämäämme, että me tuskin koskaan pysähdymme ajattelemaan sen ihmeellisiä ominaisuuksia. Kuolisimme muutamassa päivässä ilman vettä — kehommekin ovat 65 %:sti vettä. Vesi on välttämätön olennaisten mineraalien ja happen liuottamiseen, kehomme huuhtelemiseen jäteaineista ja ravintoaineiden kuljettamiseen ympäri kehoa. Vesi on ainoa aine, jolla on nämä ominaisuudet. Ja kuten tulemme näkemään, sillä on useita muitakin kiehtovia ominaisuuksia, jotka viittaavat siihen, että se on suunniteltu elämän kannalta ”juuri oikein”.