keskiviikkona, 17. heinäkuuta 2013, klo 14.17

Rappeutumisteoria, evoluutio ja Raamattu

14.06.2010 - agnostikko

Hei! Vastatessanne kysymykseen "miksei euroopassa kenguruita???", sanoitte, että: "Näkemyksemme mukaan Arkissa ei ollut nykyisiä kengurulajeja, vaan kengurubarami, josta nykyiset kengurut ovat lajiutuneet rappeutumisteorian mukaisesti.". Rappeutumisteoria on mielestäni mielenkiintoinen, koska sehän periaatteessa jonkintasoista evoluutiota. Toki tässä tapauksessa, lajiutuminen olisi tapahtunut vedenpaisumuksen jälkeen, mutta joka tapauksessa käytätte samaa perusideaa, kun evoluutiossakin. Eikö vain? Tästä päästään varsinaiseen kysymykseeni, eli onko evoluutio ja Jumala pakko erottaa toisistaan? Olen aina ollut Raamatun kirjaimellista tulkintaa vastaan, se on ihmisten kirjoittama, ja sen kirjoitusaikana tiede oli vielä kovin kehittymätöntä. Eikö esimerkiksi "Hyvän ja pahan tiedon puusta syömisen" voisi katsoa kuvauksena siitä, kuinka ihminen tulee tietoiseksi itsestään ja alkaa erottua muista eläimistä? Odotan vastaustanne...

Vastaus:

18.07.2013

Kiitos kysymyksestäsi.

Hei! Vastatessanne kysymykseen "miksei euroopassa kenguruita???", sanoitte, että: "Näkemyksemme mukaan Arkissa ei ollut nykyisiä kengurulajeja, vaan kengurubarami, josta nykyiset kengurut ovat lajiutuneet rappeutumisteorian mukaisesti.".

Tässä viitataan artikkeliimme Miksi Euroopassa ei ole kenguruita?

Rappeutumisteoria on mielestäni mielenkiintoinen, koska sehän periaatteessa jonkintasoista evoluutiota. Toki tässä tapauksessa, lajiutuminen olisi tapahtunut vedenpaisumuksen jälkeen, mutta joka tapauksessa käytätte samaa perusideaa, kun evoluutiossakin. Eikö vain? 

Tässä on kyseessä termin "evoluutio" epäselvästä määrittelystä.1 Perinnöllisen muuntelun perusidea on kyllä sama. Evoluutioteoria vaatii kuitenkin lisäksi biologisen informaation2 lisääntymistä, sillä onhan ihminen selvästi monimutkaisempi kuin esim. bakteeri. Rappeutumisteoriassa taas on kyse päinvastaisesta eli biologisen informaation vähenemisestä. Lajiutumista käsitteleviä artikkeleitamme voi lukea lajiutuminen-kategoriasta.

Tästä päästään varsinaiseen kysymykseeni, eli onko evoluutio ja Jumala pakko erottaa toisistaan? Olen aina ollut Raamatun kirjaimellista tulkintaa vastaan, se on ihmisten kirjoittama, ja sen kirjoitusaikana tiede oli vielä kovin kehittymätöntä. Eikö esimerkiksi "Hyvän ja pahan tiedon puusta syömisen" voisi katsoa kuvauksena siitä, kuinka ihminen tulee tietoiseksi itsestään ja alkaa erottua muista eläimistä? Odotan vastaustanne...

Evoluutioteorian ja kristinuskon suhdetta käsitellään esimerkiksi artikkeleissamme Evoluution kumoaminen 2. Luku 2: Väitös: Evoluutio on yhteensopiva Kristinuskon kanssa ja Kristittyjen motivointia luomisen puolustamiseksi. Raamattu on ihmisten kirjoittama, mutta Jumalan inspiroima. Raamatussa ei myöskään kerrota tieteellisen tutkimuksen tuloksia, joten kirjoitusajankohdan kehittymätön tiede ei vaikuta sen luotettavuuteen. Jumala on inspiroinut Raamatun siten, ettei kirjoittajan rajallinen ymmärrys estä ilmoittamasta totuutta.

Hyvän ja pahan tiedon puusta syöminen on Raamatun perusteella selvästi paha asia3. Siinä ihminen muuttaa maailman pahaksi, koska hyvässä maailmassa ennen lankeemusta luonnollinen pahuus ei olisi ollut mahdollista, eikä siksi myöskään tiedettävissä. Itsetietoisuus ja eläimistä eroaminen ei kuitenkaan ole pahaa, joten ehdottamasi katsantokanta ei ole perusteltu.

 

Lisää samasta kategoriasta « Eri ihmisrodut